Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

24 juni 2009 | 17:39

"Jag vill inte vara en förebild"

Linda Hamilton – släng dig i väggen. Efter att ha blivit jagad av robotar från yttre rymden i sommarens blockbuster år 2007 är Megan Fox namnet på allas läppar. I sommar är den orädda brunetten tillbaka i rollen som Mikaela Banes, för att återigen flörta med Shia LaBeouf, springa ifrån jättemaskiner – och allt annat galet som faller actionmästaren Michael Bay in.

Hur var det att komma tillbaka till filmserien som gjorde dig världsberömd?

Jag såg fram emot det! När man lämnar denna kaotiska inspelning mot en mer "normal", en film med lägre budget, är allt så lugnt och långsamt och varje scen tar tre dagar. Här filmar vi istället halva filmen på en dag. Det är intressant, det är kul. En helt annan inställning.

Var det lätt att hitta tillbaka till personkemin du hade med Shia?

O ja, vi är goda vänner. Jag älskar honom till döds. Han är en av mina favoritpersoner så det var inga problem.

Hur har din karaktär utvecklats?

Två år har gått i Sam och Mikaelas relation, så vi hoppar över romantiken. Det har redan hänt. Nu smågnabbas de istället som ett gammalt gift par.

Vi upptäckte bland annat din talang för bilmekanik, är det något som kommer att utvecklas?

Jag jobbar nu på verkstad och fixar motorcyklar. Jag ska också åka en i filmen, men jag kan inte åla motorcykel så de har någon som knuffar fram mig på en... Jag vet inte om det såg så realistiskt ut.

Hur många av actionscenerna är du med i?

Jag är med i alla. Jag är ganska säker på att inte en inspelningsdag har gått utan att vi fått springa. Så det är mycket action.

Vilken scen har varit mest krävande för dig?

Vi filmade på de enorma sanddynorna i New Mexico, där Shia och jag skulle springa upp för dem och glida ner och sedan springa genom hela stan... Allt filmades från en stor kran. Vi fick göra det fyra gånger på raken, min rygg krånglade och jag var rätt säker på att mina lungor höll på att kollapsa. Jag trodde inte jag skulle överleva det. Man måste vara i god form.

Hur går all sand ihop med välfriserat hår?

Riktigt bra! I New Mexico brukade de styla mitt hår, sedan kom helikoptrar och blåste upp till sandstorm. Det fick håret att se riktigt sexigt ut. Så sand är bra för håret.

Hur coolt är det inte att filma scener där ni räddar världen, som bland pyramiderna?

Jag har inte gjort den kopplingen, jag var bara så imponerad av miljöerna. Det är så häftigt. Jag fick just höra - vet inte om det är sant eller ej - att vi är den första filmen sedan 1930-talet som fått filma där, vilket är rätt speciellt. Vi diskuterade länge om pyramiderna skapades av människor eller aliens. Sånt tänkte jag på.

Vad tror du då?

Jag snackade med Scott Farrar från ILM, en av världens smartaste personer, och faktum är att inte ens med all vår teknologi och datorkraft kan vi förklara hur pyramiderna kom till... Så fråga dig själv: hur kunde de då byggas för tusentals år sen med hjälp av bara stockar, rep och sand?

Den första filmen blev en överraskande succé. Väntade du dig att uppföljaren skulle komma så snart?

Så fort de insåg hur mycket pengar den drog in, räknade vi ut att vi skulle få komma tillbaka. Dessutom är karaktärerna så unga - ingen vill se Sam och Mikaela i 30-årsåldern - vi förstod att det skulle bli av nu.

Vilken Transformer är din favorit i den här filmen?

Devastator. Jag interagerar inte med honom... han pratar inte alls egentligen. Han bara förstör allt i sin väg.

Hur går det annars att prata med en Transformer?

Ibland, vid stora dialogscener, anlitar de röstskådespelare som håller till utanför kameran. Det är svårt att inte se på dem är man pratar med dem, och istället se på det som ska föreställa roboten. Men oftast är det regissörens assistent som gör rösterna. Det finns en ny karaktär som pratar med en riktigt gäll röst, och han fick göra en hel scen med mig där han bara skrek. Det finns på band nånstans.

Är det tufft att filma med Michael Bay, ökänd för sitt höga tempo?

Det svåraste, förutom den sjukliga stressen? Att komma till inspelningen och tro att du bara ska springa. Då säger han att du ska göra en hel känslomässig scen - någon får armen avsliten eller något annat galet som händer. Ingen chans att förbereda sig, du får dina repliker och sen är det tagning. Det är tufft. Det krävs exceptionellt minne och nerver av stål, annars är man körd.

Det sägs att du fick lägga på vikt för Transformers-filmerna?

Jag fick gå ner i vikt för en film, "Jennifer's Body", där jag spelar zombie. Hon är en tonåring som förvandlas till zombie, och är emellanåt extremt smal. Jag tappade 7-8 kilo. Det var inte hälsosamt. Men Michael gillar inte den bilden, han föredrar friska kvinnor, så jag fick gå upp igen. Det gjorde mig inget för jag har god aptit. Det finns en otrolig, röd cheesecake som jag åt varje kväll efter middagen.

Hur var det att jobba med Diablo Cody på "Jennifer's Body"?

Underbart. Vi filmade i Kanada under vintern, och det var iskallt så man kunde aldrig lämna hotellrummet eller trailern. Jag blev deppig men det var perfekt för karaktären.

Hur spännande är din karriär just nu, med allt intressantare roller på väg in?

Jag är så tacksam att ha fått vara en del av det här. Jag var en färsking, det var min första riktiga film. Jag hade ingen aning om vad jag gjorde. Jag var rädd i varje scen, och ville bara smälta in i bakgrunden. Jag ville knappt öppna munnen alls. Men visst, med varje roll och varje inspelningsdag växer man naturligt som skådespelare. Rädsla motarbetar det, så den måste man arbeta bort för att kuna vara ärlig framför kameran. Det var intressant att inse det.

| 24 juni 2009 17:39 |