Intervju

Skribent

11 mars 2009 | 13:04

"Det är helt klart det största jag gjort"

Att regissera en filmversion av serien "Watchmen" blev regissören Zack Snyders största utmaning hittills. Baserad på den prisbelönta serieboken med samma namn av Alan Moore blev filminspelningen och utgivningen en hårdare nöt än vanligt att knäcka.

Historien kretsar kring superhjältar som lever i ett alternativt Amerika under 1980-talet och har ändå sedan den kom ut ansetts som ofilmbar. Något som 42-åriga Snyder, som tidigare legat bakom kassasuccén "300", bekräftar. Då han först fick manuset hade nämligen varenda filmstudio i Hollywood tackat nej till projektet.

- Det blev nej vart jag än vände mig. “Ska du göra film av "Watchmen"? – Aldrig!”, “Arnold Schwarzenegger har hoppat av? – Då passar vi!”. Så lät det hos det flesta, menar Snyder.


Han blev först medveten om "Watchmen"-projektet när han jobbade med efterarbetet till "300". När man ringde för att höra om han var intresserad var hans första tanke att han inte hade orken att arbeta med ett så stort och svårt projekt som just "Watchmen". Och det var väldigt nära att han faktiskt tackade nej.

- Det första jag tänkte var om jag var macho nog att göra filmen, det var nog svårt med "300", men jag bestämde mig åtminstone att träffa producenterna, säger han.

Under mötet insåg Snyder att filmbolaget hade en rätt annorlunda bild av hur historien skulle kunna bli film. Eftersom "Watchmen" utspelas under 1980-talet då Nixon var president i USA ville man att filmen skulle fokusera på att skildra kriget mot det dåvarande terrorhotet.

- Manuset skulle utspela sig i nutid och ha en 11-årsgräns (13 år i USA) och filmen fick gärna inte vara längre än en timma och 40 minuter, säger Snyder.

Men Snyder vägrade att göra filmen på det sättet, utan ville i stället lägga sig så nära författaren Alan Moores historia.

- Jag sa direkt nej till krigshistorien, det måste vara Kalla kriget som under 1980-talet och den ska ha den högsta åldersgränsen. I slutändan dubblade jag nästan originalmanusets längd, skrattar Snyder.

- När filmbolaget sedan såg den tre timmar långa versionen som blev var de faktiskt rätt förstående. Jag hade ingen aning om hur jag skulle kunna klippa ned den och de lät mig hållas. Men när de såg filmen första gången blev de väldigt förvånade. De sa: Vad i helvete är det här, det här var inte det vi förväntade oss! Men det var en positiv reaktion för det medgav också att de inte insett hur komplex historien var, säger Snyder.

Snyder menar att det inte är speciellt konstigt att man tyckt att "Watchmen" varit omöjlig att göra film av. För det första är det rätt uppenbart när man läser serieboken att detta är en mycket mer djup, mörk och komplex historia än de vanliga serieböckerna.

- Den skapade ju en revolution i serievärlden när den kom ut eftersom man totalt gick emot normen för superhjältar och i stället porträtterade dem som riktiga människor. Situationer som var karaktäristiska för just serieböcker användes i stället för att kommentera samhället och politik, vilket var något som vi aldrig hade sett förut. Att skildra en superhjälte, men att helt gå emot den rättvisa och starka bilden vi har av dem, säger Snyder.

- Författaren Alan Moore menade att superhjältar var en del i vårt samhälle och även precis så riktiga som vi. Att han utformade boken efter den tanken gjorde att han kunde utforska moraliska och mytomspunna frågor i sin historia.

Så varför var historien så svår att göra film av?

- För att det är klurigt att överföra alla de viktiga aspekterna på vita duken eftersom det kräver en längre speltid än vanligt. Hollywood hade problem med manuset eftersom det både var intellektuellt krävande, långt och utspelades i en tidsperiod som var svår att skildra.

Förutom detta tror Snyder att det finns flera andra orsaker till att filmen var svår att göra.

- Mycket beror på vilka som styr filmbolagen och vad som händer i deras huvuden. På ett sätt var det nog bra att vi tog den här ofilmbara historien och gjorde av film av den ändå, utan att tänka något mer, säger han.

