EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

22 januari 2016 | 15:00

”Hon är kvinnan som gör Steve Jobs mänsklig”

MovieZine pratar med Kate Winslet, Oscarsnominerad för sjunde gången för sin roll i ”Steve Jobs”.
Bakom varje framgångsrik man står en kvinna. I Steve Jobs liv hette hon Joanna Hoffman, åtminstone om man ska tro Danny Boyles bioaktuella film. Kate Winslet spelar PR-agenten som varit med om att lansera den första Macen, en saftig och sevärd biroll som gav skådespelerskan en sjunde Oscarsnominering.

Den stora utmaningen? Att fånga den svårdefinierade men väldigt specifika dialekten, berättar Winslet för MovieZine.

- Dialekten är faktiskt polsk-armenisk. Joanna Hoffman föddes i Polen med bodde främst i Armenien. En del av hennes släktingar pratade ryska, så dialekten är varken det ena eller det andra. Jag ville att det skulle låta så subtilt som möjligt, och inte som en tjock dialekt. Det var min största utmaning, och jag ska inte ljuga - det var verkligen svårt. Varje dag var jag livrädd för vilka hemska ljud jag trodde att jag skapade.Det verkar nästan som att Joanna Hoffman är kvinnan i Steve Jobs liv. Hon är kollegan som försöker avfärda hans galna idéer, mamman som tillrättavisar vid behov, och bästa vännen som kommer med tröstande råd.

- Joanna, karaktären, valdes av Aaron Sorkin för att representera en samling av flera starka kvinnor i Steves liv. Man kan såklart inte inkludera dem alla, det jobbade massvis med folk på Apple och runtom Steve, många kvinnor också. Men när Aaron träffade Joanna så avgudade han henne. Hon har en värme inom sig, hon tyckte om och respekterade Steve enormt. Och det faktum att hon kommer från någon annanstans skiljer henne på ett sätt.

Kate Winslet såg Joanna Hoffman som en karaktär som tittarna kunde identifiera sig med mitt i det kreativa kaos som utgjorde Jobs liv.

- Jag ville göra henne till publikens ingångspunkt till Steve, för som åskådare känner vi bara till de historier vi har hört: att han var ett geni, att han var en perfektionist, att han kunde vara skrämmande och väldigt elak mot folk. Visst, i filmen presenteras alla de sidorna, men vi får också se lite mer mänskliga sidor av honom. Det tror jag är tack vare Joanna. Hon försöker få honom att vara den bästa versionen av sig själv, vilket hon vet att han kan.

Hör Kate Winslet berätta om sina 5 favoritroller:


”Steve Jobs” går upp på bio i helgen.
| 22 januari 2016 15:00 |