Intervju

Skribent

Mats Karlsson

31 juli 2013 | 11:01

Carrie Fisher: "Jag såg fram emot att få döda honom"

Skådespelerskan berättar om galna fans, nudistbad och karaktären hon längtade efter att få döda. Varning för spoilers för de som inte har sett "Jedins återkomst"!

Carrie Fisher var bara 20 år när "Star Wars" spelades in och hela hennes liv förändrades rejält efter den filmen. Idag, 37 år senare är hon fortfarande prinsessan Leia i många fans ögon, en ikonisk roll som har gjort ett rejält avtryck i filmhistorien. 

Carrie Fisher var en de inbjudna gästerna under Star Wars Celebration och den av gästerna som kanske gav mest valuta för pengarna. Under hennes panel besvarade hon fansens och Warwick Davis frågor om George Lucas, "Star Wars"-filmerna, men med mycket humor och självdistans.

Låt oss prata om "Star Wars".

- Nej!

Varför inte?

- Alla vill prata om "Star Wars". Låt oss prata om något annat.

Men det är ju Star Wars Celebration?

- Haha, ja. Ursäkta mig, men jag tänkte föreslå att vi skulle prata om "Star Trek", men okej. J.J. Abrams regisserar ju allt som utspelas i rymden.

Du hade en riktigt behaglig scen med Jabba the Hutt i "Jedins återkomst".

- Ja, den var behaglig. Jag tror att det var det mest avslappnande ögonblicket i hela mitt liv.

Talar du sanning nu?

- Nej. Är man i närheten av en två meter lång tunga blir man spänd. Det var en person som bara "spelade" själva tungan. Jag var faktiskt riktigt nöjd när jag fick döda Jabba. De frågade om jag ville överlåta det till min stuntman, men det hade varit som att anlita någon att slicka av toppingen på tårtan. Jag hade länge sett fram emot att äntligen få döda honom.

Hur gick det till när du fick rollen som Leia?

- Jag fick manuset skickat till mig och jag läste upp det högt med en kompis som var skådespelare. Det var det bästa manuset jag hade läst. Jag var bara 18 år, så jag kan med lätthet säga att det var det bästa manuset jag hade läst, haha. Men jag insåg att det var en film jag själv skulle vilja se och det avgjorde mycket.

Du fick också chansen att använda vapen.

- De skickade mig till en vapenskola. Jag ryckte till varje gång jag skulle skjuta och kollar ni första filmen noga märker ni nog det. Så jag fick lära mig att bli mer van med vapen. Dessutom låter lösa skott mer än riktiga skott.

Ditt agerande skiljer sig beroende på vem du spelar med. Har du tänkt på det?

- Ja, George Lucas fick förklara för mig att jag behövde låta mer seriös i mina repliker vid vissa tillfällen. Han sa till mig: "De tänker spränga din hemplanet, så du är riktigt upprörd".  Min favoritreplik är: "Put that thing away, you're gonna get us all killed!" Jag skulle vilja säga det på ett nudistbad.

Vad fick du veta om Leias bakgrund av George Lucas?

- Jag ville inte veta så mycket, för jag ville inte komma in i karaktären för mycket. Då kanske jag skulle få svårt att släppa karaktären och gå vidare. Men det blev så i alla fall. Det jag fick veta var att jag inte hade några föräldrar och att jag var en prinsessa.

Förväntade någon av er att filmen skulle bli en sådan succé?

- Jag skulle vilja säga ja, för den var så annorlunda. Även om jag visste att jag själv skulle vilja se den, hade man ingen aning om andra skulle vilja göra det. Men när vi gjorde "Rymdimperiet slår tillbaka" visste jag att vi gjorde en filmsuccé.

Var det mer press på er under inspelningen av andra filmen?

- Nej, det var mycket mindre press på oss. Vi behövde inte etablera våra karaktärer, för det hade vi redan gjort. Jag kommer ihåg att jag var betydligt mer avslappnad.

Hur mycket var George på inspelningsplatsen?

- Han var där väldigt ofta, men han sa inte mycket. Han sa bara något när han inte gillade något.

Vad är din märkligaste upplevelse från Star Wars?

- När man möter folk på flygplatsen som säger: "Prinsessan Leia!" och de förväntar sig att man ska vända sig om och säga: "Ja?" En gång gick jag in i en butik och mannen vid kassan sa: "Jag har tänkt på dig varje dag, från jag var 12 till jag var 22 år." Jag frågade honom: "Varje dag?" Han svarade: "Nja, fyra gånger per dag." Vad svarar man på det?

Vad tänkte du när du fick höra att de tänkte göra fler filmer?

- Jag tyckte faktiskt att det var en fantastisk idé.

Läs mer om"Star Wars Celebration och de kommande filmerna på vår Star Wars-sajt »

| 31 juli 2013 11:01 |