Intervju

Skribent

Mats Karlsson

23 augusti 2012 | 20:01

Jan Troell: "Max von Sydow vill inte göra svensk film"

Regilegendaren berättar om världspremiären i Montreal och planerna om att göra film med Max von Sydow.

Jan Troell är en av Sveriges mest respekterade och hyllade regissörer. Efter många uppskattade filmer i sin CV, där vi hittar "Utvandrarna", "Il Capitano", "Hamsun", "Maria Larssons eviga ögonblick", är han snart bioaktuell med "Dom över död man".

Filmen handlar om chefredaktören för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, Torgny Segerstedt som utmanar Tredje Rikets ledare med sina kontroversiella artiklar under åren 1933 och 1945.

MovieZine träffade legendaren Jan Troell på Filmhuset i Stockholm.

Är filmen helt klar nu?

- Ja, den är färdig. Nu blir det världspremiär i Montreal om 14 dagar där jag också kommer att befinna mig. Jag har ju varit i Montreal ganska många gånger så det blir trevligt att få komma tillbaka. Förra gången var jag där med "Hamsun" så det är tacksamt att få komma dit med en motpol, hehe.

Hur mycket av manuset till "Dom över död man" har du själv skrivit?

- Jag och Klaus Rifbjerg har båda skrivit manus, men det är nog 50/50. Det är inte alla svenskar som vet vem Klaus är, men han är nog Danmarks mest kända författare. Han är född samma år som jag och har sin egen personliga erfarenhet av Torgny Segerstedt. Under hans uppväxt läste hans föräldrar Segerstedts artiklar i smyg.

Vad är dina egna minnen av Torgny Segerstedt?

- Inga alls. Innan jag kastade mig in i detta projekt så visste jag inte mer än vad han stod för. Men min fru Agneta växte upp med Segerstedt som var en slags ljusgestalt för henne och man kan nästan säga att hon hade honom som sin idol.  

Vilka filmer ligger dig varmast om hjärtat?

- Jag blev faktiskt ombedd av Sight & Sound att skriva ner mina favoriter och det är ju jättesvårt att göra. Men jag skrev med utgångsläget att ta de filmer som har betytt något för mig, så långt tillbaka som till min egen barndom. Jag tog bland annat med "Snövit och de sju dvärgarna".

Det var ju ett tag sedan Max von Sydow medverkade i en svensk film och ännu längre sedan ni jobbade ihop. Så när får vi se dig och Max von Sydow göra film igen?

- Nej, Max vill inte göra svensk film. Det ser inte ut som det blir något, vi är ju båda över 80. Chansen är liten, men jag har inte gett upp hoppet.

Så du har alltså pratat med honom?

- Ja, det har jag gjort, men mer än så vill jag inte säga.

"Dom över död man" får biopremiär 7 december.

| 23 augusti 2012 20:01 |