Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

22 juli 2012 | 19:01

Erik Leijonborg om "IRL": "Ett ondskefullt äventyr"

Regissören Erik Leijonborg ger en uppdatering på ungdomsthrillern "IRL", där Valter Skarsgård flyr till en onlinevärld.

Med "Tusenbröder - Återkomsten", "Håkan Bråkan och Josef", ett flertal SVT-serier och senast Maria Wern-filmerna på meritlistan är Erik Leijonborg en av Sveriges flitigaste regissörer. Just nu är han bioaktuell med thrillern "Inte ens det förflutna". Vi mötte upp honom för att prata om nästa film, en dramathriller för en yngre publik.

Jag läste att "IRL" precis blev färdiginspelad...

- Det är både sant och inte sant. "IRL" är en film om ondska bland ungdomar. Den utspelar sig i två världar, både på nätet och IRL, i verkliga världen. Delen som utspelar sig på nätet, det är mycket att vi filmar en dataskärm egentligen. Vi använder oss av ett spel som inte kommer ut förrän nu i juli. Och delarna i dataspelet, karaktärerna som kommer in i spelet lite grann, det har vi inte filmat ännu. Det blir nog i slutet av augusti.

Hur löser man det, med dataanimering?

- Ja, det är såna här avancerade greenscreen, motion control-kameror... Spelkonstruktören hjälper oss att lägga in dem. Det är jäkligt kul, högteknisk filmning. Det som är roligt med en film är bland annat att skapa illusioner av verkligheten. Det blir verkligen en sån resa.

Det känns inte helt vanligt inom svensk film? Låter mer som "The Hobbit" eller "Tintin".

- Ja, verkligen! (skratt) Vi får väl se. Men det handlar inte om stora delar av filmen. Det är små, men viktiga delar. Huvudkaraktären som Valter Skarsgård spelar har ibland lite svårt att skilja de här världarna åt, och tycker det är skönt att vara i den där andra världen.

Filmen ska vara inspirerad av belgiska "Ben X"?

- Det finns en bok av Nic Balthazar, en roman som blivit film, som också bygger på en verklig historia. Det är också en teaterpjäs... Jag läste Alex Haridis manus, det var det jag gick igång på. Och Alex har skrivit ett fantastiskt bra manus. Det är roligt och spännande.

Vilken genre hamnar det i?

- Det är drama. Förhoppningsvis är det ett äventyr bland de här ungdomarna, men det är ju ett ondskefullt äventyr med mobbning och hela deras värld. Men en äventyrsfilm är kanske svårt att säga. Ett dramaäventyr om ondska bland ungdomar. Hur låter det som genre?

Du rör dig mycket i deckargenren annars.

- I Sverige görs det ju mycket deckare. Jag har valt att satsa på Maria Wern, det har blivit mitt husprojekt. Det är det som syns mest också. Men "Tusenbröder" ser jag inte som en deckare, det är mer ett drama. Sen gör man TV-serier ibland som inte alls är deckare, som "Selma" med Helena Bergström. Jag är nog mer en dramaregissör som ibland lånar ut kunskaperna till polisfilm.

Hur var det att i "IRL" jobba med unga nykomlingar som Valter, Happy Jankell och Alba August?

- Vi hade en jättelång castingprocess, vi höll på i tre månader. När vi väl valde de tre hade vi filmat med allihopa fyra, fem gånger. Det kändes redan där som att man kände dem. Sen tog det en lite annan sväng när vi rollbesatte den, i manus från början var det lite annorlunda vem som var kille och vem som var tjej. Jag gjorde om lite beroende på vilka ungdomar som passade bäst i rollerna, oberoende av kön egentligen. Jag jobbar jättemycket med andras erfarenheter när jag filmar. Jag släpper ofta loss folk ganska fritt. Det blir ännu mer så med amatörer, även om alla tre utbildar sig till skådespelare på olika nivåer, så är de ändå oslipade diamanter. Det arbetssättet blir ännu mer fruktbart, jag hoppas att de också kände att de gav mycket till sina karaktärer. Det blir enbart lustfyllt. Man tror att 16-18-åringar inte ska ha tålamod, men de har ju det. De är pigga dygnet runt! Valter, som har många svåra scener, nakenscener och scener där han står uppe på hustak... Och verkligen är med på de äventyren som hans karaktär gör. Han gör vad scenen kräver. Han var superproffsig!

När får vi se det färdiga resultatet?

- Så fort som möjligt. Jag känner mig supersugen att släppa den till en publik. Jag tycker det är en superviktig och bra film, jag har inte sett något liknande inom svensk film. Jag är så glad att jag fått göra den också. Vi ska klippa in de här spelscenerna, sen har vi några andra komletterande scener. Vi håller på med musiken också, det är också viktigt med en sån här film. Förhoppningsvis blir det premiär under sportlovet eller påsklovet nästa år.

Kommer det bli mer Maria Wern på bio?

- Om "Inte ens det förflutna" går superbra, lovar jag att det kommer att bli det. Men det får publiken avgöra.

Läs mer om "IRL" här.

| 22 juli 2012 19:01 |