Intervju

Skribent

Mats Karlsson

1 april 2014 | 21:01

Jon Turteltaub: "Morgan Freeman var galnast i Vegas"

Regissören berättar om alla galna upptåg i Las Vegas som hände under inspelningen av komedin "Last Vegas".

Jon Turteltaub har blivit ett stort namn med "National Treasure" och "National Treasure: Hemligheternas bok", men testar nu lyckan med en helg i Vegas med legendarerna Kevin Kline, Morgan Freeman, Michael Douglas och Robert De Niro i komedin "Last Vegas".

Turteltaub berättar för MovieZine om hur han la undan autografblocket för att jobba med de fyra välkända skådespelarna, om svensexor i Vegas och hur Morgan Freeman raggade på alla tjejer han fick syn på.

Hur lyckades du få ihop rollbesättningen med gamla legendarer?

- Det var förvånansvärt lätt, men jag tror att det var Michael Douglas förtjänst. När han skrev på för filmen hjälpte han till att få med de tre andra grabbarna. Michael var anledningen att Robert De Niro ville vara med, för de två hade aldrig någonsin jobbat tillsammans, så han såg sin chans och tog den. Och när De Niro och Douglas var ombord hoppade Morgan Freeman och Kevin Kline på av bara farten. Sedan vill jag ju självklart tro att de tyckte att manuset var riktigt bra, hehe.

- En annan sak som säkert hjälpte var att ingen av dem var tvungen att bära hela filmen på sina egna axlar. Det var en film som man jobbade tillsammans med. De kunde istället dela på bördan, tror de uppskattade det.

Hur viktigt var det att killarna hade en bra personkemi?

- Det var oerhört viktigt. Vi började med att skriva ned namn på skådespelare som vi trodde skulle fungera bra tillsammans. Ett av namnen var Joe Pesci, men att sätta honom tillsammans med De Niro hade bara blivit fel. Men att de hade blivit för starka tillsammans. Vi behövde ha en bra balans, så alla fyra skådespelare var på samma nivå.

Var inte Jack Nicholson aktuell för filmen i ett tidigt skede? Vad hände med honom?

- Det var innan jag blev klar som regissör. Jag vet att de pratade med honom, men någonting gick tydligen snett.  Vi hade även andra intressanta namn som kunde ha varit med, såsom Dustin Hoffman och Al Pacino. Fast vi fick fyra bra namntill slut.

Hur är de här killarna på inspelningen? En dröm eller mardröm?

- Jag var så rädd första inspelningsdagen! Först och främst ville jag att de verkligen skulle gilla mig, haha. Det var min största oro. De var så professionella under inspelningen och gav varandra stöd. Jag tror de blev peppade av varandra och försökte verkligen briljera. Det var så märkligt, för jag var regissören och skulle vara deras chef. Men kunde inte låta bli att tänka att jag ville bara be dem om autografer. Det gick inte att undvika att tänka på vilka de var. Jag har sett upp till dem under hela min uppväxt.

Vad var det galnaste som hände under inspelningen?

- Du borde ställa den frågan till Morgan Freeman! Nu törs jag inte säga något mer, haha.

Har du sagt A får du säga B!

- Ok då, haha. Han var en riktig charmör. Jag hade aldrig sett en man flirta och förföra så många tjejer, med en sådan lätthet. Han var så sanslöst framgångsrik,  jag hade aldrig sett nåt liknande.

Vad är dina egna minnen från Vegas, bortsett från inspelningen?

- Jag har varit i Vegas många gånger, jag älskar Vegas. Men jag är inte den personen som häver i sig och jag går inte på strippklubbar. När man går till en restaurang och allt man får se är bröst, nej det är inte min grej. Fast jag har varit på några svensexor och det blir alltid galnare än vad jag trodde det skulle bli. Det är inte så att Vegas är ett sådan galet ställe, det är människorna som reser dit som blir galna. Och speciellt tjejerna!

Vad är det största äventyret, en Vegas-helg med de här fyra eller en skattjakt med Nicolas Cage?

- När man filmar "National Treasure", med stor budget, storlek på filmen och att ha Jerry Bruckheimer ständigt över dina axlar gör det till ett mycket större äventyr. Det betyder inte att det är roligare, men mer oförutsägbart.

Kommer "National Treasure 3" bli av?

- Ja, definitivt. Jag vet inte exakt när, men vi börjar närma oss. Vi har nu ett ganska bra manus, men vi diskuterar hur vi kan förbättra det. Jag klagar inte, men det är förvånande hur svårt det är att få till manuset. Man behöver inte enbart en story som är historiskt korrekt, man behöver få till ett bra äventyr. Att kombinera dessa två saker är väldigt svårt. Men jag är väldigt övertygad att vi är snart där.

Vad kommer filmen handla om?

- Vi måste ta oss utanför USA denna gång och använda andra länder. Amerikansk historia i all ära, men nu är det dags för europeisk historia att ta vid.

Vilken av "Lady in the Locker Room" och "National Treasure 3" blir din nästa film?

- "Lady in the Locker Room" blir nog inte min nästa film, det får bli min första efter "Nation Treasure 3". Jag skulle satsa pengar på att "National Treasure 3" kommer ut 2015.

"Last Vegas" släpps DVD, Blu-ray och VOD den 2 april.

| 1 april 2014 21:01 |