Intervju

Skribent

MovieZine

16 januari 2016 | 09:00

Är "The 5th Wave" nästa "Hunger Games"?

Gunnar Rehlin pratar med bioaktuella Chloe Grace Moretz om hur "The 5th Wave" skiljer sig från andra young-adult-filmer, och varför "Kick-Ass 3" aldrig blir av.
Dags för nästa film om apokalypsen. Denna gång heter den ”The 5th Wave”. Här har aliens utrotat större delen av mänskligheten och tonårstjejen Cassie är på flykt med sin lillebror.

- Ingen av oss vet ju hur vi skulle reagera om något sådant händer. Jag hoppas att jag skulle vara modig, säger Chloe Grace Moretz till MovieZine.

I ”The 5th Wave” har utomjordingarna genomfört fyra attacker och större delen av Jorden ligger i förödelse. Nu inväntar man den femte attacken, den som kommer att utplåna mänskligheten ­- och Cassie flyr med sin lillebror, den ende överlevande i hennes familj.

Vad skiljer ”The 5th Wave” från andra liknande filmer?

- Det finns mera djup. Karaktären jag spelar måste bli vittne till hur större delen av mänskligheten försvinner, hur den utrotas. Nu måste hon bestämma sig för vem hon är. Ska hon ta till strid för sig själv och för sin lillebror, eller ska hon ge upp utan strid? Jag tycker det är en vacker action-thriller med massor av mänsklighet ­ och kärlek.

Är relationen mellan din karaktär och hennes bror en viktig ingrediens?

- Absolut. Det är mycket det som får den att skilja sig från andra berättelser i ”young adult”-genren. Vi ser inte något sådant särskilt ofta, det är en berättelse om familjekärlek och om två människor som älskar varandra platoniskt. Vi borde få se mer av sådant.Var det en tuff film att göra? Du är ju van vid actionscener, inte minst från ”Kick-Ass”-filmerna.

- Det tuffaste var vädret. Vi filmade i Wyoming mitt i vintern, jag hade bara en tunn jacka på mig och det snöade. Det var det värsta, att försöka hålla sig varm.

Du slog igenom som Hit Girl i ”Kick-Ass”, och ni gjorde en film nummer två. Det finns en seriebok till som avslutar historien. Om de här karaktärerna. Blir den också film?

- Tyvärr tror jag inte det blir fler filmer om Kick Ass och Hit Girl. Jag gillade verkligen att spela Hit Girl, men film nummer två gick inte bra på biograferna. Och det berodde på alla nerladdningar. Den var en av de mest nerladdade filmerna det året den kom, men det hjälper ju inte oss som gjorde filmen. Vi hade behövt biljettintäkter, och eftersom vi inte fick dom, är det omöjligt att få producenter att ge oss pengar till att göra en tredje film.

De senaste åren verkar det som om du sökt upp mörkare material?

- Ja, jag är mycket mer mångdimensionell än vad många tror. Jag är inte intresserad av att spela cheerleader, jag vill göra mycket mörkare och intressantare filmer. Jag gillar genrefilmer, och jag tycker om mörka karaktärer. Jag känner att jag får mycket kärlek i mitt liv och därför vill jag göra roller som är motsatta mot mig själv. Jag vet att jag är söt, jag har bra gener, och det gäller att komma bort från det. Vi tar alldeles för stor hänsyn till det yttre.


"The 5th Wave" har biopremiär 22 januari. Här kan du tävla om biobiljetter!

Gunnar Rehlin
| 16 januari 2016 09:00 |