Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

8 januari 2013 | 19:30

Hellre Oscar än Guldbagge till Malik Bendjelloul

Regissören bakom "Searching for Sugar Man" om prisregnet och sitt nästa projekt.

Svenske Malik Bendjelloul har tagit hela världen med storm med "Searching for Sugar Man", en musikfylld dokumentärfilm i sann feelgood-anda. Det handlar om musikern Sixto Rodriguez som aldrig slog igenom i USA, men utan hans vetskap inspirerade hans musik en hel generation av unga sydafrikaner under 70- och 80-talet.

Om ett par veckor har regissören chans till hela sex Guldbaggar på den svenska filmgalan. När MovieZine når honom är han i New York för att hämta ännu ett filmpris - de har duggat tätt på sistone...

- Det är verkligen roligt, otroligt roligt. Och alla Guldbagge-nomineringar, det var ju fantastiskt. Otroligt häftigt, säger Bendjelloul.

Kommer du att komma hem till Guldbaggegalan?

- Jag hoppas det, det är tanken. Det vill man helst inte missa.

På torsdag släpps Oscarsnomineringarna. Vad väger tyngre, att vinna en Guldbagge eller bli nominerad till en Oscar?

- Det vet jag inte, haha. Jättesvårt att säga. Själva ordet "Oscar" är mer känt i världen, så det kanske är mer det ändå.

Hur stötte du på den här otroliga historien som berättas i "Searching for Sugar Man"?

- När jag jobbade för SVT:s "Kobra" tidigare så reste jag runt och letade efter historier som kanske skulle kunna platsa där. Jag backpackade i Sydafrika i sex månader. Det här var en av de sex historier som jag stötte på. Det tog ett tag innan jag fattade att det skulle inte bli ett reportage utan en långfilm.

Du är bland annat nominerad till en Guldbagge för Bästa manus. Hur skriver man manus till en dokumentärfilm?

- Man skriver manuset vid klippningen, till skillnad från en spelfilm där man skriver manuset innan man börjar. Många människor jobbar med små gula lappar, precis som manusförfattare gör.

Hur var det för dig att träffa Rodriguez för första gången?

- De sa att "du kan ju komma hit, men vi lovar inte att han kommer att ställa upp framför kameran". Han är väldigt privat och integritetsstark. Det var först vid andra resan jag gjorde som jag fick en intervju. Han var inte dryg, han var väldigt varm och välkomnande, men han tyckte inte om kamerorna. Han blev nervös av dem.

Men nu har han blivit känd över hela världen.

- Ja, och på onsdag ska han vara med på "Jay Leno" inför 5 miljoner människor, så det händer saker. Han är ständigt ute på turné och gör stora konserter nu. Men vi var i Paris på en fotosession, och efter en bild, när fotografen fortfarande ställde in kameran, var han redo att gå. Han är fortfarande väldigt svår.

Nu undrar man såklart vad ditt nästa projekt kan bli. Fortsätter du med dokumentärfilm?

- Det kanske det blir. Just nu pendlar man mellan de största Hollywood-grejer eller den absoluta motsatsen, att åka ut på en resa igen i ett halvår och leta historier. Det är flera agenter som skickar manus och frågar om jag är intresserad. Det vore kul att se vad som händer, hur går det till om jag hittar ett manus som jag vill testa? Det finns ju människor som kommer till Hollywood och fullständigt gör bort sig. Och så finns det de som faktiskt gör jäkligt bra grejer, och lyckas manövrera sig runt hela det systemet. Några manus är musikorienterade och några inte. Men mest är det fiktion.

Med "Searching for Sugar Man" fick vi inte bara en fantastisk film utan upptäckte också en riktigt bra artist. Vilken är din egna favoritlåt av Rodriguez?

- Min favorit är nog "Cause", eller "Crucify Your Mind", någon av de två.

"Searching for Sugar Man" kan vinna pris för bland annat Bästa Film, Bästa Dokumentär, Bästa Manus, Bästa Klipp på Guldbaggegalan den 21 januari. Galan sänds i SVT1 från 20:00.

Se alla de nominerade här »

Läs mer om priset på guldbaggen.se »

| 8 januari 2013 19:30 |