EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2014 | 19:00

Bennett Miller: "Jag kämpade med filmen i flera år"

"Foxcatcher"-regissören om den fascinerande sanna historien, Steve Carells oväntade roll, och den sista pusselbiten som fick filmen att bli av.
"Capote", "Moneyball" och nu "Foxcatcher". Du hittar inte action eller överdrivet mycket tempo i Bennett Millers filmer, de kräver ofta sin uppmärksamhet. Men i gengäld blir publiken rikligt belönad med starka karaktärsskildringar och skådespeleri i absolut världsklass. "Foxcatcher" är inget undantag. Channing Tatum som brottaren Mark Schultz och Steve Carell som hans något excentriske tränare, John DuPont, har aldrig varit bättre.

MovieZine träffade regissören kort efter premiären för "Foxcatcher" på filmfestivalen i Cannes, för att ta reda på hur han gör. (Varning för spoilers kring den sanna historien som "Foxcatcher" bygger på.)

Vad var det i historien som fångade din uppmärksamhet?

- Jag blev intresserad av det absurda i förhållandet: en av Amerikas rikaste män som har ett team av brottare boende hos sig. Och han dödar en av dem. Vad handlade det om? Jag ville förstå vilka de här männen var, och hur mycket de visste. Ju mer jag tittade på det, desto mer intressant blev det.

Du har sagt att filmen endast visar toppen av isberget. 

- Tja… En del historier, även om de är verkliga och bygger på fakta, kan kännas som en allegori. De känns som en metafor. Det här var en sådan historia för mig. Genom att undersöka den här lilla händelsen en gång i tiden, kan vi lära oss massor om dynamiken i vår kultur. 

Dina skådespelare är helt otroliga och oväntade i sina roller. Hur valde du just Steve Carell? 

- Steve Carell är inte den typen av person som man kan tänka sig som en mördare. Man kan säga samma sak om John DuPont. Ingen trodde väl egentligen att en man som han kunde göra det han gjorde. Ju mer jag tänkte på det, och pratade om rollen med Steve, verkade det som att visst - det fanns nog mer säkra val, men det bästa för vår film skulle vara om vi fick det att funka. Om han klarade av rollen.- Channing såg jag för åtta år sedan i filmen "A Guide to Recognizing Your Saints". Redan då hade jag "Foxcatcher" i bakhuvudet, det var något jag hade börjat utveckla. Jag erbjöd honom rollen omedelbart. Jag såg genast en skådespelare som skulle passa för rollen. Jag kan inte tänka mig någon annan i någon av de här rollerna. 

Dina skådespelare får alltid Oscarsnomineringar och andra priser. Tror du att Tatum och Carell har en chans?

- Förhoppningsvis får de så mycket uppmärksamhet som det bara går. Jag tycker deras arbete är fantastiskt. Alla tre, inklusive Mark Ruffalo, är fantastiska. När man gör så bra ifrån sig så borde det uppmärksammas och hyllas. Jag är visserligen partisk men jag känner starkt att alla tre tog risker, de gav allt, och har en speciell talang. 

Kan du berätta om ditt samarbete med Megan Ellison och Annapurna Pictures?

- Jag känner inte till någon annan som tar beslut så som Megan Ellison tar beslut. Hon sätter filmen i första hand. Vad är det för film, och älskar hon den? Om hon ser något utmärkande, oavsett om det bygger på manus eller bara en idé, så kan hon föreställa sig vad filmen kommer att bli, och bli förälskad i den. Hon kan lägga all skepsis åt sidan, till skillnad från traditionella producenter. Och hon är villig att ta risker. Den här filmen skulle inte bli av utan Megan. Helt omöjligt. Jag har försökt i flera år. Det var först när hon bestämde sig för att ge sig in i branschen som filmen kunde bli av, så det är tveklöst hennes förtjänst att filmen finns.
| 20 december 2014 19:00 |