Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

19 december 2009 | 22:27

"Jag har alltid stått Jim nära"

Mer än 20 år efter deras första gemensamma film –"Aliens" – ringde James Cameron på nytt upp Sigourney Weaver för att erbjuda en ny roll. Den hett efterlängtade "Avatar" lovade skådespelerskan en erfarenhet utöver det vanliga – äntligen hade Cameron tekniken för att skapa en 3D-värld vi aldrig tidigare skådat.

Historien utspelar sig på den avlägsna planeten Pandora, där den blå befolkningen Na’vi står under hot från vinstdrivna människor. En liten grupp volontärer, med botanisten Grace (Weaver) och marinsoldaten Jake Sully i spetsen skickas till planeten i nya genetiskt förbättrade kroppar, avatarer, för att smälta in bland lokalbefolkningen.

Skulle du kalla "Avatar" för ett steg framåt för film i allmänhet, eller bara för filmer av en viss genre?

För mig är teknologin som Jim utvecklade en stor del av historieberättandet, för att han får nästan publiken att bli Jake och hoppa ner för ett vattenfall eller vad det nu kan vara. Men jag vet inte än vad det kan innebära för resten av filmindustrin. Självklart ligger det här många mil framför "Beowulf" eller "Polarexpressen". Jag var helt tagen, när jag såg de första klippen, av hur verkligt allt var. Det kommer onekligen att höja ribban för storfilmerna. Jag tror att filmen gör sig bra i 2D också, men i 3D blir den överväldigande och säkert oslagbar för en tid framöver.

Du har jobbat med Jim förut. Han säger själv att han har förändrats i hur han är på en inspelning. Märkte du det?

Jag tror att han har roligare. Vi har varit med länge nog för att uppskatta varje sekund av uppfyllande projekt som denna. Jim kräver mycket, och allra mest av sig själv. Han övervakade noga varenda scen, han redigerade på sina lediga dagar och har bara levt, sovit och andats "Avatar". Men han gillar det. Han är så uppe i det och vill aldrig det ska ta slut. Han har skapat en hel värld in i minsta detalj, och det är för honom enormt.

Han har haft ett rykte om sig av att vara något av en diktator på sina inspelningar...

Det minns jag inte. När vi spelade in "Aliens" var hela det brittiska teamet så stolta över Ridley Scott, och så kom en ung kanadensisk regissör som de aldrig hade hört talas om. Jim försökte visa dem "Terminator" men ingen ville se den. Så de förstod egentligen inte förrän mot slutet hur begåvad han var. Numera vet folk att det är både himmel och helvete att jobba för Jim Cameron. Visst sliter man 16 timmar om dygnet, men samtidigt tror jag alla är riktigt stolta över att få vara en del av något man vet blir extraordinärt.

Hur var det att arbeta med en film som använder sig av så mycket ny teknologi?

Jag älskade det. Min man har en off-Broadway-teater där vi aldrig har råd med kostymer eller kulisser, och så var också hela arbetet med performance capture. Du går runt i en svart dräkt och allt annat är på låtsas. Jag var som hemma. Det tar lite tid att vänja sig vid, för kameran är ständigt i ens ansikte, och man vet aldrig varför. Men det handlar nog bara om att fånga alla ansiktsuttryck på film.

Fick du se det inspelade materialet dagligen?

Han visade oss våra avatarer i kameran, och kunde spela upp det för oss så att jag fick se både Grace och Avatar-Grace. Jag försökte spela Grace som en driven, kedjerökande och något neurotisk forskare som satt uppe hela nätterna. När hon sedan klev in i sin avatar kunde hon springa omkring i skogen full av lycka, och var helt enkelt så annorlunda. Jag fokuserade mer på det än om saken framför mig skulle föreställa en häst eller vad det nu var.

Hur mycket tid spenderar din karaktär som avataren?

Det är ungefär 50/50.

Och får hon vara med om mycket action?

