Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2017 | 22:00

Jack Black: ”Innerst inne är jag en tonårstjej”

Jack Black är på ett härligt skämtsamt humör när vi ses för att prata om ”Jumanji: Welcome to the Jungle”.
Genom åren har vi sett Jack Black ta sig an många olika, komiska roller. Men han har aldrig fått spela en bortskämd och ytlig tonårstjej - förrän nu. I bioaktuella ”Jumanji: Welcome to the Jungle” är han en avatar i ett dataspel, som unga Bethany blir fast i. Det leder till många roliga scener där Jack Black, överraskande nog, övertygar i rollen som skolans skönhetsdrottning som hamnat i djungeln.

Hur hittade du den här tonåriga tjejen inom dig?

- Det var enkelt. Hon var alldeles under ytan. Jag ska berätta en liten hemlighet för dig. Du ska få scoopet: jag är en liten tjej, säger skådespelaren gravallvarligt när vi möts på en pressträff i Barcelona.

”Jumanji” var stort på 90-talet. Ska den här ses som en uppföljare, eller en remake?

- Det är en uppföljare, men det är också ett nytt Jumanji-äventyr. Inga karaktärer från originalfilmen är med, men vi refererar till Robin Williams karaktär, Alan Parrish. Du vet när han som pojke sugs in i spelet i originalfilmen? Han var fast där i 20 år, men man fick aldrig se djungeln. I den här filmen hamnar alla karaktärerna i spelet på samma sätt, men den här gången får man se vad de upplever. Det är därför den heter ”Welcome to the Jungle”.
 
 
- Om man hade fått följa med Robin Williams in i djungeln, hade budgeten exploderat. Men vi sa ”fuck it, vi betalar”. Därför är den här så mycket bättre än originalet. Just det Sverige, jag menar det - den är bättre än originalet! Så stäm mig.

Jag såg om ”Jumanji” häromåret, och den var läskigare än vad jag mindes den. Tror du att barnfilmer har blivit mesigare på senare år?

- Det är lustigt att du säger det. Barn vill bli rädda, men inte för rädda. De vill känna spänning. Man måste hitta den där balansen mellan spänning och terror. Man vill inte ge barnen mardrömmar. Det var något som jag tänkte mycket på inför min senaste barnfilm ”Goosebumps”. Jag tror att vi har lyckats med ”Jumanji”, vi har spännande jaktscener, varelser och monster, men inget blod. Där går gränsen. Man vill inte visa något skrämmande.

Har du någon favoritscen i filmen?

- Det är troligen någon av alla scener jag är med i, som den briljanta skådespelare jag är… Jag har inte sett filmen än, så jag kan inte svara på vilken som är roligast att se. Men den roligaste att spela in… Jag hade väldigt kul när jag fick lära upp den andra tjejen (Karen Gillan) hur man är sexig och hur man flörtar.
 
 
"Jumanji: Welcome to the Jungle" får biopremiär på fredag.
| 20 december 2017 22:00 |