Intervju

Skribent

30 april 2009 | 13:53

Hugh plockar fram odjuret igen

Odjuret med polisongerna är tillbaka! Nej, inte Orvar, vi talar förstås om Wolverine som borde vara ett välbekant ansikte för alla X-Menfans. Men trots goda försök i de tidigare filmerna vet vi fortfarande väldigt lite om den vilde mutanten. Kanske kan "Wolverine" ändra på det, hoppas Hugh Jackman.

Vad är "Wolverine" med dina egna ord?

Det är en prequel som utspelar sig före X-Menfilmerna. Det finns inget du behöver ha sett eller känna till från de tidigare för att gilla filmen. Den står på egna ben, precis som vi ville, samtidigt som det förstås är toppen om du har sett de tidigare. Den tar oss till karaktärens ursprung. Wolverine är omgiven av mysterier, från serierna till filmerna. Vi vet inte mycket om hans förflutna. Han har tappat minnet. Så här följer vi honom från barndomen till idag.

Hur gammal är han?

Det är det ingen som vet riktigt, vi talar ändå om en man som kan hela sig själv. Men åtminstone åttio, troligen äldre, och rätt snygg för sin ålder (skratt).

Hur väljer du att spela honom?

Han har ett tufft yttre och visar inte riktigt vad som pågår inom honom. Det finns många liketer med låt säga Dirty Harry, Han Solo eller Mad Max. Han är en tuffing, men också med humor. Jag älskar att titta på honom för han har alltid en skön replik på väg. Han har flera dimensioner.

Vad kan du avslöja om handlingen?

Publiken får se honom utvecklas och för första gången hitta en slags tillfredsställelse i sitt liv. Han är kär. Han lever i Kanada, långt från alla, är trädhuggare och trivs med sitt enkla liv med flickvännen. Men det är tydligt att det pågår en kamp mellan hans mänskliga och djuriska sida. Jag älskar den delen, för så är det för oss alla. Vi har kontrollen, vi har lagar och regler, och vi vill leva på ett visst sätt. Men många vill också skapa kaos och göra vad som faller dem in. Det är Wolverines vardag, han är redo att explodera. Många grabbar kommer älska honom. Man vet att han kommer att ställa till med ett helvete, samtidigt som man gillar det. Det är gladiator-andan.

Du ser löjligt vältränad ut, det måste ha tagit månader.

Det här kommer låta konstigt, men jag såg karaktären framför mig när jag läste manus. Kan jag inte se en karaktär framför mig så tackar jag alltid nej. Jag ville inte vara snygg, eller se ut som en bodybuilder för den delen. Jag ville se vener, eftersom Wolverines djuriska sida är så viktig. Jag glömmer aldrig De Niro i "Cape Fear". Han var en stor inspiration, man blir lite rädd när han tar av sig tröjan. Så ville jag ha Wolverine. Man ska känna att bara man tittar snett på honom, kommer han att slita huvudet av dig.

Hur gick träningen till då?

Jag jobbade med en bodybuilder i Australien, som var fantastisk. Han kunde säga "Okej, mate, här är din diet" och ge mig äggvitor klockan fyra på morgonen, eller en skiva rostat bröd på hela dagen. Jag var tvungen att börja gilla läget. Sen fortsatte det med mycket fisk, kyckling och grönsaker. Jag njöt verkligen av pizzan och alla öl vi fick på sista inspelningsdagen (skratt).

Håller du fast vid dieten än?

Nej, även om jag tänker på vad jag stoppar i mig. Det var dock inte särskilt kul. Men karaktären blev precis som jag hade föreställt mig. Närmare Wolverine kommer jag inte rent fysiskt.

Kan du identifiera dig med Wolverines ilska? Du verkar vara en sådan lugn person.

Som liten var jag betydligt argare. Jag var minst bland fem syskon och bråkade ständigt med mina bröder, som retades med mig. Jag minns känslan av maktlöshet och frustration när jag inte var lika stark som min storebror Ralph. Han retades hellre än lekte med mig. Det är en av de största minnen jag använder mig av hos Wolverine, fast jag måste säga att den stackarn - min bror - idag är världens snällaste. Han var min bestman och vi står varann väldigt nära.

När du först spelade Wolverine, hade du någon aning om att det skulle bli fyra filmer?

Nej, fast man hoppas alltid att få fortsätta. Vid första X-Men hade jag ingen aning om serietidningens historia. Och inte i mina vildaste fantasier kunde jag tänka mig att jag skulle få sitta här idag, och ha spelat killen för fjärde gången, men jag kunde heller inte vara lyckligare just nu.

Vad är det hos honom som gör Wolverine så populär?

Han är en välbekant typ, en sådan vi sett på film i över 40 år. Wolverine är den klassiske antihjälten. Han är god, men inte trevlig. Som tonåring vill man vara som honom. Efter tre filmer kände jag fortfarande att det fanns mer att upptäcka. Så mycket som lämnades obesvarat. Men nu är jag bergsäker på att publiken kommer att förstå honom. Skulle jag vilja spela honom igen? Visst, han är ett ständigt pågående projekt. Men jag tror jag kommer känna passionen så länge fansen vill se mer.

Vad kan vi slutligen vänta oss av filmen?

Det är en storslagen historia som alla kan relatera till, om en kille som är i strid med sig själv. Jag hoppas folk älskar den. Mantrat för alla inblandade var, "Vi måste överträffa allas förväntningar på varje plan". Jag tycker vi har gjort det med storyn, spänningen, slagsmålen, effekterna och karaktärerna. Det har varit grymt kul.

Du verkar jordnära trots stjärnstatusen och utnämningen till Världens sexigaste man. Är det familjen som håller dig kvar på marken?

Det är definitivt tack vare min fru och barnen. Deb är fantastisk, alla som träffat henne vet hur förtrollande hon är. Det finns inte en gnutta svartsjuka i henne, och hon stöttar mig alltid. Varje gång jag börjar på en ny film, ser jag till att tjejen jag ska spela mot får träffa Deb. Vi käkar middag ihop, och alla blir förälskade i henne. Vad tyckte hon om att jag blev världens sexigaste? Hon utbrast: "Herregud, det visste jag för åratal sen!". Hon lade också till "Vem skulle jag annars gift mig med? Brad var ju inte tillgänglig."

Hur nöjd är du med karriären just nu?

Jag älskar var jag gör, och kan ibland inte tro att det är sant. Jag har en sådan variation i yrkeslivet och känner mig lyckligt lottad.