EXKLUSIVT

Skribent

Patrik Linderholm

31 oktober 2018 | 15:00

”Fanns inte en chans att vi inte skulle göra klart filmen”

Resan kring Queen-filmatiseringen ”Bohemian Rhapsody” har minst sagt varit en turbulent sådan. Vi tog ett snack med filmens huvudrollsinnehavare för att prata om hur de förberedde sig inför ett sådant monumentalt projekt och hur de hanterade filmens omtalade produktionsstrul.
Att föra över historien om Freddie Mercury och Queen till vita duken har inte varit det lättaste. Den brittiske humorkungen Sacha Baron Cohen (känd för karaktärer som Ali G och Borat) var länge knuten till projektet. Men Cohens vision för berättelsen var för magstark för de kvarvarande Queen-medlemmarna Brian May och Roger Taylor, som varit nyckelpersoner i att få den ikoniska rockgruppens liv skildrat, och Cohen lämnade därför projektet. Efter några ytterligare turer med olika namn landade till slut rollen som Freddie Mercury hos ”Mr. Robot”-stjärnan Rami Malek. När filmen nästan var färdiginspelad fick dock regissören Bryan Singer sparken efter problem på inspelningen och en våg av Me Too-anklagelser.

Istället togs regissören Dexter Fletcher in för att slutföra projektet och ro filmen i hamn. När MovieZine träffade skådespelarna i filmen under en pressträff i London passade vi på att fråga hur man som ansiktet utåt för en sådan produktion hanterar ett problem som detta.

- Som en grupp har man alltid konflikter. Queen hade konflikter. Vi var alla så investerade i den här storyn och så inställda på att inte strula till det. Så det fanns bara ett sätt att ta sig igenom det och det var att kämpa på och slutföra projektet. Vi är väldigt stolta över hur filmen blev i slutändan, och det är det viktigaste, säger stjärnan Rami Malek.

Lucy Boynton, som spelar Freddie Mercurys partner Mary Austin i filmen, instämmer om att det bara fanns en väg att gå efter att Singer lämnade projektet.

- Jag tror att när hela den turbulenta perioden skedde så hade vi redan kommit så långt i processen och bondat så starkt, alla vi som arbetat med filmen. Och med det som hände så knöts vi samman ännu starkare vilket gav oss kraft att slutföra filmen. Det fanns inte på kartan att den här historien inte skulle få berättas. Det var som om någon tryckte på en återställningsknapp och vi alla fick ny energi och gick in 110% i slutfasen. Sedan hade Dexter Fletcher sådan Freddie-energi kring sig som gjorde det hela mycket lättare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Men redan innan hela dilemmat med Bryan Singers avhopp var det inte direkt som att filmens skådespelare hade lite att tänka på. Enligt Joseph Mazzello som spelar basisten John Deacon var förberedelseprocessen enorm, även om det lyckligtvis fanns mycket att hämta inspiration från.

- Jag blev överlycklig när jag fick beskedet att jag hade fått rollen, men det fanns knappt någon tid att fira. De flög ut mig dagen efter jag hade fått beskedet för att börja med repetitionerna. Det var minst sagt intensivt. Bara en bråkdel av alla förberedelser hade varit nog för att hålla mig sysselsatt. Jag var tvungen att få till mitt kroppsspråk och mina ansiktsuttryck för att likna honom, samtidigt som jag var tvungen att lära mig spela bas och inte desto mindre 25 Queen-låtar – och få det att se ut som att jag spelat i 10–15 år. För att inte tala om den väldigt specifika engelska dialekten som jag aldrig hade hört förut! Som tur var är arkivmaterialet som finns att tillgå är helt enorm. Så det hjälpte verkligen i processen.

Ben Hardy, som spelar trummisen Roger Taylor, inflikar med att en stor faktor i förberedelserna var stödet från de resterande Queen-medlemmarna.

- Det som var unikt i arbetet med den här filmen var att ha Brian May och Roger Taylor själva involverade i projektet och tillgängliga för alla oss som jobbade med filmen, så vi kunde ställa frågor och få höra berättelser om hur Freddie var. Det var verkligen ett privilegium att ha dem till hands.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I ”Bohemian Rhapsody” får vi följa den legendariske sångaren Freddie Mercurys resa från bagagehanterare på Heathrow till den upphöjda musikikon han kom att bli som frontman i Queen. Det är en resa kantad av lika många fram- som motgångar – med missbruk, superhits, bandbråk och världsturnéer. Skildringen av bandet är en relativt typisk sådan när det gäller musik-biopics, men enligt Rami Malek är det inget som ska ses som någonting negativt.

- Det är en väldigt Hollywood-aktig skildring, samtidigt som det finns viktigt budskap där under. Vi har en invandrare som kommer till London som tonåring och slår sig samman med en grupp lika missanpassade killar som försöker skapa musik för andra missanpassade. Det finns ett budskap om att ”du kan vara den du är, du kan vara äkta” och om du gör det kommer vi alla att komma överens.

Gwilym Lee, som spelar gitarristen Brian May, håller med om det konventionella angreppsättet – men att det på något sätt krävs för att visa upp helhetsbilden av gruppen och förstå deras dynamiken och orsaken till deras framgång.

- Det finns så många varianter av den här berättelsen man hade kunnat göra. Men vår version är i grund och botten en hyllning av deras musik och av Freddies liv. Så vi ville inte fokusera på någon enskild aspekt, utan ge en helhetsbild av männen bakom detta ikoniska band.
 
 
"Bohemian Rhapsody" går nu på bio.
| 31 oktober 2018 15:00 |