Skribent

Alexander Dunerfors

13 februari 2012 | 21:01

Bill Skarsgård: "Vi lär varandra svordomar"

Tio av Europas mest lovande unga talanger har samlats i Berlin, för att knyta nya kontakter och visa upp sina alster på den årliga filmfestivalen. MovieZine träffade Sveriges utsände, Bill Skarsgård, som både hyllar och sågar konceptet.

Varje år skickar Svenska Filminstitutet en av våra finaste unga talanger till Berlin, för att lära känna andra lovande nykomlingar från Europas filmscen och knyta nya kontakter bland castingagenter. I år fick Bill Skarsgård möjligheten att spendera fyra dagar på Berlinalen, en av världens viktigaste filmfestivaler. MovieZine följde med på resan.

Intresset för dig är visst ganska stort här i Berlin, har jag förstått. 

- Ja… Det är dubbelt, för det är också på grund av att folk vet vem min familj är. Det känns ju konstigt, för det är isåfall av fel anledning. Men framför allt Anna Maria som är tyskan i gänget får ju också mycket uppmärksamhet, just för att hon är tyska Shooting Star i Berlin. Framför allt har det varit kul att lära känna alla andra skådisar. Skådisar brukar ju oftast vara rätt roliga människor, bisarra och sociala och glada. Här blir det så koncentrerat med alla olika typer av skådisar. Vi kommer väldigt bra överens.

Vad innebär det rent praktiskt för dig att vara Shooting Star?

- Jag får sitta här och bli intervjuad lite bakfull… (skratt) Vi har faktiskt haft ett fullspäckat schema från början. Jag har träffat de andra Shooting Stars från andra delar av Europa, gått på events, vi har gjort fotogrejer, vi har träffat massa castingagenter från hela Europa… Det är grunden till idén. Här har vi tio unga skådisar som en jury tycker är bra, och låta dem träffa alla agenter. Det ska vara för att försöka förena europeisk film. Det är lite dubbelt, för det är svårt för mig som bara pratar svenska och engelska att kanske komma in på den tyska marknaden. Men det är jävligt kul, någon gång kanske de behöver en lång, svensk, spinkig kille och så tänker de: "Han Bill som jag träffade på Shooting Star-galan, han är ju lång och spinkig och svensk, han blir ju asbra!"

Och så har du visat upp dina filmer, bland annat "Kronjuvelerna".

- Ja, den visades igår. Jag kom dit efteråt och gjorde Q&A. Biosalongen var helt fullsatt och folk tyckte om filmen, tror jag. Jag såg sista minuterna och folk applåderade i filmen! Det var en positiv publik. 

Kommer ni att hålla kontakten, du och de övriga nio?

- Det blir nog aldrig så, även om jag hoppas verkligen på det. Men om jag är i Rumänien så kanske jag ringer Ana, om jag är i London kanske jag ringer Riz, och så vidare. Framför allt hoppas jag på att få jobba med dem, för alla verkar så jäkla talangfulla. Det vore fett. Man hänger hela tiden i det gänget, och tänker: "Fan, kan vi inte bara göra nånting tillsammans?" Vi är som sagt från alla delar av Europa, vi lär varandra svordomar på alla olika språk… Det är kul.

Du och jag sågs och pratade om "Simon och ekarna" för 2-3 månader sen, men vad har du gjort sen dess?

- Jag har varit ledig, varit på Guldbaggegalan och lite smågrejer. Men också tackat ja till en film som heter "Victoria", som spelas in i april. Det är skönt att veta att nu äntligen har jag ett jobb, så kan man bränna sina sista stålar. Jag spelar Otto, en svensk karaktär i en norsk film. Det är ett kostymdrama, om Knut Hamsun som är något av en nationalhjälte. Han vann Nobelpriset i litteratur. Han verkar vara en jäkligt speciell karaktär så den är lite biografisk. Han levde på 1800-talet och det är då det utspelar sig. Det handlar om en kärlek mellan en arbetarklasspojke och en överklassprinsessa. Jag står emellan för att hon är bortgift till mig, som är en rik svensk. Det är en kul roll tror jag, biroller är rätt roliga att göra. Man har en större impact när man går in i en biroll som kan vara lite mer spårad än vad huvudkaraktärer tillåts. Det ska bli kul att göra den.

Är det första gången du är på Berlins filmfestival?

- Det är första gången jag är här med en film. Jag har hört mycket gott om den, farsan har varit här flera gånger och faktiskt vunnit pris också. Det är kul, det är en cool festival och en av de största i världen. Cannes kanske är skönare eftersom det är 25 grader och sol och massa båtfester, här är det femton minus och mörkt. Men det är mycket events och tillställningar. Jag åker hem imorgon, men det blir trist att lämna alla de här fina människorna.

Vad händer på Shooting Star-galan ikväll?

- Ikväll är det en fånig jävla ceremoni, vi ska ta emot ett pris för att vara skådisar. Jag vet inte… Det är en så konstig del av det här, kändisdelen eller stjärndelen av Shooting Stars. Vi har tagit gruppbilder där alla är jätteglada och håller i den här statyetten. Men det är vad det är, så det ska vi göra ikväll. Det blir nog rätt formellt och uppklätt, vi får se hur kul det blir. 

Det låter inte som din grej, det här med filmstjärneglamouren…?

- Det är ju kul på ett sätt, men det känns så löjligt att göra yrket märkvärdigare än vad det är. Wow! Som att vi ska vara så spektakulära för att vi är skådespelare. Och det är också fett sponsrat! Det känner man av och det tycker jag är vidrigt. Åh, vi får en Mini Cooper som kör runt och så har vi gjort en design, de ville att vi skulle rita nånting på sidan av den. För att till exempel jag ska sitta och säga det här till dig. Och så ska du skriva "Mini Cooper", och så ska det nämnas… 

Jag kan utelämna det, så slipper vi ge dem gratisreklam. 

- Nej, du kan faktiskt nämna det, för att det är en dum grej att göra så. Hade vi fått bilarna hade jag ju älskat Mini Cooper! Men vi får ingenting tillbaka. Det är väldigt mycket spons och pengar involverat. På presskonferensen fick jag frågan, "Du åker runt i en Mini Cooper, hur känns det?" Jag svarade, "Ger du mig bilen kommer jag säga hur mycket fint som helst, annars tänker jag inte nämna den jävla Mini Coopern". Men det är så det är. 

Men hur känner du inför att åka runt på filmfestivaler med dina filmer?

- Det är svinroligt! Vi var i Toronto med "Himlen är oskyldigt blå", en kanadensisk och en amerikansk publik som ser filmen, Q&A efteråt med filmnördar överallt i världen som tycker till. Festivalkonceptet är ju jäkligt kul och det är mycket film som jag är intresserad av också. Det är ju mitt jobb. Så den delen är väldigt rolig.

Mer om Shooting Stars 2012: 

Del 1: Hilmar Gudjónsson, Antonia Campbell-Hughes, Jakub Gierszal

Del 2: Ana Ularu, Riz Ahmed, Adèle France

Del 3: Anna Maria Mühe, Max Hubacher, Isabella Ragonese

Se hur Bill marknadsförs i Europa och lär känna årets andra Shooting Stars i trailern nedan:  

| 13 februari 2012 21:01 |