Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

23 januari 2014 | 19:30

Ester Martin Bergsmark lovar vackra sexscener

Inviger Göteborg Film Festival med sin tredje långfilm, "Nånting måste gå sönder".

Nu räknar vi ner timmarna tills Göteborg Film Festival invigs med pompa och ståt och premiärfilmen "Nånting måste gå sönder". Det handlar om Sebastian (spelad av Saga Becker), "som lämnat sin identitet som kille för att existera i ett utsatt genusgränsland", som programkatalogen skriver. Samtidigt inleder han ett passionerat förhållande med Andreas (Iggy Malmborg).

Regissören Ester Martin Bergsmark bygger filmen på Eli Levéns hyllade roman "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats".

Vi träffade Bergsmark, som tidigare visat sina filmer "Maggie vaknar på balkongen" och "Pojktanten" på samma festival.

Känns det extra speciellt för dig att nu få inviga?

- Jo, och dessutom med ett så starkt drama. De andra var mer experimentella. Det här känns lite läskigare, fast jag är så nöjd med filmen så jag tror att det kommer att gå jättebra. Den är mer lättillgänglig. Kärleksscenerna är så innerliga och vackra så det är svårt att värja sig. Det kommer bli fantastiskt.

Jag tyckte om "Pojktanten", men som du säger var den väldigt experimentell och poetisk. Som en dröm eller en dikt. Hur skiljer sig din nya film från den?

- Det är en spelfilm med en huvudperson som åker på en jävla resa. Men jag tror också att ramen är mer traditionell. Det är liksom en klassisk, stark kärlekshistoria.

Hur blev det Saga Becker i huvudrollen som Sebastian?

- Vi letade i flera år och hittade henne med en annons på QX. Hon var född som kille och hade haft ett liknande liv som Sebastian. Hela hennes livserfarenheter, hennes otroligt uttrycksfulla ansikte var så rätt.

Det bygger på Eli Levéns bok. Hur mycket har han varit involverad i filmprocessen?

- Vi har skrivit manuset ihop och han har också valt all musik i filmen.

Favoritscen?

- Ja, det är nog när Sebastian och Andreas har sex första gången. De gör det väldigt oskuldsfullt och fint, det är inget explosivt. Bara mer försiktigt. De ska kolla om de har fästingar och så blir det nånting mer (skratt).

Du som inte har möjlighet att se "Nånting måste gå sönder" på Göteborg Film Festival får en chans när filmen går upp på bio den 28 mars.

| 23 januari 2014 19:30 |