Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

13 juni 2013 | 20:01

Filmdebut för Alba August

"Det är viktigt att visa berättelser som har med ungdomar att göra."

Alba August är ett nytt svenskt skådespelarnamn att lägga på minnet. Att den 20-åriga dottern till skådespelerskan Pernilla August och regissören Bille August också skulle halka in i filmens värld var inte alltid självklart. Men nu är det ändå dags för biopremiär och hennes första stora roll, i förortsdramat "Förtroligheten".

- Sen jag började hålla på med teater i högstadiet har folk alltid sagt att jag går i mammas fotspår... Man vill gärna köra en helt annan väg för att slippa ständigt bli kopplad till sina föräldrar, det blir ju tröttsamt. Men jag har tyckt det har varit så kul med teatern och tråkigt med skolan, så jag sökte vidare till teatergymnasiet, berättar Alba för MovieZine.

Och det var där hon stötte på provfilmningen till William Olssons nya film, på väg till klassrummet:

- De provfilmade i vår skola, och frågade om inte jag skulle prova. Jag gick till mattelektionen, men låtsades sedan gå på toa, och sprang iväg och gjorde en snabb scen. Sen fick jag komma tillbaka flera gånger och provfilma nya scener. Det var en lång process, men när jag väl fick rollen var det en skön känsla.

"Förtroligheten" är en rätt mörk historia. Vad lockade dig med den?

- Jag tycker att det är viktigt att visa berättelser som har med ungdomar att göra. Den här berättelsen kan jag känna igen mig i, att man inte är beredd på hur jobbigt det ska vara som tonåring. Jag har känt så själv, att man undrar varför ingen sa att det kan vara så himla smärtsamt att vara tonåring. Det är lätt att känna sig ensam och oförstådd.

Hur gjorde du för att hitta den karaktären, som råkar ut för så mycket?

- Man får försöka psyka sig själv och verkligen gå in för det, så pass mycket att man nästan mår dåligt. Då tror jag att det blir som bäst. Det kan vara bra att förbereda sig, jag fick en dagbok som den som Selinda har i filmen. Jag fick skriva ner alla hennes tankar under det här händelseförloppet. Det var bra för mig, så jag fick komma in i det.

Du har också spelat in "IRL"...

- Det är en helt annan film. Där spelar jag en tjej som utsätter huvudpersonen Elias, för alla möjliga saker. Hon är ledaren i ett mobbinggäng. "Förtroligheten" är väldigt mystisk, med små känslor, och i "IRL" är det mer raka puckar... Båda filmerna var väldigt roliga att göra, på olika sätt. "Förtroligheten" var min första långfilm. Allt var så himla nytt. Jag blev väldigt kär hela tiden, i arbetsformen och i alla människor. Att det var så intensivt. Med "IRL" var det skitkul för att vi var ett ungdomsgäng som hängde och skapade vår lilla bubbla. Vi var bästisar allihop.

Vad kan vi vänta oss av den?

- Den är cool för att den är så extrem! Erik Leijonborg, vår regissör, drar allt till sin spets. Jag hade inte en dag där jag inte gjorde något extremt som att rulla ner för ett berg... Jag tror den är väldigt cool. De har gjort avatarer av karaktärerna, som är i ett spel som han spelar. Jag tror också att den är väldigt viktig för att den tar upp mobbning.

Vad har varit det bästa med att ha föräldrar i branschen?

- Jag vet ju vad yrket innebär. Om jag skulle välja samma bana så vet jag yrkets baksidor och kan försöka undvika de dåliga sakerna. Jag kan bli väldigt nervös och tror att jag ska skämma ut mig. Då vet min mamma vad det innebär att utsätta sig för all den här pressen, och hon vet hur man kan hantera det. Jag blir trygg av att hon har gått igenom samma sak och kan hjälpa en att förbereda sig lite.

Har det funnits några andra yrkesdrömmar för dig längs vägen?

- Jag är fortfarande nyfiken på väldigt mycket, och har velat göra väldigt mycket. Just nu är det här väldigt kul, och jag skulle gärna vilja filma igen. Har man gjort en sak en gång vill man visa vad man går för igen, och göra lite bättre ifrån sig.

Vad händer för dig härnäst, blir det mer filmroller?

- Jag flyttade till Malmö för ett halvår sen. Jag håller fortfarande på att komma in i den staden och se hur man kan syssla med kultur där. Båda mina systrar bor i Malmö sedan länge, och sedan ville jag fly hetsiga Stockholm. Malmö är softare. Så jag får se vad som händer. Om jag har tur kanske jag får vara ledig lite och känna hur det känns. Jag har svårt att se mig själv i framtiden, men filmfolk som har sett "Förtroligheten" har iallafall visat en del intresse.

Se Alba August i ett klipp ur "Förtroligheten":

"Förtroligheten" har biopremiär 14 juni.

| 13 juni 2013 20:01 |