Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

29 juni 2012 | 11:01

Colin Farrell: "Arnolds film känns lite daterad"

1990 reste Arnold Schwarzenegger till planeten Mars i Paul Verhoevens våldsamma scifi-thriller "Total Recall".

Filmen byggde på en novell av Philip K Dick ­ och den ligger också som bakgrund till Len Wisemans film med samma titel. Huvudrollen spelas denna gång av Colin Farrell. MovieZine mötte honom i Cancun.

Är det en remake eller en nytolkning?

- Det är en nytolkning av novellen. Det finns så oerhört mycket i den som kan användas gång på gång, till exempel frågor om vad som är verklighet eller inte. Och utan att avslöja för mycket, kan jag ju säga att den här gången reser huvudpersonen inte till Mars.

Gillade du originalet?

- Ja, jag är en beundrade av den. Jag såg om den alldeles innan vi började filma, och visst, den känns lite daterad. När den kom kändes den inte så kitschig som den gör idag och en del av specialeffekterna känns lite yxiga när man ser den idag. Men det är fortfarande en kul film.

Vad var det du gillade med den?

- Det är en riktigt vild berättelse. Arnold var ju expert på oneliners, typ "Consider this a divorce", och jag är väldigt glad att dom inte gav mig några sådana. Vår film är mer allvarlig än den andra var.

Hur kände du när du läste manuset?

- Jag älskade det. Jag hade hört talas om projektet och jag insåg från början att det här skulle bli häftigt och spektakulärt. Det krävdes ingen betänketid för att jag skulle tacka ja, och jag hade inte gjort någonting så här stort på många år. Och inspelningen var fantastisk, att få vara i den här världen, även om det innebar att jag fick vara i en studio i Toronto, framför en green screen.

Vad är det som är så spännande med att göra en sån här film?

- Allt är en resa. Man lär sig mer om sig själv. Jag är nyfiken, jag ger mig in i en låtsasvärld, en glorifierad låtsasvärld.

Träffade du Arnold eller någon av de andra från originalet?

- Nej, inte någon av dem. Min regissör Len sprang på Arnold på en tillställning och han sa att han såg fram mot det vi skulle göra. Han var nyfiken på det.

I er film har Kate Beckinsale den roll Sharon Stone hade i originalet, och Jessica Biel den roll Rachel Ticotin hade. Var de kul att jobba med?

- Hur skulle det kunna vara något annat än kul? Jag fick vara gift med en av dom och ha en affär med den andra.

Len Wiseman, hur ser du på skillnaden mot originalet?

- Den gamla filmen var ett barn av sin tid. Jag växte upp med en annan sorts actionhjälte, Die Hard, Dödligt vapen, det var sårbara actionhjältar. Jag tror vi är på väg tillbaka till det.

Du funderade inte på att göra filmen i 3D?

- Nej. Jag är inte så förtjust i 3D. Jag ville ha en realistisk framtid, och om jag då hade använt 3D skulle det blivit för futuristiskt. Det skulle inte ha passat tonen i filmen. Och när man ser vissa filmer i 3D, blir man alldeles för medveten om det. Det förtar realismen.

"Total Recall" får biopremiär den 8 augusti.

| 29 juni 2012 11:01 |