Intervju

Skribent

Mats Karlsson

6 oktober 2013 | 20:01

Edgar Wright: "Jag bodde i Tarantinos gäststuga"

Regissören berättar om mötet med Tarantino, varför han tackar Peter Jackson i eftertexterna och om vi får se fler Cornetto-filmer.

Edgar Wright är synonym med vännerna Simon Pegg och Nick Frost, där regissörens definitiva genombrott kom med kulklassikern "Shaun of the Dead". För några år sedan åkte han över till Hollywood för att göra "Scott Pilgrim vs. The World", som blev en uppladdning inför avslutningen i Cornetto-trilogin "The World's End".

MovieZine träffade den lekfulle regissören på ett hotell i London. Wright sprudlar av energi och idéer, något som han har svårt att tygla medan han berättar om "Ant-Man", när han bodde i Tarantinos gäststuga och varför han tackar Peter Jackson, Jackie Chan och Tarantino i eftertexterna.

Varifrån kom idén med "The World's End"?

- När jag var 19 år hade vi 15 pubar i min hemstad och vi körde en pubrunda, men vi lyckades bara ta oss till till sjätte puben. Då var jag så otroligt full! Jag skrev faktiskt ett manus när jag var 21 år som hette "Pub Crawl" som handlade om några tonåringar på en pubrunda. Jag la det på hyllan, men efter "Hot Fuzz" tänkte jag på det igen och berättade för Simon om min gamla idé.

Skulle det fungera lika bra med tjejer i rollerna?

- Intressant fråga, jag har faktiskt inte funderat i dem banorna. Vi skrev det så här, eftersom det var så här som hände i min ungdom.

Det är lätt att beundra Gary King i "The World's End", trots sina brister. Var det din plan att man ska känna så?

- Ja, jag tror de flesta är på hans sida. Tanken med filmen är man ska bara vara en människa och hänga med i flödet. Gary är ingen fantastisk människa, men vi ville ha den minst tänkbara hjälten och göra honom till den intergalaktiske räddaren.

Du tackar riktigt stora namn i eftertexterna, såsom Peter Jackson, Quentin Tarantino, Jackie Chan och Rian Johnson. Varför det?

- Med regissörerna så var det så att alla hade läst manuset och jag ville tacka dem för det. Jag fick läsa manuset till "Inglourious Basterds" och nu läste Quentin mitt manus. Jackie Chan tackar jag för att stuntkoordinatorn Brad Allan är en del av Jackies team. Jackie som jag inte har träffat är en av dem som helst skulle vilja träffa, bortsett från Ingmar Bergman.

Vore det inte en kul idé om Tarantino tackade dig i eftertexterna i hans nästa film, för att du tackade honom i dina eftertexter?

- Haha, det vore fantastiskt! Men jag kommer i alla fall inte be honom att göra det. På tal om Tarantino har jag en kul anekdot om honom. Jag fick chansen att bo i hans gäststuga, där jag skrev manus till "Scott Pilgrim vs. The World", "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" och "Ant-Man". Plötsligt kommer Quentin in och ber att få läsa en scen för mig, det var Winston Churchill-scenen. Jag sa till honom: "Din engelska dialekt är fruktansvärd. Du låter som en australiensare!"

Du valde att filma "The World's End" med 35 mm. Varför det?

- Ja, men jag har inget emot digitalt. Men jag gillar inte att filmmakare tvingas att välja. Alternativet har tagits bort numera och det är tråkigt. Eftersom "Hot Fuzz" och "Shaun of the Dead" var filmad med 35 mm insisterade jag på 35 mm för "The World's End". Jag ville inte att det se annorlunda ut än de andra två filmerna. Jag har spelat in digitalt ibland, men jag gillar inte att alternativet har tagits bort. Christopher Nolan och Quentin Tarantino är två filmmakare som vägrar gå över till digitalt.

När kommer du jobba med Simon Pegg igen?

- Vi har fått frågan under vår pressturné om vi inte ska göra tre nya filmer i Cornetto-serien. Jag vill inte ens tänka tanken. Vi har spenderat sex år på de här tre filmerna, så vi kan inte ens se oss själva ägna ytterligare sex år på det här. Jag skulle vilja jobba med Simon igen, men jag vet inte med vad.

Din nästa film blir Marvels "Ant-Man". Hur stort är det?

- Jag kommer börja jobba med "Ant-Man" i oktober, men mer än så får jag inte säga. Jag blir bokstavligen piskad om jag pratar om den.

"Ant-Man" får premiär det späckade bioåret 2015. Det kommer minst 30 stora filmer, skrämmer det dig?

- Allvarligt, 30 filmer? Men man får försöka låta bli att tänka på det och koncentrera sig på att göra sin egen film. Det kommer att bli en helt annan film än "Star Wars: Episod VII". Man får helt enkelt göra den bästa film man kan göra. Även om filmerna släpps samma år har de ingenting gemensamt.

Vad är det med denna fascination med superhjältar?

- En bra fråga som jag inte vet svaret på. Jag kommer i alla fall göra något annorlunda, något som skiljer sig från de andra superhjältefilmerna.

"The World's End" får biopremiär 9 oktober.

| 6 oktober 2013 20:01 |