Intervju

Skribent

Erik Augustin Palm

1 maj 2012 | 14:01

Hemsworth den mäktige

Nu är The Avengers-kalaset igång och som rymd-asaguden Thor ser vi åter Chris Hemsworth.

MovieZines Erik Augustin Palm snackade episka superhjältescener, rivalitet mellan bröder och ograciösa actionbloopers, med Hemsworth i Bevvan.

Thor är här något av en fisk på torra land, åtminstone i början av filmen. Hur var det att spela den malplacerade i gänget?

- Jag tycker nog att alla medlemmarna i The Avengers passar in i den kategorin. Vår regissör Joss Whedon sa i ett tidigt skede att de är som en dysfunktionell familj som hör ihop, eftersom de inte hör hemma någon annanstans. Thor är från en annan planet och hans förhållningssätt till konflikten, liksom till skurken i fråga, har en mycket mer personlig innebörd än för resten av gänget, eftersom skurken är hans bror Loke (Tom Hiddleston). Det var skönt att redan ha spelat in en film med Tom och att ha den relationen utarbetad. Men, alla karaktärer kommer inte överens, inledningsvis. Det var kul att gestalta den dynamik som uppstår när man är från helt olika planeter.

Hur var det att spela in den episka scenen där ni fångas i 360-graders vinkel och står tillsammans på gatan i samlad trupp?

- Den dagen kommer jag kommer ihåg att jag tänkte, "Det är NU som vi spelar in trailern", eller "Det här är filmens stora ögonblick". Vi har då redan haft en scen på bron där man ser oss alla tillsammans, men vid den tidpunkten kommer karaktärerna inte riktigt överens. I den scen du frågar om var vi dock alla samlade som en enad grupp, som samma lag, visat i 360 graders vinkel med allt det där kaoset omkring oss.

Har du några roliga anekdoter att berätta från inspelningen?

- Chris Evans sände ut ett SMS till oss alla en kväll, som löd "Avengers, infinn er på den här baren, klockan nio på lördag kväll". Det var en bra gruppinsats, som vi fick betala för dagen efter. Det var första gången som jag jobbade med de (flesta av) de här killarna, så vi var alla ganska städade. Ingen ville vara den som gjorde bort sig (skratt).

Vilka tycker du är Thors främsta egenskaper?

- Jag gillar att han går på instinkt och magkänsla i så stor utsträckning. Det finns ett lite barnsligt drag där, på det sätt att om han tror på något och om han vill något så kommer han att säga och göra det. Barn äger sin verklighet och bryr sig egentligen inte om andras åsikter. Thor har också det draget. Han är väldigt sann mot sig själv.

Inspirerades du av din relation med dina riktiga bröder (skådespelarna Liam Hemsworth - som spelar en av huvudrollerna i "The Hunger Games" - och Luke Hemsworth), i skildrandet av den komplexa relationen mellan Thor och Loke?

- Senast som någon av mina bröder försökte ta över världen eller universum, så var jag tvungen att luta mig tillbaka och tänka "Hur får det här mig att känna?" (skratt). Nej, men när vi gjorde "Thor" så sa regissören Kenneth Branagh hela tiden "Låt oss inte fastna i att spela gudar. Det här är verklighetsbaserat. Du har bröder. Hur relaterar du till det här?". Det blev den röda tråden för mig genom både "Thor" och "The Avengers".

Antalet slagsmål i filmen är många. Gjorde du dig någonsin illa på riktigt?

- Ja, en gång, när vi spelade in scenen där Thor drar ner Loke från farkosten och vi ger oss in i en rejäl fight. Jag var fäst i en vajer för att jag inte hade lärt mig att flyga ännu. Så jag var tvungen att landa på klippan, ta några steg och sedan prata med Loke. De första tagningarna, som jag gissar kommer att dyka upp på DVD:n, landar jag med huvudet först. Det var extremt ograciöst och väldigt lågt från ett superhjältebeteende.

| 1 maj 2012 14:01 |