EXKLUSIVT

Skribent

Erik Dalström

19 februari 2016 | 18:00

Dakota Johnson: "Jag gillar karaktärer som provocerar"

MovieZine pratar med bioaktuella stjärnan om rollval, den hårda filmbranschen och att bli sågad efter "Fifty Shades of Grey".
När ”Fifty Shades Of Grey” slog ner som en bomb tidigare i år förvandlades 25-åriga Dakota Johnson - dottern till Melanie Griffith och Don Johnson - till en världsstjärna. Efter rollen som studenten Anastasia Steele har hennes fanskara bara växt och växt. 

Nu är hon bioaktuell i filmen ”A Bigger Splash” som hade sin världspremiär under Venedig filmfestival. MovieZines Erik Dalström träffade henne för att prata om valet av hennes roller, hur det var att spela mot Johnny Depp i "Black Mass" och givetvis det senaste om uppföljaren ”Fifty Shades Darker”. 

Hur känns det att vara i Venedig med två filmer?

- Det är verkligen surrealistiskt. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad och hedrad över att få uppleva Venedig i så pass många dagar, det är verkligen superhärligt. 

Hur blev du involverad i ”A Bigger Splash”?

- Jag hoppade på projektet väldigt sent, endast några dagar innan vi började filma. Jag hade först bestämt mig för att vara ledig under sommarn för att vara med mina vänner och resa, men då fick jag ett samtal från Luca som ville träffa mig. Jag hade faktiskt redan läst manuset för ungefär ett år sedan och älskade det, så efter jag funderat bestämde jag mig för att träffa honom. Men sen så började jag balla ur lite då jag inte trodde jag skulle klara av att göra rollen eftersom jag inte hade tid på mig att utveckla den här fantastiska karaktären. Men då pratade Ralph och Tilda med mig och tillslut så valde jag att bara köra, även om jag var skraj över att klanta till det. 

Hur var det att spela mot talangfulla Ralph Fiennes och Tilda Swinton? 

- Det var en väldigt speciell och helt fantastiskt upplevelse. Det är en ära att få jobba tillsammans med skådespelare som jag beundrat så länge. Bara möjligheten att spela mot dom kändes underbart. 


Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson och Ralph Fiennes är bioaktuella i "A Bigger Splash".

Hur väljer du dina roller? Är det något specifikt du söker dig till?

- Jag antar att jag dras till roller som är lite annorlunda. Ibland blir jag väldigt förväntansfull och nästintill besatt av historien, karaktärerna och personligheterna. Jag gillar karaktärer som är provocerande. Men jag tycker det är svårt att hitta ett specifikt tema i alla roller som jag spelat, jag har nog inte riktigt funderat ut det än. Vi får helt enkelt vänta och se. 

Läser du recensioner? Hur reagerar du inför negativa reaktioner? ”Fifty Shades Of Grey” var till exempel en stor succé men kritikerna sågade den. Brydde du dig om det?

- Nej, jag läser inte recensioner. Jag antar att alla personer som blir kritiserade för sitt jobb tycker att det svider lite. Men med just ”Fifty Shades Of Grey” så visste redan alla att det skulle bli så, det var inte direkt någon överraskning. Det är en väldigt speciell film och det var faktiskt många som gillade den också, vilket fick mig att bli glad och stolt. Jag ville bara jobba med den historien då jag tyckte den var spännande och intressant. Sen kunde jag aldrig föreställa mig att den skulle generera så pass många fans som jag fått, jag är skyldig dom allt mitt arbete som jag lagt på filmen. 

Om du inte läser recensioner, diskuterar du då dina prestationer med dina vänner?

- Ja det gör jag. Jag diskuterar mina prestationer med människor vars åsikter jag värderar. Då kan jag även fråga lite om vad de generella åsikterna är, om de är positiva eller negativa. Jag har inte riktigt kommit till den punkten i min karriär då jag känner mig helt och hållet bekväm med att läsa recensioner. Inte än i alla fall men jag är säker på att jag kommer dit framöver. Jag beundrar människor som Tilda, hon kan läsa och ta in allt, men jag är lite mer skör som person.


Med Johnny Depp i gangsterthrillern "Black Mass".

Kan du prata med dina föräldrar om ditt arbete? Om tips och råd? Eller håller du det separat?

- Ja, jag håller det separat men ibland vill jag att de ska se en specifik film. Nu när jag till exempel såg ”A Bigger Splash” igår så vill jag nog att de ska låta bli att se just den, skrattar Dakota. Jag vill dock att de ska se ”Black Mass”.

Hur var det att spela mot favoriten Johnny Depp i ”Black Mass”?

- Det var grymt! Han är den bäste! Verkligen en fenomenal och talangfull skådespelare. He’s the man!

Tror du att folk ser på dig annorlunda nu efter ”Fifty Shades Of Grey”-succén? Som att de känner dig på ett sätt.

- Jag antar att det är sådant som händer när man gör filmer. Folk kommer alltid tro att de känner mig utifrån mitt jobb. Jag har beskådat mina föräldrar gå igenom det här och det har alltid fått mig att känna mig lite obekväm, men jag tror inte många någonsin blir van med det. 


"Fifty Shades of Grey" blev en av 2015 års mest omtalade och framgångsrika - och sågade -  filmer.

Vad kan du berätta om uppföljaren till ”Fifty Shades Of Grey”? Vad kan vi förvänta oss?

- Jag tyckte det var tråkigt att de bytte regissör men det är sådant som händer. Nu ser jag fram emot att jobba med James Foley och få en annorlunda upplevelse, vilket är det roligaste med mitt jobb.

Vad är det bästa tipset som dina föräldrar gett dig?

- Det var en väldigt svår fråga, men det finns massor av råd de ger mig varje dag. Men min farmor sa en gång till mig, ”Säg alltid bara det du vill säga och ingenting mer”, så det är vad jag gör. 

Har dina föräldrar någonsin haft ett snack med dig där de inte ville att du ska ge dig in i skådespelarbranschen då den kan vara väldigt tuff? 

- Ja, självklart. Det kan vara en väldigt skrämmande, brutal och hård bransch och därför tror jag många föräldrar vill skydda sina barn ifrån den. Men det kunde inte stoppa mig då jag verkligen älskar det jag gör!
| 19 februari 2016 18:00 |