Intervju

Skribent

Mats Karlsson

21 april 2013 | 22:01

Josh Duhamel: "Jag blev chockad hur vacker den var"

"Transformers"-skådisen kämpar för miljön i nya dokumentären "Planet Ocean".

Josh Duhamel fick sitt stora genombrott med "Transformers"-filmerna och har på senare tid hunnit jobba med Lasse Hallström i "Safe Haven". Han tog också chansen att agera berättarröst i naturdokumentären "Planet Ocean". MovieZine ringde upp den pratglade Duhamel i vattenlösa North Dakota.

De flesta har sett dig slåss mot robotar i "Transformers", men vem kunde ana att du var en förkämpe för vår miljö. Hur länge har du varit det?

- Det har varit något som jag alltid brunnit starkt för, ända sedan jag var barn. Jag har alltid vandrat omkring i naturen, även om jag inte hade närheten till vattnet och sjöarna som barn eftersom jag växte upp i North Dakota. Men när de kontaktade mig och frågade om jag ville låna ut min röst till "Planet Ocean" så blev jag oerhört hedrad. Jag hade svårt att fatta att de faktiskt frågade mig. Det var en stor ära att få vara en del av den här dokumentären.

Hur kom du och regissörerna Bertrand och Pitiot i kontakt med varandra?

- Jag har faktiskt inte träffat dem än, och det är något jag verkligen ser fram emot att få göra. Men jag fick ett telefonsamtal från Universal och inte från Bertrand och Pitiot som man kan tro. När jag kollade dokumentären blev jag chockad över hur vacker filmen var och på det sätt de hade använt kameran, så det var givet att jag skulle göra det här.

Hur lång tid tog det för dig att spela in din berättarröst?

- 12 minuter! Ok, jag skojar bara, haha. Det tog några dagar. Det här är svårare att göra än vad man kanske kan tro. Jag ville undvika att överdramatisera, eftersom det redan är så dramatiserat. Men samtidigt ville man berätta för tittaren hur passionerad man är för det visas i dokumentären. Det gäller att hitta rätt ton och efter några försök träffade jag rätt.

Vad var det som chockade dig mest i "Planet Ocean"?

- Det som verkligen kom som ett slag i ansiktet var mängden av fisknät som slängs i havet varje dag och allt man drar upp från vattnet. Det är ett sådant slöseri på liv. Av all fisk vi drar upp är det långtifrån allt vi verkligen behöver. Jag önskar att vi kunde vara mer medvetna och inte vara så slösaktiga. Det var den mest sorgliga lärdomen med dokumentären. Jag fick också lära mig att det finns en stor missuppfattning hos många människor. På grund att det finns så mycket vatten på Jorden tror man att resurserna är så gott som oändliga. Vi måste lära oss ta hand om vår planet bättre.

Vilken är din favoritdokumentär?

- "Burzynski". Den är helt fantastisk. Den berörde mig kolossalt mycket, så missa inte den.

Du är även aktuell med en helt annan film, "Safe Haven" av Lasse Hallström. 

- Jag hade så kul när jag jobbade med Lasse! En av mina favoriter, helt klart. Han är en sann konstnär. Det var en av mina bästa erfarenheter att få jobba med honom. Jag vill definitivt göra det igen och det sa jag också till honom. Jag sa till Lasse att jag till och med ställer upp som statist om det är nödvändigt, bara jag får jobba med honom igen.

Snart är det dags för inspelningen av "Transformers 4", denna gång med nya skådisar. Kommer du att bita ihop och gå och se filmen när den är klar?

- Självklart kommer jag gå och se filmen. Det finns inga hard feelings mellan oss, tvärtom. Michael (Bay) ringde mig faktiskt häromveckan och sa att han skulle försöka hitta en lucka för mig i filmen, det blir en cameo och inte någon större roll. Det var fantastiskt att få vara med i de tre första filmerna och det bidrog till min nuvarande karriär. Så det är klart jag måste se "Transformers 4", jag måste ju kolla om de förvaltar arvet på rätt sätt, hehe.

"Planet Ocean" släpps på DVD och Blu-ray 24 april.

| 21 april 2013 22:01 |