Jag tror att Neytiri (Zoe Saldana) och Jake (Sam Worthington) får det mesta, när hon lär honom alla Na'vi-tricks. Grace kommer in i ett helt annat syfte.

Delar du James Camerons fascination för rymden och upptäckande?

Jag antar det. Min far var en stor astronom och jag döpte min hund till Venus, som planeten. Jag läste aldrig science fiction. De kändes så kyliga. Men jag håller med Jim om en film som "Avatar", som han själv kallar för "filmen jag själv hade velat se som 14-åring"... Det hade jag också velat. Jag har tur som får vara med om ett så stort äventyr, jag har aldrig upplevt något liknande.

Så hur blev rollen din?

Han ringde mig och sa "Jag vill ha med dig, och skickar manuset nu". Det var nog en mansroll från början, men det låter vettigt att det blev en kvinna till slut. Jag kan nu inte tänka mig en man i den rollen, för att hon är väldigt instinktiv och blir så moderlig mot slutet. Men ja, han ringde mig bara. Vi har alltid hållt kontakten, och han var vänlig nog att hålla tal när jag fick min stjärna på Hollywood Walk of Fame, så jag har alltid stått Jim nära.

Vad hade du för referenser för rollen, förutom manuset?

Inga egentligen, men ibland tänkte jag på Jim för att han är en perfektionist. Han är väldigt driven och har samtidigt ett varmt hjärta. Så vad gäller hennes tempo tänkte jag ibland på honom. Han är avslappnad men får saker gjorda. Det var sådant jag kunde stjäla av Jim - inte hans personlighet, men lite av hans rytm.

Vad fick du för information om planeten Pandora, utöver det som stod i manus?

Vi åkte till Hawaii där jag fick arbeta sida vid sida med en botanist. Jag lärde mig hur man tar prover, men annars fick vi hitta på mycket - saker vi bär på som mäter luften och gaser och annat. Så vi har en del vetenskap med i filmen, som vi tar på allvar. Det är subtilt men det finns med, och jag är glad för jag tror att det kan inspirera särskilt unga tjejer. Flickor trodde nog länge att de inte förstod sig på vetenskap.

Tror du att miljön och vad som händer med vår egna planet är en del av filmens tema?

Girighet är definitivt en karaktär i historien och en stor karaktär i vår värld. Girighet, ihop med den ekonomiska lågkonjukturen och allt, är åtminstone i USA ständigt närvarande just nu. Girigheten driver många av oss. Jim sade tidigare att science fiction finns så att folksjälva kan upptäcka vad som gör dem mänskliga, och vad som är viktigt i universum. Alla teman som vi har med i filmen är folk mer medvetna om nu än när vi började arbeta på filmen. På den planeten, den månen är utomjordingarna människorna, och det påminner mycket om vår värld utan att predika. Det handlar om att lita på naturen, förstå den, och relatera till varandra och till djuren. Förhoppningsvis kan man tänka på det efteråt, men i första hand handlar det om underhållningen - filmen har romantik, mycket komedi och en massa action.

Hur tror du att publiken kommer att reagera på "Avatar"?

Så länge du sitter ner kommer du att få följa med på en resa långt, långt bort och jag tror att vi alla älskar det. Det händer så mycket i världen och personligen älskar jag att få koppla av och resa någon annanstans en stund på biografen. Så känner jag med "Avatar", han har tänkt på allting och det är magiskt.

Ligger det någon sanning i alla rykten om en tredje Ghostbusters-film för dig?

Det finns en "Ghostbusters 3" på gång som några unga killar skriver. Jag tror att Bill Murray är med, och vi har alla gett vårt godkännande. Men den handlar om en ny generation av spökjägare, jag kan inte föreställa mig vad jag skulle göra där. Jag pratade med Ivan Reitman om att Oscar, som var min son, var med i det här nya gänget. Men jag räknar inte med det - jag önskar dem bara all lycka.

| 19 december 2009 22:27 |