Intervju

Skribent

Jonna Vanhatalo

15 oktober 2015 | 21:00

"Jag vill att så många som möjligt ska se filmen"

Cary Fukunaga regisserar Netflix första långfilm, den våldsamma och hyllade "Beasts of No Nation".
I helgen släpps Netflix första egenproducerade långfilm: den extremt brutala och mycket starka ”Beasts of No Nation” som handlar om barnsoldater i Västafrika. MovieZines Jonna Vanhatalo träffade hypade regissören Cary Fukunaga på filmfestivalen i Venedig.

Varför ett samarbete med just Netflix?

- De kom, som man i ”Gudfadern”-filmen säger, med ett erbjudande som jag inte kunde motstå. Och så är det, jag kunde helt enkelt inte. Jag var och har alltid varit öppen för olika samarbeten men kände att det skulle vara intressant att testa detta. Och jag har verkligen fått fria händer och mycket resurser för att göra en bra film så som jag har velat och kunnat.

Det här känns som en film för en stor duk, en film man vill se på bio. Hur ser du på att många nu kommer titta på den hemmavid framför dataskärmar istället?

- Jag vill framförallt att många ska se den. Jag vill att alla ska ha tillgång till den, men såklart är ju förhoppningen att de som kan och vill ändå ska kunna se den på biograferna. Vi jobbar just nu på det. Jag tror och hoppas på kombinationen de två medierna emellan i framtiden och ser egentligen ingen motsättning där. Men faktiskt så var filmen finansierad redan innan samarbetet med Netflix, så på många sätt är det en slump.

Varför vill du göra en film om barnsoldater?

- Jag har studerat situationen i Västafrika och är bekant med ämnet sedan min universitetstid. Har alltid varit fascinerad och förfärad av det som pågår där. Jag har länge velat göra en film om det och har försökt skriva ett manus länge utan att riktigt bli nöjd, och kände inte förrän när jag väl läste boken ”Beasts of No Nation” som den här filmen baseras på, att detta var vad jag skulle jobba med.Tycker du det här är viktigare att göra en sådan här film, än till exempel en tv-serie som ”True Detective”?

- Jag vill inte skilja på film och film eller serie så. Allt kan ha sin kvalitet oavsett genre och allt täcker olika behov. Ibland vill jag själv se på dokusåpor eller annan lättsam underhållning och sedan längta efter något tyngre.

Unge Abraham Attah gör en fantastisk prestation i huvudrollen bland många andra barn. Hur var det att jobba med så unga i en så här våldsam film?

- Abraham var makalös genom hela produktionen. Men visst, det var både bra och extremt svårt att regissera barn eller oavsett ålder - ickeskådisar. De kan inget om att göra film, så man får lära dem det på vägen, men samtidigt är de så bra på att bara vara äkta helat tiden. Idris Elba är nästan den ende med erfarenhet medan de andra är begåvade amatörer som vi hade turen att finna. Men det ser värre ut än det är. Det är verkligen inte så våldsamt under inspelningarna. Det är lugnt och sansat och väldigt många människor runt omkring, omtagningar, skratt, ingen dramatisk musik. Det är när man redigerar ihop allting som det blir så otroligt brutalt.Känner du att du blivit hjälpt av dina framgångar med till exempel ”True Detective” för att genomföra den här produktionen?

- Absolut har framgångarna varit en hjälp och ett stöd. Men vad gäller ”Beasts of No Nation” så var finansieringen redan klar innan och vi har ett bra tag varit i startgroparna, före ”True Detective”. Så det har inte så mycket med det här att göra, även om så klart jag blev ett kändare namn tack vare den.

Kommer vi få se dig regissera en eventuell tredje säsong av den serien?

- Nej nej. Jag är jätteglad av det som blev av den första och att den fick sådan framgång. Jag förstod aldrig riktigt hur eller varför, vet fortfarande inte. Det finns så många bra serier som aldrig får sådan genomslagskraft. Så jag vet faktiskt inte. Vill inte veta heller, då skulle jag antagligen jaga det i allt jag gör. Rätt tid och plats bara kanske. Men jag känner att jag är färdig där. Ställer mig till förfogande och är gärna till hjälp om så önskas inför en ny säsong, men ska jag själv göra TV-serie igen så blir det något annat. 

Vad har du på gång nu?

- Jag vill göra nya saker hela tiden. Testa nytt. Jag har skrivit en musikal, vilket jag aldrig gjort förr. Vi har haft möten i sommar och det känns jättekul. Känner mig otroligt inspirerad. Tror det blir till teaterscenen först, förhoppningsvis Broadway. Vi siktar på Broadway. För det är något jag aldrig heller försökt mig på och sedan kan jag tänka mig en filmversion av det. Fast allra först hoppas jag såklart att den här filmen, som jag anser vara mycket viktig om än jobbig, ska få det mottagandet den och karaktärerna i den förtjänar.


”Beasts of No Nation” streamar på Netflix från fredag 16 oktober.
| 15 oktober 2015 21:00 |