Skribent

Mats Karlsson

25 februari 2012 | 13:01

Fredrik Wikingsson: "Det blir en toppengala"

Filip och Fredrik kommer även i är kommentera Oscarsgalan på Kanal 9 och MovieZine tog ett snack med Fredrik.

Fredrik och Filip trotsar all sur kritik och gör sig redo för att kommentera den livesända Oscarsgalan på Kanal 9 nu på söndag natt. MovieZine tog ett snack med Fredrik Wikingsson för att se vad vi har att förvänta oss från duon.

Nu blir det andra Oscarsgalan för dig och Filip.

- Ja, andra galan som vi kommenterar, men 26:e galan som vi ser. Jag vill säga direkt att det förekommer vissa missförstånd. Jag har blivit felciterad i Aftonbladet som har gjort att det har rasslat till i mailboxen hela dagarna. Man har citerat mig där jag säger att jag hatar Oscarsgalan som är det mest bisarra. Jag sa att jag älskar Oscarsgalan. Den förra galan blev av internationella observatörer bedömdes som kanske den sämsta någonsin och av den anledningen blev vi också jättebesvikna. Men i år har vi all anledning att tro att det blir toppen, och då kommer troligtvis tongångarna bli mer positiva.

Fick ni mersmak förra året eller vad fick er att tacka ja igen?

- Vi fick kritik förra året, men jag tror aldrig det har funnits fler nöjda Oscarsgalatittare i Sverige än förra året eftersom vi dubblerade tittarsiffrorna. Vi har fått mycket positiv respons, "Äntligen någon som vågar hacka på det uppblåsta Hollywood-egot". Jag är dock inte blind eller döv, jag är medveten att folk blev upprörda. Men det finns ju oerhört många människor som inte orkar dra igång listor och säga vad bra det var. Vi hade jävligt kul när vi gjorde det. Folk sa att vi babblade sönder alla tacktalen, men vi sa inte ett enda ord under ett tal. Vi ville ju också höra tacktalen. Aaron Sorkin som har skrivit de bästa talen under åren höll själv ett tal som man höll på att baxna. Då måste man ju kommentera det.

Det blir som sagt ert andra år som kommentatorer, men vilken Oscarsvärd har varit värd flest gånger?

- Jag gissar på Bob Hope.

Rätt! Hur många galor har han varit värd för?

- Jag kan ju bara gissa på att han kanske har gjort 13 stycken?

Nej, det var faktiskt hela 19 stycken.

- Men Billy Crystal måste ju vara tvåa åtminstone?

Ja, det stämmer. Det blir hans nionde gala i år. Men åter till dig och Filip, siktar ni på att straffa Bob Hopes rekord i antal galor? Självklart inte som värdar, men som kommentatorer.

- Nej, det vet jag väl inte. Det finns inget egenvärde i det. Det jag tycker är värt att poängtera att det finns två sorters publik, de som älskar film som är intresserade av film på detaljnivå och så finns det galanördar, som jag och Filip. Jag förstår både gala och filmentusiaster, men finns också människor som bara sitter uppe för spektaklets skull och många av dem tyckte att vår approach var uppfriskande.

Vem skulle du vilja se hålla i galan?

- Det är svårt det där. Hugh Jackman var ju Måns Zelmerlöw-oklanderlig, men jag tycker inte det var jättespännande. Den största chocken i Oscarshistorien är nog förra året när James Franco var fruktansvärd blek. Seth Rogen uttalade sig för några veckor sedan där han var helt förkrossad för Francos skull. Det var ett regelrätt magplask det han gjorde. Det är svårt att säga någon person. Många tycker ju att Ricky Gervais borde få göra Oscarsgalan, men jag tyckte det var kul första året han gjorde Golden Globe, men inte lika kul i år.

Hur hade galan blivit med Eddie Murphy som värd?

- Det är väldigt svårt att säga såklart, men jag var väldigt lycklig över kombinationen Ratner och Murphy. Det var som de hade tagit in en tickande bomb i det här rummet och det kändes spännande. Sedan drog de öronen åt sig och Billy Crystal är väl det säkraste man kan komma på. Det kommer ju bli habilt, men det kommer inte bli de här supersnackisarna som det hade blivit med Eddie Murphy.

Hur vill du att Oscarsgalan ska vara för att du ska bli nöjd, om vi bortser från din och Filips inblandning?

