Intervju

Skribent

MovieZine.se

6 mars 2013 | 19:30

Emilia Clarke: "Jag är officiellt en geek"

"Game of Thrones"-stjärnan berättar om sin roll och vad som väntar i den spännande fantasyserien.

Väntan har varit närmast olidlig. Från säsongsfinalen på "Game of Thrones" till premiären av den tredje säsongen är det, för de som följer serien via HBO, nästan tio månaders uppehåll. Vi kan trösta oss med att det närmar sig, och får du abstinens efter påkostade äventyr och maktspel så finns nu "Game of Thrones" andra säsong på Blu-ray.

Precis som fansen undrar skådespelerskan Emilia Clarke vad som väntar i slutet av den episka berättelsen. För inte ens en mäktig kvinna som Daenerys Targaryen sitter på alla svar:

- Jag har sagt till George (R.R. Martin, författaren), "kom igen, berätta vem som vinner!" Han tror att jag skämtar, men jag är dödsallvarlig. Han tiger som muren. Jag är säker på att David och Dan (Benioff och Weiss, seriens manusförfattare) vet, men inte heller de berättar för någon. Och jag har försökt att supa dem under bordet.

I säsong två såg vi Daenerys förvandlas från en blyg ung kvinna till en kommande krigardrottning. Och nu har hon också drakar.

- I slutet av den första säsongen hade hon gått igenom en slags spirituell förvandling. Vi hade den där episka finalen. Men i säsong två tvingas hon komma ner på jorden igen, säger skådespelerskan.

- Man skulle tro att två drakar underlättade allt, men det stämmer inte. Hon tvingas ändå ta itu med svårigheter, och inte minst, med sin ensamhet. Hon är änka, hon har förlorat barnet hon bar på, och testas gång på gång. Precis som drakarna är hon sårbar.

Så drakarna är som hennes barn?

- Absolut, och man märker också att hon är sin brors syster. Hon kommer från en stark familj och har det i blodet. Hon har den här intuitionen, som hon lyssnar mer och mer på, och den får fram hennes obarmhärtiga ambition. Det tillåter henne att göra vad som krävs för att få det hon vill. Men egentligen handlar det om överlevnad.

Hade du last böckerna innan du fick rollen?

- Inte när jag provspelade för första gången, men andra gången hade jag läst dem och officiellt blivit en geek. Jag blev uppslukad. Men jag läste bara första boken under säsong ett, hur mycket jag än ville läsa vidare. Jag tvingade mig att stanna vid karaktären.

Det dröjde bara ett år från att den nu 25-åriga London-aktrisen gick ut scenskolan, tills hon fick rollen som gjorde henne synlig över hela världen. Hon hoppade av tre jobb så snart hon hade skrivit på kontraktet.

- Jag jobbade på ett callcenter. Det betalar bra men förstör själen. Men värst var egentligen barjobbet. Jag är ingen nattperson, och att stressa på sena kvällar som ung tjej, det är inte bra. Men det är likadant för alla kämpande skådespelare där ute, jag lider med dem. Det finns så få skådespelarjobb.

Du måste ha varit överlycklig när du kom med i "Game of Thrones"...

- Verkligen! (skratt) Jag var nog berusad i två veckor. Det var otroligt. Jag flög till Los Angeles för första gången, i business class, och funderade på att passa på och stjäla åt mig allt fint te och kexen på planet. För jag trodde aldrig att jag skulle få åka tillbaka igen.

Men London är fortfarande ditt hem?

- Ja, det är det. Mina föräldrar bor utanför Oxford, på landet. Det var rätt galet för dem att se mig på TV. Julfirandet var minst sagt intressant!

Blir du kvar i serien länge?

- Jag hoppas det. Jag älskar att spela Dany och jag älskar serien. Så länge de gör fler säsonger vill jag vara med. Jag tänker redan framåt på säsong tre, för jag vet vad hon ska gå igenom och kan knappt vänta. Säsong två var skruvat, men det sker rätt otroliga saker i säsong tre.

Säsong 2 av "Game of Thrones" finns nu på Blu-ray. Tävla om den och fler grymma priser »

| 6 mars 2013 19:30 |