Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

16 oktober 2013 | 18:01

"Filmbranschen är rädda för att testa nytt"

Kajsa Ernst och Peter Magnusson om barnskådespelare, excentriska roller och revolutionerande "LasseMaja".

Peter Magnusson och Kajsa Ernst har två av rollerna i barnfilmen "LasseMajas Detektivbyrå - Von Broms hemlighet". De spelar de excentriska syskonen von Broms, vars förfäders mystiska kista dyker upp efter hundratals år - bara för att bli stulen. Två roller som är rätt annorlunda mot hur vi brukar se dem.

- Jag hade vansinnigt roligt hela tiden, berättar Kajsa Ernst för MovieZine.

Peter Magnusson berättar att han är van vid knäppa karaktärer efter flera år i TV-sketcher.

- Jag har gjort dem förut, men kanske inte i långfilm. Det ligger i den här genrens natur, att de ska vara skruvade. Man vill inte ha dem helt diskbänksrealistiska.

I en film där två unga nykomlingar har huvudrollerna är Kajsa Ernst och Peter Magnusson veteraner i sammanhanget. De öser beröm över sina motspelare.

- Jag har så stor respekt för dem. Inte nog med att de ska jobba 8-9 timmar om dagen men också ta igen det de missar i skolan. Och hålla inspirationen och glädjen uppe, berättar Kajsa Ernst.

Magnusson tillägger:

- De är minst lika förberedda som många av de vuxna jag jobbat med, om inte mer.

Precis som Amanda Pajus och Lukas Holgersson tycker de att greenscreen-inspelningen var något nytt och spännande.

- Det var första gången för mig. Vi hade rekvisita men det fanns inga kyrkbänkar eller inget rum att tala om. Det tog några gånger innan jag lärde mig, jag gick in i väggen istället för att gå ut genom dörren som inte fanns. Det var väldigt kul, och väldigt grönt, säger Kajsa Ernst.

- Med svenska mått i vårt lilla land är det här en revolutionerande film. Det är modigt också, för folk i filmbranschen är ganska rädda för att göra nytt, berättar Peter Magnusson.

Alla miljöer i den lilla staden Valleby skapades efteråt, i datorn, för att skapa en sagoboksliknande känsla. Skådespelarna blev tagna av hur snyggt det blev.

- Någon frågade på galapremiären: "Var är det filmat någonstans? Det är både vid vattnet men också lite berg..." Det ser väldigt verkligt ut. Miljön är väl någon romantiserad Sverigebild av en liten by. Väldigt mysigt, tillägger Magnusson.

Kajsa Ernst:

- Det kännns lite osvenskt också med caféet på taket på ett hus. Jag skulle gärna bo där. Eller åtminstone åka dit på semester.

Kajsa Ernst spelar just nu på Stadsteatern medan Peter Magnusson förbereder sig för en hektisk vår med två nya filmer.

- "10000 timmar" är klar och färdiginspelad. Men först kommer "Tillbaka till Bromma", som bygger vidare på TV-serien "Blomstertid" som vi gjorde för några år sedan. Det är samma karaktärer som vi träffar igen, fem år senare. Man behöver inte ha sett serien men det kanske blir extra roligt om man har gjort det. Det är en komedi men väldigt annorlunda mot vad jag gjort tidigare.

"LasseMajas Detektivbyrå - Von Broms hemlighet" kommer på bio fredagen 18 oktober.

| 16 oktober 2013 18:01 |