Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

17 januari 2012 | 19:15

Får man skämta om cancer?

MovieZine träffade Seth Rogen för att prata om tabun, humor och bioaktuella dramakomedin "50/50".

En komedi om en person som får cancer – kan det verkligen fungera? Ja, det tyckte kritikerna i USA, som gav tummen upp för ”50/50” – en titel som pekar på huvudpersonens chans att överleva sjukdomen.

- Det viktigaste för oss var att vi var ärliga, säger Seth Rogen, som spelar Kyle, bäste vännen till den cancersjuke Adam.

Denne spelas av Joseph Gordon-Levitt. Adam får veta att han har allvarlig cancer, och tvingas genomgå operation, cellgiftsbehandling och strålning. Kyle gör sitt bästa för att stötta honom, vilket innebär att Rogen får använda sig av hela sitt register när det gäller vulgära skämt.

Storyn är skriven av Will Reiser, och är baserad på hans egen erfarenhet av att nära ha avlidit i cancer. Rogen och Reiser är nära vänner sedan många år tillbaka, och därför kan man säga att på ett sätt spelar Rogen sig själv i filmen.

- När Will blev sjuk, var det helt oförståeligt, säger Seth Rogen när MovieZine träffar honom på London Film Festival.

- Jag kunde inte tänka mig en mer levande person. Att han skulle kunna dö så ung fanns inte på kartan. Så jag försökte muntra upp honom så mycket jag kunde, och filmen visar verkligen upp hur vi hade det.

Det har gjorts många filmer om människor som varit sjuka i cancer – t ex ”Ömhetsbevis” – men få filmer har vågat ta ut några humoristiska svängar (även om Jack Nicholson/Morgan Freeman-filmen ”Allt eller inget” till viss del gjorde det). 

- Vi hade inte en tanke på att det ansågs vara tabubelagt, säger Rogen.

- Och vi hade heller inte som målsättning att bryta mot några tabun. Vi tänkte aldrig på vilken ton vi skulle ha. Vi gjorde filmen, vi var ärliga, vi berättade om sådant som vi trodde att de här karaktärerna skulle göra. Jag tycker om film, jag är ett filmfan, men jag kunde inte komma på en enda tidigare film som jag kunde referera till.

Han säger att visst, det fanns ögonblick då humorn kunde bli lite i grövsta laget.

- Men då tog vi bort det. Det var viktigt att det som sas skulle vara sådant som de här karaktärerna skulle kunna tänkas säga.

Will Reiser, som vi träffar tillsammans med Rogen, säger:

- För mig handlade det till hundra procent om exorcism. Jag var sjuk för sex år sedan, och att nu få skriva ett manus var ett sätt för mig att berätta om mina erfarenheter och att få en sorts katharsis. 

När filmen hade premiär på filmfestivalen i Toronto i höstas fick den ett mycket positivt mottagande.

- Det förvånade mig, säger Seth Rogen. Jag trodde faktiskt inte att vi hade lyckats göra en så bra film som vi uppenbarligen hade gjort. Inte för att jag oroade mig över de roliga bitarna, det jag var mer nervös över var de seriösa och allvarliga momenten. Jag hade aldrig gjort någonting sådant tidigare. Folk skrattar och gråter lika mycket när de ser den.

När Will Reiser ser den känns det numera inget speciellt.

- Det känns dom om jag var sjuk för så länge sedan att det nästan är overkligt. Det är ok för mig att se filmen, det känns inte som om jag ser min egen story. 

"50/50" har biopremiär på fredag.

| 17 januari 2012 19:15 |