Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

13 januari 2013 | 22:01

Hoyte van Hoytema hoppas att "Avalon" vinner

En av "Call Girls" 11 Guldbagge-nomineringar har man Hoyte van Hoytema att tacka för, fotografen som med sin lins så vackert fångat det svenska 70-talets skitigaste hörn.

Han har också stått bakom kameran på internationella storfilmer som "Tinker Tailor Soldier Spy" och "The Fighter", men är nu åter på hemmaplan, där han tidigare belönats med Guldbaggar för sitt foto i "Flickan" och "Låt den rätte komma in".

Grattis till elva nomineringar, även om alla inte var till dig. Men du har iallafall en välförtjänt en. Hur känns det för dig med chans till en tredje Guldbagge?

- Det är fantastiskt. Jag kan inte säga mindre än så, jag är jätteglad.

Hur jobbar man med att få fram rätt look, med en sån här film som ska utspelas på 1970-talet?

- Jag tror att man måste titta jättenoga på vad som är gjort, och impregnera sig själv med material från den tiden, dokumentärer, och försöka hitta någon slags atmosfär, någon slags känsla. En doft. Det beror mycket på research. Att se filmer som gjordes på den tiden, bilder, och fotografier.

Du är väldigt duktig på det där, att fånga en tidsera, som i "Tinker Tailor Soldier Spy" och "Låt den rätte komma in". Har det blivit lite av din grej?

- Det kanske blev lite av min grej, men samtidigt känner jag nu att jag har explorerat den sidan jättenoggrannt. Jag vill gärna göra något i en annan epok. Jag har varit rätt intresserad av just 70-talet för jag älskar de filmer som man gjorde då. Men samtidigt, jag kan tänka mig att göra en ny utmaning också i framtiden.

När ni nu planerar inför "Bröderna Lejonhjärta" med Tomas Alfredson, vilka referenser har du då? Vilka filmer tittar du på för att inspireras?

- Egentligen är det jättesvårt för mig att berätta om "Bröderna Lejonhjärta", för vi är fortfarande så tidigt i processen. Referenser, och hur, och vad... Vi känner av fortfarande och kollar lite.

Är det någon skillnad för dig som fotograf att jobba med internationell film, mot hemma i Sverige?

- Visst är det skillnad. Rent praktiskt är det mycket skillnad, det handlar ofta om lite annorlunda pengar i USA. Hela strukturen av teamet är lite annorlunda. Men i grunden har man en kamera, man har en skådespelare framför kameran, så essensen är inte så annorlunda.

Har du sett dina konkurrenters filmer, "Avalon" och "Dom över död man"?

- Jag har inte sett Jan Troells och Mischa Gavrjusjovs film än, men jag har självklart hört mycket bra saker om den. Måns Månssons film däremot har jag sett. Och jag tycker jättemycket om den, jag pratade faktiskt mycket med Måns inför hans inspelning och jag tycker han har gjort ett otroligt fint foto i den filmen. Jag är jättestolt över honom och hoppas att han vinner!

Vi hoppas däremot att Hoyte van Hoytema vinner, när årets Guldbaggegala går av stapeln den 21 januari. Följ direktsändningen i SVT1 från 20:00.

Se alla de nominerade här »

Läs mer om priset på guldbaggen.se »

| 13 januari 2013 22:01 |