Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

21 november 2011 | 10:01

3 snabba med Tanya Wexler

"Hysteria"-regissören om sina svenska favoritfilmer, sin oväntade koppling till Daryl Hannah och varför historien om vibratorns uppfinning lockade.

När såg du senast en kostymkomedi om vibratorer? Det är just en sådan som har premiär på fredag, under titeln "Hysteria". Bakom kameran står Tanya Wexler som nyligen besökte Stockholms Filmfestival för att prata om filmen. Och annat, förstås.

Hade det funkat att göra en film som "Hysteria" utan humorn?

- Jag har ju en massa barn och varje chans att komma ut ur huset uppskattas. Jag och min partner brukar boka in fredagarna som vår "date night". Sedan kollar vi bioprogrammet och inser att allt är så deprimerande…! Det finns ett fåtal riktigt bra och charmiga komedier, men det är allt. Så när jag fick höra talas om den här storyn, om uppfinningen av vibratorn i viktorianska England, sa jag genast: "Jag gör den!" För det är precis en sådan film som jag själv skulle vilja se. 

Hur var det att växa upp med din halvsyster, Daryl Hannah? 

- Oh my God, det finns så många historier… När jag var liten brukade hon leka med prostetiskt makeup. Hon kletade något kring ögat och så såg det ut som att hennes öga hängde ut. Så äckligt! Hon brukade jaga mig runt huset och jag skrek. Många ser Daryl bara som ett blont bombnedslag, men hon gillar att vara knäpp och kufig. Det är väl därför hon passar så bra i udda roller som replikanten i "Blade Runner", till exempel. Hon skulle hata att behöva spela någons snygga flickvän.

Vilka svenska filmer är dina favoriter?

- Oj, vi pratade om någon häromdagen. Vad hette den? Något av Bergman… Nu är jag jetlaggad och minns verkligen inte. Jag borde väl se "Män som hatar kvinnor", originalet, men allt som kommit de senaste åren har jag ingen koll på. Jag har haft fullt upp med min egen film. Jag kommer verkligen inte på vad jag har sett. Åhhh, gör inte så här mot mig! Jag hatar den här frågan... 

| 21 november 2011 10:01 |