Intervju

Skribent

Kim Nilsson

30 juni 2018 | 12:00

Dags att berätta sanningen om Whitney Houston

Tiden för att världen ska få känna den riktiga Whitney Houston är nu. Det menar producenten och svägerskan Pat Houston som står bakom Kevin Macdonalds omskakande dokumentär ”Whitney”. Vi träffade henne på filmfestivalen i Cannes.
– Det viktiga var att filmen handlade om hennes historia, inte familjens liv.

Så sammanfattar producenten Pat Houston (gift med Houstons halvbror Gary) anledningen till varför hon till slut gick med på att göra en dokumentär om den omtalade sångerskan, vilket resulterat i flera avslöjanden som inte varit kända för allmänheten tidigare. Bland annat tar ”Whitney” upp att sångerskan blev utsatt för sexuella övergrepp som barn, något som kom att påverka hela hennes liv.

– Vi känner att det är viktigt att berätta det här så att andra också kan våga. Jag visste själv om det innan, Whitney berättade det några år innan hon dog.

Avslöjandet gjorde att Pat Houston då förstod varför Whitney Houston blev så upprörd varje gång hon skulle lämna sin familj för att åka med stjärnan på jobb.

– Hon ville inte att barnen skulle lämnas med någon annan. Det hade hon och hennes bröder gjort när hennes mamma var på turné och det var då övergreppen skedde.
 

Pat Houston är en av producenterna på den bioaktuella dokumentären.
 
”Whitney” är en dokumentär som börjar i barndomen och slutar i döden som sannolikt orsakades av artistens drogberoende. I början skildras hennes många framgångar via arkivklipp, men när filmen börjar gå in på tragedi varvas hemmafilmer med starka intervjuer från flertalet personer. En av de som låter sig intervjuas är Houstons exman Bobby Brown som dock vägrar att svara på frågor om drogberoendet.

– De gifte sig alldeles för tidigt. De var inte redo någon av dem och det är svårt att vara förälskade när man är så känd som de var. Jag hade en bra relation med Bobby, men jag höll mig på min sida.

Har de andra familjemedlemmarna sett ”Whitney”?

– De vet redan historien och har levt den med henne så jag vet inte om det är nödvändigt. De förstår däremot varför den måste berättas. De hade dock självklart hellre haft henne här, säger Pat Houston.

I dokumentären blir det tydligt att Whitney Houstons röst tog ordentligt med stryk under de sista åren.

– Hon var helt förkrossad över det, sången var hennes liv.

En annan storstjärna som också led av många problem var Michael Jackson, som avled några år innan Houston.

– Hon tyckte mycket om honom och de hade en fin vänskap. De förstod säkert varandra på ett speciellt sätt eftersom deras situationer inte var helt olika.
 

Filmskaparna bakom "Whitney" under premiären i Cannes.
 
”Whitney” tar också upp sångerskans dotter Bobbi Kristina som tragiskt avled 2015, endast några år efter mamman. Filmen visar att Whitney Houston inte riktigt klarade av att vara den mamma hon hade velat vara.

– Hon var medveten om att Bobbi Kristina inte fick den bästa uppväxten och det tyngde henne, säger Pat Houston.

Trots den osminkade bilderna av svägerskan hoppas Pat Houston att ”Whitney” ändå ska bli en möjlighet för allmänheten att få en annan bild av sångerskan.

– Nu känns det mer än någonsin som att det är rätt tid att berätta hennes historia.
 
 
Dokumentären "Whitney" får biopremiär fredagen 6 juli.
| 30 juni 2018 12:00 |