EXKLUSIVT

Skribent

Veronica Wiklöf

4 juni 2021 | 18:00

Adam Lundgren om att spela actionhjälte i "Max Anger"

Adam Lundgren gjorde succé i "Torka aldrig tårar utan handskar" och är aktuell som actionhjälte i Viaplay-serien "Max Anger - With one eye open".
Serien utspelar sig år 1996. Analytikern Max Anger (Adam Lundgren) har ansvar för en affär åt ett svenskt telekomföretag som vill in på den ryska marknaden. Under arbetet inleder han ett förhållande med den ryska kollegan Pashie (Evin Ahmad). Arbetet blir allt mörkare och plötsligt försvinner Pashie. Max börjar leta efter sin flickvän och dras in i ett farligt politiskt spel.
 
- Jag känner mig inte som värsta actionhjälten, men det är ändå kul att kanske ge rollen ett nytt ansikte. Nörd goes hjälte.
 
Det är det intycket jag får av serien också. En ny typ av actionhjälte. En politisk actionhjälte, ungefär. Det är ingen muskelknutte med vapen laddade med oändligt många skott, som med ett enkelt svep kan slå ner sina motståndare. Max är en pensionerad soldat som arbetar som analytiker och är Rysslandexpert. Han kastas inte in i skottlossningar och explosioner, det handlar om politiska spel som kan komma att kosta honom, och Pashie, livet.
 
Han berättar vidare att han aldrig tänkt på att själv spela actionhjälte - trots att han är ett fan av genren.
 
 
Hur väljer du dina roller?
 
- Jag vill göra det som känns roligt, det är det viktigaste. Det behöver inte vara värsta budskapet bakom rollen, filmen eller serien. Jag vill att hela grejen ska kännas spännande och rolig att göra. Det ska kännas kul att gå in i rollen och den världen, annars kan jag inte tänka mig göra det alls.
 
Jag fullkomligt älskade dig i "Torka aldrig tårar utan handskar". Vad betydde den rollen för dig? 
 
- Den betydde väldigt mycket för mig. Den kom ju vid rätt tidpunkt med, jag tror inte att den hade kunnat komma tidigare. Kanske senare, men just när den kom fick den en enormt positiv respons och det pratades mycket om den. 
 
- Det var en enorm ära att få vara med i den, ett riktigt drömjobb. Jag tror att filmen, och boken, fick många att öppna ögonen.
 
Adam berättar att upplevelsen kring storyn var både upprörande och berörande. Han har tidigare berättat att han upplevde att han faktiskt bidrog med något i sin omgivning genom rollen.
 
Sen var du med en liten snabbis i "Chernobyl"
 
- Haha! Ja, en jättesnabbis. Mina föräldrar frågade mig "Men du, skulle inte du vara med i den där serien?" Jo, det var precis där i början. Med flaskbottenglasögon, sen ser man min rygg bara, haha. Det var inte många som kände igen mig i den eller ens vet att jag är med.
 
Hur var det att vara med i den?
 
- Det var kul! Det var ett roligt team och det var spännande att vara med i händelsen- trots att man inte är med på riktigt, men för ett par sekunder känns det som att man är med.
 
Är det så det känns som skådespelare, att det finns stunder då det känns verkligt?
 
- Förhoppningsvis ja! Det är ju så mycket man ska tänka på. Jag måste stå där jag ska stå, tänka på var de andra ska stå, var kameran är, ljudet- alltså hur mycket som helst. Men i några sekunder åt gången kan det kännas verkligt. Man går in i rollen och allt bara flyter på. 
 
Så i några sekunder åt gången är han actionhjälten Max Anger. Adam berättar att serien och böckerna skiljer sig åt en hel del.
 
Har du läst böckerna? 
 
- Jag har läst första boken! Den var jättebra. Men sen läste jag manuset och skaparna har gjort sin egen tolkning och gått ifrån ganska mycket från böckerna. Då slutade jag läsa dem, bara för att det inte skulle färgas av på hur jag tolkade Max.
 
Large 2bbc330722b0049757ebf01c4fa6e8d2 maxanger1
 
Utöver skådespeleriet pysslat Adam även med poddande om drinkar. Han beskriver sig själv som intresserad av drinkar och skapandet av dem.
  
Visst hade du en podd som lades ner?
 
- Jo men vi fortsätter! Men nu heter vi "Den blinda grisen". Vi fick sluta för att vi hade så sjukt dåligt ljud, men nu sitter vi i en studio och akustiken är betydligt bättre än mitt kök.
 
Trots att poddandet är ett nyfunnen intresse, skulle han ändå välja skådespelandet över det. Han berättar:
 
- När jag fick förfrågan undrade jag verkligen om jag skulle det. Jag är överallt nu, orkar jag se och höra mig själv hela tiden? Jag har precis börjat med instagram med och så nu det här med en podcast. Men det är kul! Och grabbarna är roliga att jobba med.
 
Vilken drink tror du att Max skulle dricka? 
 
- Oj, haha. Det måste vara en Old Fashioned faktiskt. Den är clean och inga konstigheter, som Max.
 
 
"Max Anger" har premiär på Viaplay den 6 juni.
| 4 juni 2021 18:00 |