- Ett perfekt Oscarsögonblick för mig var när Jon Stewart ledde galan. Det var under ett tacktal när bara killen hann prata och så började orkestern spela och tjejen fick inte säga någonting. Stewart säger då som hela publiken känner, är vi inte intresserade att få höra vad hon hade att säga? Vi tar in henne igen. Att våga vara improvisatoriska och kunna gå ifrån körschemat, det är då det blir jävligt levande. Folk tycker att jag och Filip är väldigt okänsliga för den typen av ögonblick, men skulle något sådant hända skulle vi inte säga någonting på tio minuter och bara sitta och lipa. Det är den typen av sanna ögonblick man är ute efter och inte de här vidriga gulliga Julia Roberts-ögonblicken när hon bränner av sitt patenterade skratt.

Vilka filmer kommer att regera på galan?

- Hade "The Artist" varit lite mer kommersiell, så hade jag sagt den. Den är lite för komplicerad för att det ska bli storslam. Jag tror inte den får fler än 5-6 stycken. Oscarsgalan är raka motsatsen till Guldbaggegalan. "Apflickorna" blev Bästa Film och det kan man tycka vad man vill om. Men Oscarsakademien belönar aldrig en film som inte blivit en succé.

Vilka filmer har du sett hittills?

- Jag ska se "The Artist" imorgon bitti och gangstra mig in på en förhandsvisning jag inte är bjuden till. Går det inte kommer jag skylla på dig! "Niceville" har jag sett. "The Descendants" har jag också sett, men den tycker jag inte var så märklig. Jag har lite svårt för det där när Hollywood gör så. Den var bra, men inte så bra som jag hade hoppats på. "Midnatt i Paris" har jag sett, men tycker inte det var Woody Allens bästa. "Moneyball" tyckte jag var härlig. "The Tree of Life" har jag sett och den tyckte jag var fan var härlig! Den var så märklig, tyckte mycket om den. "War Horse" har jag inte hunnit se, om man inte ska ge sig på Pirate Bay. "Hugo Cabret" har ju stora förväntningar på, den har jag inte sett än.

Vilken film hör inte alls hemma på galan?

- "Midnatt i Paris" förtjänar fan inte sin nominering som årets Bästa Film, det tycker jag inte. Det är ju en klackspark. Allen har ju skitit ur sig 40 sådana, eller 20 åtminstone. Även om den har gått bra på box office förtjänar den inte som Bästa Film.

Vilka filmer saknar du på årets gala, som borde ha blivit nominerade?

- "Tinker Tailor Soldier Spy"! Det är en solid toppklassfilm! Jag hoppas innerligt att man får se Tomas Alfredson i bild några gånger som sitter håller tummarna för Gary Oldman.

Du och Filip fick ganska hård kritik förra året, där många tyckte att ni pratade för mycket. Hur kommer ni att göra i år? Blir det mer eller mindre snack från er?

- Det är en komplicerad arbetsuppgift. De som gillade vårt babbel förra året vill att vi ska babbla ännu mer i år. Det tyckte det blev mer underhållande. De som hatade det kommer sitta som hökar. Det är helt omöjligt att tillfredsställa båda lägren. Vi gör inte det här för att provocera någon. Om Kirk Douglas kommer upp på scenen och är på gränsen för att vara för gammal är det naturligt att prata om det. Om Billy Crystal ser ut som uppsvullen ballong av botox, då är det naturligt att prata om det. Det gör inte att vi respekterar Douglas och Crystals verk mindre. Vår inställning till livet är att man kan verkligen ha distans till folk även om man gillar dem. Många svenskar är digitala i sitt sätt, om man älskar en människa så ska man bara vara vördnadsfull och stå i givakt för det. Jag och Filip köper inte det.

- Om något är komiskt med galan så ska vi inte sitta och blunda för det, för att Crystal och Douglas är i världsklass. Vi ber inte om att bli omtyckta, men vi kommer inte vräka på för sakens skull. Blir det en skitgala kommer vi inte att blunda för det heller, men blir det en toppengala kommer vi vara på toppenhumör. Vi ser väldigt mycket fram mot det här och ingen ska tro att vi kommer göra folk arga med flit. Det är inte det som det handlar om.

Hur kommer ni att göra i år? 

- Det kommer bli mer avskalat i år. Det blir nog bara röster och vi syns troligtvis bara i reklamavbrotten. Det är betydligt enklare att producera på det sättet.

Vilka rubriker vill ni absolut inte se i tidningarna dagen efter galan om er insats?

- Den värsta rubriken jag kan se framför mig är: "Filip segnade död ned i hjärtinfarkt av stressen". Hur vi än skulle bete oss kommer minst 50 personer twittra att vi är värdelösa.

Läs allt om årets Oscarsgala på MovieZine.se/Oscars.

| 25 februari 2012 13:01 |