Intervju

Skribent

Mats Karlsson

2 december 2011 | 01:01

"Hela världen känner igen mig som Lando Calrissian"

En av Star Wars stora ikoner är Lando Calrissian som spelades av Billy Dee Williams. MovieZine fick en exklusiv intervju med honom.

Mannen som gav den vältrimmade och perfekta mustaschen ett ansikte kommer till Stockholm i helgen, för att möta sina fans vid årets upplaga av Sci-Fi-mässan. MovieZine fick en exklusiv intervju med Mr Lando Calrissian ("Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka" och "Star Wars: Jedins återkomst").

"Star Wars" är ett stycke filmhistoria med en stor skara med fans runtom i världen, och för dem (jag själv inkluderad) skojar man inte om Star Wars! Hur viktiga är fansen för dig?

- Jag älskar dem, fansen har alltid varit fantastiska mot mig. Jag åker ju till och med ända till Sverige för att träffa fansen öga mot öga. Jag är lyckligt lottad!

När den första "Star Wars"-filmen släpptes 1977 blev det snart ett stort fenomen. När insåg du att det skulle bli så stort som det blev?

- Ingen kan förutse hur stort något kan bli. Men hur som helst, när jag var på inspelningsplatsen fick man en känsla av man var delaktig i något riktigt stort. När "Star Wars" gjordes svepte förändringens våg genom Hollywood och George Lucas var definitivt en viktig kugge i denna makabra förändring.

De första tre filmerna har släppts i flera olika versioner på DVD och Blu-ray. Vilken av versionerna är din personliga favorit?

- Jag kan inte peka ut en favoritfilm eller version. Jag ser alla filmer som ett projekt och alla filmer är unika, var och en på sitt eget sätt. Upplevelsen var mycket större än att överföra dem till en ny teknologi. De är konstverk, och visst kan man hålla på och ändra verken för att uppnå sin vision så långt som det är möjligt. 

De gamla filmerna gjordes med specialeffekter från den gamla skolan. Vad är din åsikt om de nya digitala effekterna (CGI) som de flesta science fiction-filmer använder sig av idag?

- Det är väldigt intressant och underbart. Teknologin finns för att vi ska kunna utnyttja den, och dagens unga filmmakare tänjer verkligen på gränserna. Det verkar som inte finns några begränsningar för vad vi kan göra, och manusförfattarna och regissörerna kan leva ut sina fantasier till fullo.

Med "Star Wars" har du jobbat med två olika regissörer. Vad var den största skillnaden mellan Irvin Kershner och Richard Marquand?

- Jag tyckte att Irvin Kershner var en mycket mer beslutsam herre med en fast hand, han var en filmmakare med en vision. Han hade långa arbetspass och var verkligen dedikerad till storyn, karaktärsutvecklingen och filmens mörka ton. Han fokuserade däremot inte kreativiteten enbart på tekniska utmaningar eller specialeffekter.

Vad är ditt favoritminne från inspelningarna av "Star Wars"-filmerna?

- Det var enkelt, jag har två. Att bli strypt av Chewbacca och att bära min mantel. Jag älskade verkligen den manteln!

Finns någon roll i "Star Wars" som du hellre skulle vilja spela istället?

- Nej! Lando är en perfekt karaktär, jag älskade att spela honom. Jag önskar bara att han hade fått mer utrymme, för jag ville verkligen utforska honom ännu mer!

Hur stor genomslagskraft har rollen som Lando Calrissian haft på din karriär?

- Alla människor i världen känner mig som Lando Calrissian, där snackar vi genomslagskraft! Jag omfamnar det. Jag vänder aldrig ryggen åt ett fan och ifrågasätter aldrig deras lojalitet till filmerna eller karaktärerna. Jag har varit i den här branschen i många år och har gjort många filmer. En del av filmerna kanske inte har setts av övriga världen, men alla har sett "Star Wars" Jag är hedrad av att få vara en del av det!

Din mustasch som Lando Calrissian hade i filmerna var riktigt imponerande. Hur många timmar la du ner på att trimma den varje morgon?

- Inga alls. När jag klev upp på morgonen låg den redan perfekt.

Har det gamla "Star Wars"-gänget några återföreningar nuförtiden? Där ni träffas och pratar gamla minnen med varandra?

- Då och då träffar jag några av skådespelarna jag har jobbat med på mässor, som den här i Sverige. Det är riktigt kul att träffa dem, men jag vet att det är ännu roligare för fansen.

| 2 december 2011 01:01 |