Intervju

Skribent

Patrik Linderholm

17 november 2019 | 17:30

Finlands nya Hollywood-löfte om arbetet med ”Tolkien”

På hemmaplan har hans filmer hyllats av både kritiker och publik, men nu har det blivit dags för den finländske regissören Dome Karukoski att ta över resten av världen.
Efter succén med personporträttet ”Tom of Finland” kändes det väntat med en Hollywoodflytt för Karukoski. Och även denna gång väntade en biografi, nu om ”Sagan om ringen”-författaren J.R.R. Tolkien. I ”Tolkien” får vi följa den omhuldade fantasyförfattarens unga år i England och hur hans författarskap kom att påverkas av allt från skolkamraternas brödraskap till hemskheter på första världskrigets fronter.

Men att göra ytterligare en biografi var något som Karukoski först var tveksam till.

- Jag var precis i slutskedet av arbetet med ”Tom of Finland” när jag fick manuset till ”Tolkien” och jag kände först ”nej, inte en till biopic”. Men den här kändes inte som en traditionell biopic utan mer en historia om kärlek och vänskap, berättar Dome Karukoski för MovieZine.

En annan anledning till att han tog sig an projektet var även den starka kärleken för Tolkien och hans verk, som länge legat den finländske regissören varmt om hjärtat.

- Jag var en mobbad och ensam tonåring när jag första gången läste ”Sagan om ringen”-böckerna, så Tolkiens berättelser blev som vänner för mig. Sen när jag läste om hans egen historia blev jag väldigt imponerad. Min bild av honom blev väldigt förändrad och den här berättelsen om kärlek och vänskap var något jag fascinerades över.
 
Se hela intervjun nedan:
 
 
"Tolkien" finns nu att köpa digitalt och släpps på bluray & dvd 18 november.
| 17 november 2019 17:30 |