Snyder är inte heller sen att ösa beröm över sina skådespelare, som enligt honom, till stor del hjälpte honom att skildra historien på bästa sätt. Bland de tyngsta namnen märks Billy Crudup, Patrick Wilson, svenskättade Malin Åkerman, Carla Gugino, Matthew Goode, Jackie Earle Haley och Jeffrey Dean Morgan.- Det blev en jättebra ensemble och det var härligt att se att skådespelarna inte bara var bra i sina roller, utan att de också förstod serieboken också. De kom ofta med synpunkter på saker som jag aldrig kunnat notera själv eller med förslag på sin karaktärs agerande som jag inte heller upptäckt. De inte bara ser bra ut, de har karaktär och bra tankeverksamhet, skrattar Snyder.

En sak som drog Snyder till "Watchmens" historia var att den var mörk, sexig och ibland moraliskt förkastlig.

- Det första filmbolaget sa var att mitt grundkoncept var för långt, för sexigt och för våldsamt. Men det var ju hela poängen med att göra historien! Visst är det intressanta aspekter, men främst ville jag göra en film som en nutida publik kunde ta till sig. Främst för att den tar det som vi är vana att avfärda som filmklichéer och göra flera poänger av det.

- Som ett exempel kan vi ta min mamma. Hon vet ju historien bakom Stålmannen och att Peter Parker blev biten av en radioaktiv spindel. Det är en del av vår kultur att veta om sådana saker, men i Alans bok ställer man också frågan varför dessa saker händer och ingår i vårt medvetande.

Med "300" visade Snyder att han inte hade några som helst problem att tackla den visuella sidan av att göra film. I "Watchmen" var han dock tvungen att även bevisa att han kunde hantera en komplicerad historia med inriktning på karaktärerna.

- Det är nämligen främst här som fokus ligger i "Watchmen". Visst är jag en actionnörd och det har alltid kommit naturligt för mig att blanda, musik, bild och ljud. Men här var jag också tvungen att kombinera effekterna med djupa karaktärsskildringar.

En viktig aspekt för Snyder var också att välja rätt musik till filmen och bland de som deltar på soundtracket finns Bob Dylan, Nat King Cole och Philip Glass.

- Musik spelar oerhört stor roll för mig när det handlar om att göra film. När man till exempel hör Bob Dylans ”The Times They are a Changing” som öppningslåt till en film om superhjätar, tror jag publiken direkt förstår att det här handlar om något vi inte har sett förut.När det just gäller Dylan avslöjar Snyder att legenden själv är ett "Watchmen"-fan.

- Det är säkert därför som jag lyckades få med tre stycken av hans låtar i den här filmen, säger Snyder.

- En annan intressant reaktion var att någon under en testvisning sa att soundtracket kändes lite konstigt. När till exempel Nite Owl II och Rorschach kommer till Karnack hör man låten ”All along the watchtower” vilket gör att filmen känns som en film om Vetnamkriget. Då förklarade jag att det är ju precis det som jag vill göra förmedla. En annan låt som jag var tvungen att ta med var ”99 red ballons” eftersom det är ett utmärkt exempel på när pop möter Kalla kriget-ångest.

Snyder påpekar också att han på flera ställen i filmen hyllar sina personliga favoritregissörer som till exempel Ridley Scott.

- När The Comedian tittar på TV och det är en parfymreklam som visas så är hela reklamsegmentet inspirerat av den Chanel no5 reklamen som Ridley gjorde. En exploderande tv är en blinkning till ”Brazil”, det är bara att hålla utkik, skrattar Snyder.

"Watchmen" äger rum i ett stort spektra av olika spelplatser med allt från Antarktis till Mars. Att säga att det är Snyders största och mest maffiga film hittills är alltså ingen underdrift.

- Det är helt klart det största jag gjort, säkert fyra gånger mer än det som mina tidigare filmer har gjort, både när gäller scenografi och skildring av emotionella ögonblick.

Det som är mest imponerande när man ser Snyders "Watchmen" är dock hur han följt serieboken väldigt nära, men ändå lyckats överföra historien till en bra film.

- "Watchmen" är totalt annorlunda alla andra filmer om superhjältar som ni sett. Mest för att vi tittar på frågan varför superhjältar existerar överhuvudtaget. Filmen har också häftiga och storslagna scener, men det viktigaste är att du ska kunna tänka till efter att ha sett den.