Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

4 maj 2012 | 20:01

"Kan bli den bästa Bondfilmen någonsin"

MovieZine pratar om realism och titeln "Skyfall" med Daniel Craig, Sam Mendes och producenten Barbara Broccoli.

I år fyller James Bond 50.

Eller, rättare sagt, filmhistoriens mest framgångsrika serie någonsin har blivit så gammal. Och femtio år efter "Dr. No" kommer nu film nummer 23 - "Skyfall". Det är den första Bondfilm som inte på något sätt tar avstamp i någonting som Ian Fleming skrev. MovieZine talade med regissören Sam Mendes, Daniel Craig och producenten Barbara Broccoli.

Sam, du jobbade med Daniel på "Road to Perdition", men det sägs att du var tveksam till honom som agent 007?

- Jag var tveksam. Någon frågade mig om det och jag sa jag trodde inte att han var rätt. Jag är glad att jag hade fel. Det bevisade han inte minst genom sitt sätt att tackla all den uppståndelse och kritik som följde på beskedet. Och Daniels Bond var något nytt. Han gav serien en ny energi. Han satsar allt, han gör så mycket han kan, han vill inte ens att stuntmännen ska få jobba.

Ett tag verkade det som om "Skyfall" inte skulle bli av; eftersom MGM var i ekonomiska problem?

- Det visade sig vara positivt. Det gjorde att vi hade möjlighet att arbeta med manuset utan att känna någon press, utan att veta att vi måste vara klara ett visst datum. Och manusförfattarna kunde på det sättet verkligen göra ett enastående jobb. Jag tror det här kommer att bli den bästa Bondfilmen någonsin.

Men titeln har väl inget med Ian Fleming att göra?

- Den har ju i alla fall karaktären Bond gemensam med Fleming. Och inom myten Bond finns det fortfarande många riktningar som man kan ta storyn i. Det som Fleming skapade var verkligen någonting extraordinärt. Och jag vill framhålla, att Flemings anda lever och mår bra även i "Skyfall". Och vi tillåter oss att ge en del vinkar till klassiska scener i de tidigare filmerna

Barbara, hur valde ni titeln?

- Att välja titel till varje ny film är något av det svåraste. Men den här gången var det lätt. Titeln är viktig både när det gäller handingen och när det gäller Bond själv. Mer säger jag inte. Det får ni se i filmen. Det här blir vår bästa Bond hittills. Ett fantastiskt manus, en toppregissör, och Daniel är tillbaka. Vi är väldigt stolta över att kunna presentera den här filmen till vårt 50 års-jubileum.

Daniel, det är din tredje Bondfilm. Hur länge vill du fortsätta?

- Jag fortsätter så länge smokingen passar. Nej, men det är klart att jag gärna skulle vilja göra en film till.

Du verkar satsa hårt på att t.ex. göra så många stunts som möjligt själv.

- Det är viktigt att man ser att Bond har ont, och att vi får fram vad det är som får honom att resa sig upp för att slåss vidare. Och om det gör ont, då ska det verkligen se ut som att det gör ont.

Hur har det varit att jobba med Sam igen?

- Hela inspelningen har överträffat mina förväntningar. Det är kul att få göra någonting så här stort med Sam. Det finns så mycket man måste koncentrera sig på när man gör en sådan här film. Sam har fått mig att glömma det. Det har varit oerhört tillfredsställande att jobba med honom. Vi har båda satsat på att göra det absolut bästa vi kan. Både Sam och jag är Bond-fans, och vår ambition är att den här ska bli större och bättre ämn någon av de tidigare.

Sam, hur realistisk är filmen?

- Ganska mycket. Men samtidigt som det ska vara realistiskt finns det ju vissa regler som vi måste följa. Bond är en ensamvarg, som inte kan samarbeta med någon annan. Och han opererar inte i den riktiga världen. Han finns en liten bit ovanför verkligheten. Det här är Bond, inte Bourne, det finns en tidlös känsla över honom.

"Skyfall" har biopremiär 26 oktober.

Följ allt om Bond-filmerna, gamla som nya, på vår specialsajt MovieZine.se/007

| 4 maj 2012 20:01 |