EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

4 mars 2018 | 12:30

Greta Gerwig: ”En ära bara att bli Oscarsnominerad”

”Lady Bird”-aktuella Greta Gerwig är bara den femte kvinnliga regissören någonsin att bli Oscarsnominerad. Själv hoppas hon att filmen ska få en helt annan statyett inatt.
Indie-prinsessan Greta Gerwig har varit en frisk fläkt i filmer som ”Frances Ha” och ”Greenberg”. Nu debuterar hon som regissör med dramakomedin ”Lady Bird”, som bygger på hennes egna upplevelser från high school-tiden. Och vilken debut sen! Hennes film är femfaldigt Oscarsnominerad, och Greta Gerwig själv har chansen att vinna Bästa regi inatt. När vi träffar henne i London berättar hon om vilken Oscar hon mest hoppas på för ”Lady Bird”, och om sin kommande inspelning i Sverige.

Föredrar du att stå framför eller bakom kameran?

- Om jag fick välja för alltid.. Om någon sa att jag antingen måste bli regissör eller skådespelare, skulle jag välja regissör. Jag älskar att agera, och planerar inte att sluta med det. Men att regissera var det roligaste jag någonsin har gjort.

Du har sagt att filmen är en personlig historia för dig. Men varifrån kommer namnet ”Lady Bird”?

- Jag har faktiskt ingen aning om var det kom ifrån. Jag har alltid varit Greta, jag tvingade ingen att kalla mig för något annat. Det bara kom ur mig när jag skrev. Jag arbetade med manuset, stötte på någon slags författarkramp, la det åt sidan ett tag. Och någonting fick mig att inleda en sida med ”Varför kallar du mig inte för Lady Bird? Du hade ju lovat.” Jag visste inte vad som hade inspirerat det. Senare kom jag ihåg en barnramsa med raden ”Lady bird, lady bird, fly away home”. Det måste ha varit kopplat i min hjärna på något sätt.

På tal om namn, är du möjligen döpt efter Greta Garbo?

- Haha, nej. Men min pappa heter Gordon Gerwig, och min mamma gillade alliterationen - G och G. Hade jag varit pojke hade jag fått heta Gregory. Jag tror de funderade mellan Greta och Gertrude. Det kommer inte från Greta Garbo, men jag älskar henne. Vem älskar inte Greta Garbo?

Jag är svensk, så jag var tvungen att fråga. Men du ska också spela in en film i Sverige snart. Hur förbereder du dig för ”Bergman Island”?

- Både Mia Hansen-Love som regisserar och jag har besökt Fårö förut. Jag var där under Bergmanveckan en gång. Jag blev förtrollad av ön och platsen. Jag hade såklart sett många Bergman-filmer, men för en amerikan känns de surrealistiska. När jag var där förstod jag plötsligt hans filmer på ett helt annat sätt. När man ser ljuset och landskapet, får andas in känslan och luften där. Mia hade haft en liknande upplevelse. När hon började på manuset och berättade om det för mig, ville jag gärna vara med. Vi har pratat om filmen länge. Vi ska snart börja repetera filmen i New York. Det har varit mycket pressarbete kring ”Lady Bird” nu, så jag har inte haft tid att tänka på annat.
 

Laurie Metcalf, Greta Gerwig och Saoirse Ronan tog emot årets Golden Globe för Bästa musikal/komedi.
 
Filmen är fantastisk. Grattis till fem Oscars-nomineringar! Hur firade du det?

- Jag firade med att gå med mina vänner till stranden i fem dagar. Och drack mycket champagne.

Vilken Oscarsvinst skulle vara viktigast för dig?

- Det är verkligen en ära bara att bli nominerad. Jag skulle älska om Laurie Metcalf vann. Hon är en otrolig skådespelare, och en riktig skatt för amerikansk teater och drama i stort. Jag skulle gärna se henne ta hem statyetten. Jag vill inte säga något annat, för jag vill inte framstå som girig, haha.

Bästa regi-kategorin har blivit mycket omskriven på senare år. Du är bara den femte kvinnliga filmskaparen att bli nominerad, hur tänker du kring det?

- Bara att bli nominerad i den kategorin betydde så mycket för mig. Det kändes som en otrolig bekräftelse på det jag vill göra. Jag hoppas att jag inspirerar andra kvinnor som vill göra film. Jag vet själv hur mycket det betydde för mig när Kathryn Bigelow vann som första kvinnliga regissör. Men jag älskar alla de nominerade i min kategori, de är fantastiska konstnärer. Det har varit ett sant nöje att ha fått lära känna dem under den här processen.
 
 
"Lady Bird" får svensk biopremiär den 8 mars, på Internationella kvinnodagen.
| 4 mars 2018 12:30 |