Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

10 oktober 2019 | 18:00

Jerry Bruckheimer: ”Som att gå från svartvit film till färg”

Är ”Gemini Man” filmen som ska förändra Hollywood under de kommande åren? Vi pratar med producenten Jerry Bruckheimer om 3D+ och Will Smiths eviga ungdom.
Namnet Jerry Bruckheimer borde vara välbekant för de flesta filmälskare. Han är en av Hollywoods mest inflytelserika producenter, med en 40-årig karriär och ändlösa blockbusters och popcornrullar bakom sig.
 
Inför premiären av ”Gemini Man” fick jag chansen till en kort pratstund med mannen som format så många av våra barndomsminnen - filmer som ”Top Gun”, ”Bad Boys”, ”The Rock” och ”Pirates of the Caribbean” är bara några av titlarna på hans långa CV.

Du har jobbat med Will Smith sedan ”Bad Boys” i mitten av 90-talet. Minns du hur det var att träffa honom för första gången?

- Han var karismatisk då, han var kul, han var snygg och begåvad. Och han har bara blivit bättre och bättre. Jag ser honom som ett fint vin som bara blir bättre med åldern. Nu är han mogen, men lika karismatisk som alltid. Han älskar att möta publiken och sina fans, och han är rolig att umgås med.

Du hade utmaningen att få honom att se 25 år yngre ut. Det ser fantastiskt ut, men när visste du att det skulle fungera?

- Det gjorde vi inte. Vi hade ingen aning. Men det var tack vare honom och WETA - de fick det att hända. Och man tror verkligen på att den här karaktären är Will Smith, 25 år yngre. För det första, Will spelar båda karaktärer. När han spelade Junior hade han en rigg på huvudet med kameran i hans ansikte. Vi skickade den prestationen till WETA, som skapade en digital kopia av Junior. Varje muskel i hans kropp. De implanterade hans prestation i den digitala karaktären.
 
 
På tal om tekniska utmaningar. Vi hör mycket termer som 60 frames per second, 120 frames per second, 3D plus… Vad betyder det för en vanlig biobesökare?

- Normalt sett filmar vi saker i 24 bildrutor per sekund. När man filmar i 120 bildrutor per sekund fångar man så mycket mer information. Det finns ingen rörelseoskärpa. Bilden är så klar och tydlig. Det är lika levande som verkligheten. Som att skådespelarna var där på biografen. Du får mycket mer djup och klarhet.

Kan det förändra Hollywood de kommande åren?

- Ang Lee skulle gärna se det. Han vill att andra filmskapare ska ta efter den här teknologin. Det är väldigt svårt att göra, men det är värt det när man ser det på bio. Både han och jag känner att det här är som att gå från svartvit film till färg, så stor är förändringen.
 
 
Jag måste tacka dig för alla fina barndomsminnen. Jag hade så kul på bio under 90-talet. Om du ser tillbaka på din långa och fantastiska karriär, vilka är höjdpunkterna? Vad är du mest stolt över?

- Du vet, jag är fortfarande här och gör film. Men jag har gjort massor med filmer och underhållit många biobesökare. Det jag är mest stolt över är att vi har fått låna några timmar ur folks liv och underhålla dem. Det är vad jag försöker göra med varje film?

Vad ser du fram emot de närmaste åren?

- Vi har ”Top Gun” på väg, en ny ”Bad Boys” och flera tv-serier.

Vad kan vi vänta oss av ”Bad Boys For Life”?

- Mer skoj. De är sköna karaktärer. Martin Lawrence är hysteriskt kul och Will är fantastisk.

Och ”Top Gun: Maverick”? Det är en av nästa års mest efterlängtade filmer.

- Tom (Cruise) är fantastisk att jobba med. Han är så hängiven till sitt jobb. Han är en hårt arbetande skådespelare. Det är inget misstag att han är en av världens största filmstjärnor, för han jobbar hårt för det och han älskar det han gör. Han lägger ner mycket tid och energi, inte bara i sin prestation utan även på manuset och på folk runtomkring honom. Han är väldigt generös.

Du får säkert många frågor om när nästa ”National Treasure” eller ”Pirates of the Caribbean” kommer…

- Vi jobbar på det. Förhoppningsvis kommer de bli av. Vi jobbar med båda.
 
 
 
Se "Gemini Man" på bio från 11 oktober.
| 10 oktober 2019 18:00 |