Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

1 november 2003 | 03:45

Det handlar om kärlek... faktiskt

Richard Curtis och Hugh Grant talar ut om "Love Actually".

"Fyra bröllop och en begravning", "Notting Hill", "Bridget Jones dagbok". Tre brittiska komedier som blivit stora publiksuccéer över hela världen och inte minst här i Sverige. Bakom samtliga står en man vid namn Richard Curtis. Han har sedan 80-talet skrivit manus till filmer, och även TV-serier som "Mr. Bean" och "Svarte Orm". Och nu är han aktuell med en ny romantisk film, som han denna gång även regisserat.

För ett tag sen besökte Richard Curtis och hans huvudrollsinnehavare Hugh Grant Stockholm för att marknadsföra filmen. Efter pressvisningen bar det alltså av till Grand Hotels konferenssal. "Love Actually" är en speciell film. Här har vi sju olika kärlekshistorier som vävs samman. Första frågan som ställdes handlade just om detta, varför sätta alla i en och samma film?

- Jag skulle bli 70 om jag skulle göra alla de här filmerna för sig, så jag tänkte det skulle vara en bra idé att trycka ihop dom i en film. Jag hade idén om premiärministern och popstjärnan, samt historien med Colin Firth, men bestämde mig för att göra på det här sättet istället.

Och det är vi glada för. Det är ingen vanlig kärlekshistoria av typen pojke möter flicka och de blir kära. Filmen handlar om olika slags kärlek, och alla andra känslor som kärleken kan väcka.

- Filmen visar hur komplicerade familjer är, hur komplicerade äktenskap är och hur komplicerade barn är. Dagens filmer är mycket mer våldsamma än förut, i actionfilmer till exempel är det betydligt mycket mer biljakter och sånt än när jag var barn. Så det var ungefär vad vi försökte göra här fast tvärtom, med en kärlekskomedi, säger Curtis.

"Love Actually" är första gången Richard både skriver manus och regisserar en film.

- Jag har haft turen att ha fyra fantastiska regissörer, förklarar han. Men jag märkte att jag började blanda in mig i deras arbete mer och mer, vilket var orättvist mot dom.

Curtis håller just nu på med manuset till uppföljaren till "Bridget Jones dagbok" - ännu en film i romantikens tecken alltså. Men i framtiden vill han gärna ta tag i mer seriösa ämnen med, som hans favoritregissör - Lukas Moodysson.

- Hugh och jag tycker att han är den största filmmakaren i världen. Jag gillade mycket hans sista film ("Lilja 4-ever"), och jag när blir stor hoppas jag kunna jobba med lite djupare ämnen.

- Djupt inom Richard finns en massa undertryckt vrede och ilska, tillägger Hugh Grant med ett skratt.

Hugh Grant, som enligt mina vänner verkar vara en divig person, är långt ifrån detta. Han skämtar hela tiden och bjuder oss journalister på många skratt. För inte så länge sedan talade han ut i tidningarna om att han var trött på kassasuccéer och ville sluta med film, vilket vi var flera som ville ha en kommentar på. "Det har jag sagt länge", var Grants svar, "ända sedan jag började i branschen. Så det är inte mycket att bry sig om..."

I "Love Actually" spelar han rollen som Storbritanniens premiärminister som blir kär i en av sina kvinnliga medabetare. En mycket rolig roll, men samtidigt var han tvungen att gå igenom sin allra pinsammaste scen någonsin.

- Vi bråkade mycket om dansscenen, Richard och jag. Det var kul på pappret men inte lika kul i verkligheten. Han tvingade mig och jag gjorde det, men det var det värsta jag nånsin gjort i nån film.

Favoritscenen då?

- Slutscenen med Colin Firth och Lucia Moniz på restaurangen. Den är bra, vacker. Jag tycker Colin är en överskattad skådis, men Lucia lyfter hela scenen.

Trots alla romantiska komedier Hugh Grant varit med i medger han att han inte alls är någon expert på kärlek.

- Det är ganska ironiskt, om Du frågar mig. Det är Richard som tror på att kärleken övervinner allt, jag tycker att världen är full av hat och girighet, så Du pratar med fel person.

| 1 november 2003 03:45 |