Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

16 oktober 2013 | 17:01

"Jag var värsta LasseMaja-nörden"

Vi pratar med Lukas Holgersson och Amanda Pajus om "LasseMajas detektivbyrå", Sveriges första greenscreen-film och kommande roller.

Barndetektiverna Lasse och Maja är tillbaka på bioduken. Några år sedan julkalendern och långfilmen har Amanda Pajus och Lukas Holgersson tagit över rollerna för tre nya filmer. Först ut är "LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet", som får biopremiär på fredag.

Det är något så unikt som den första skandinaviska filmen helt inspelad framför greenscreen. Samma teknik som Hollywood använt sig av vid "300" eller "Sin City" - alla mijöer skapas digitalt. Det blev en utmaning både för teamet och de unga skådespelarna.

- Allting vi rör vid och sitter på, det finns. Rekvisitan finns där. Vi fick se på en TV-skärm ungefär hur det skulle se ut. Vi såg gråa lådor där träd skulle stå... Men vi sprang ofta in i saker som inte syntes, som väggar och bänkar, förklarar Lukas Holgersson.

- Vi var först i Skandinavien att filma så, och det är väldigt coolt!

"LasseMajas detektivbyrå" är för den onvigde en serie barnböcker skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Både Lukas Holgersson och Amanda Pajus var väl bekanta med karaktärerna sedan innan.

- Det är rätt kända böcker, så vi hade läst dem båda två. Det är perfekta mysterier, och så där lagom långa, säger Amanda och får medhåll av Lukas:

- Jag hade alla böcker, sett alla filmer och spelat alla spelen. Jag var värsta nörden! Fast det är barnböcker så är det så himla smart och genomtänkt.

De hade inga problem med att hålla sig sysselsatta mellan tagningarna, berättar Amanda.

- När det blir lite tråkigt så drar Lukas fram gitarren, eller så tar vi ikapp läxor. Ibland gjorde vi massa bus, som tejp för kranen eller plast över toaletten...

- För varje film gjorde vi något för teamet. En gång gjorde vi en låt, och en annan gång gjorde vi en film om alla i teamet. Vi gjorde mycket parodier på kameramannen och alla andra, säger Lukas och skrattar.

Det är 1,5 år sen de tre filmerna spelades in, och tanken är att släppa en om året. Redan nu ser Lukas och Amanda äldre ut än deras rollfigurer, de tror inte att de kommer att bli igenkända så lätt efter biopremiären.

- Jag kommer att gå i tvåan på gymnasiet när den sista filmen kommer ut, säger Amanda.

Idag går de i nian respektive i sjuan. Amanda Pajus hade lite kameravana sedan hon medverkat i två kortfilmer för en filmskola. Lukas Holgersson har mest spelat teater, och gjort film med kompisar. Båda hoppas på nya roller, men Lukas syns snart på bio igen.

- Nu spelar jag in "Pojken med guldbyxorna". Vi har en vecka kvar. Det är en ny upplevelse efter att ha filmat mot greenscreen, nu använder vi ju riktiga miljöer.

Förra veckan fick Ella Lemhagens inspelning en gäst på besök, Harald Hamrell, som spelade samma roll i TV-serien på 70-talet. Lukas berättar:

- Han spelar polis. Det blev lite som en uppföljare, för vi sa lite roliga grejer: "Det där är mina byxor"... Det är en film med mer action än LasseMaja, den riktar sig något äldre, till 7-14-åringar.

Får de välja sina favoritskådespelare så är det särskilt en som imponerar:

- Johnny Depp. Han är grym! Jag drömde om honom inatt, det var jättekonstigt. Jag kramade om honom och sedan började jag gråta, skrattar Amanda.

- Han har gjort så många filmer och han kan spela vem som helst. Till exempel kapten Jack Sparrow. Det är sanslöst. Man ser verkligen upp till honom, hur han kan bli till en helt annan person, berättar Lukas.

"LasseMajas Detektivbyrå - Von Broms hemlighet" har biopremiär fredagen 18 oktober. Peter Magnusson, Kajsa Ernst och Adam Pålsson syns också i filmen.

Nästa år kommer fortsättningen "LasseMajas Detektivbyrå - Stella Nostra" med bland andra Christine Meltzer, och hösten 2015 är det dags för "LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby" med Henrik Dorsin i en roll. 

| 16 oktober 2013 17:01 |