Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

24 november 2013 | 21:01

Hugh Jackman: "Det blir tuffare för varje film"

Inför DVD-premiären av "The Wolverine" pratar vi med Hugh Jackman om den skäggige mutanten.

Hugh Jackman är inte bara en av de internationella skådespelare som tjänar mest - han är också den mäktigaste. Det tycker i alla fall affärstidskriften Forbes. Den roll som satt honom på kartan är den som Wolverine - den odödlige mutanten som när han blir förbannad får rakknivsvassa klor på händerna.

Nu är Wolverine högaktuell igen - i en film som fått den enkla titeln "The Wolverine". MovieZines Gunnar Rehlin mötte den som alltid oerhört sympatiske Jackman i ett 32-gradigt London.

I "The Wolverine" hamnar din karaktär i Japan. Det var viktigt att komma till just Japan?

- Ja, jag har alltid tyckt att det skulle vara intressant att kontrastera den här karaktären, som verkligen är en ensamvarg, med Japan, ett land som har väldigt strikta regler om till exempel sådant som ära. Och jag har alltid tyckt om Japan, jag tycker det är ett intressant land. Jag har varit där många gånger, både på film-promotion och privat. När jag fyllde 40 åkte jag och ett gäng kompisar dit och firade i elva dagar. Jag är förvånad över att dom lät mig komma tillbaka...

Du har en bakgrund som balettdansör. Är det viktigt för en roll som Wolverine?

- Oh ja, det hjälper mig väldigt mycket med rörelserna och med disciplinen. Det är viktigt att Wolverine ska se djurisk ut. Men jag tränade hårt ändå, i arton månader innan inspelningen började körde jag varje dag tre timmar på gymet och sedan en timme martial arts. Och mycket mat. Jag inledde också varje dag med en iskall dusch.

Du lär ha kört med medveten uttorkning också?

- Ja, och det var väldigt obehagligt. Under sex dagar innan vi började drack jag arton liter vatten om dagen, vilket gjorde att jag måste kissa minst en gång i timmen. Det där gjorde att jag sedan snabbt förlorade bortåt fem kilo i vattenvikt. Extremt? Ja, men jag ville få fram det djuriska, förvildade utseendet.

Det är mycket fightscener i filmen. Var någon farlig?

- Den som utspelas på taket till ett framrusande snabbtåg var ruggig. Vi hade en väldigt stark vindmaskin, och första gången den användes blåstes jag bokstavligt talat iväg. För nån sekund där hade jag inte en aning om vad som hände. Men det höll jag tyst om. Man ska aldrig berätta för sin fru när man gör något farligt och man ska inte berätta för henne när man gör kärleksscener.

Det är en rätt våldsam film för att i USA ha åldersgränsen PG-13. Fick ni hålla tillbaka våldet?

- Bra fråga. Ett tag verkade det som Darren Aronofsky skulle göra filmen och då diskuterade vi om den skulle göras så våldsam att den fick ett R i USA. En film om Wolverine skulle kunna göras så. Samtidigt har jag träffat barn som är 12 och 13 år gamla och som tycker jättemycket om de här filmerna och det vore synd att inte kunna låta dom se dom. Men det diskuterades faktiskt aldrig under inspelningen. Bolaget verkade tycka "blir det R, så blir det". Till slut så blev det, utan diskussion, PG-13, men jag håller med om att vi ligger på gränsen. Det var nog "The Dark Knight" som banade vägen för oss.

Det här är sjätte gången du spelar Wolverine - blir det tuffare för varje film?

- Absolut. Och det borde det, för jag blir ju äldre. Men det handlar också om att jag vill gå djupare in i karaktären, jag vill gå längre med honom. Och det gör det svårare.

Nästa år får vi se dig i "X-Men: Days of Future Past". Är du med mycket där?

- Ja, ganska mycket. Betydligt mer än i "X-Men: First Class". Vi håller på med inspelningen nu.

Ja, du har ju rätt mycket Wolverine-hår och skägg just nu. Är det jobbigt?

- Nej, jag älskar att slippa raka mig. Fast min fru tycker det är jobbigt. Hon brukar säga "kan du inte ge mig ett enda år utan släggstubb"?

Du har två barn. Vad tycker de om att du är Wolverine?

- Min 13-åring försöker vara cool. Jag hörde honom säga till en kompis "lyssna här, pappa är inte Wolverine, han är inte alls lika cool eller tuff". Samtidigt hörde jag honom stöta lite på en tjej genom att säga "du vet, min pappa är Wolverine"...

Finns det nån superhjälteegenskap du skulle vilja ha?

- Det skulle möjligtvis vara att kunna teleportera så jag omedelbart skulle kunna komma till barnen. Annars är jag rätt nöjd med vad jag har.

Inget du ångrar?

- Inte lika mycket som det Wolverine ångrar. Men självfallet finns det sådant jag ångrar. Jag skulle inte vilja ha levt ett liv utan sådant som jag ångrat. Man kan leva med att ha gjort saker fel, om man bara gjort det för de rätta orsakerna.

James Mangolds "The Wolverine" kommer på Blu-ray, DVD och VOD den 27 november.

| 24 november 2013 21:01 |