Intervju

Skribent

3 april 2009 | 01:27

"Jag föredrar bilar med stora muskler"

Ingen "Fast and Furious" utan Vin Diesel. Den snart 42-årige skådespelaren hoppar åter bakom ratten och trycker gasen i botten i filmserien som gjorde honom till en actionstjärna att räkna med. Här berättar Vin vad som fick honom att åter tacka ja.

Hur bestämde du dig för att återvända till den här filmserien?

Troligen tack vare den goda respons jag fick efter mitt gästinhopp i "The Fast and the Furious: Tokyo Drift", det visade att publiken gillade min karaktär och ville se mer. Så till slut kom jag tillbaka för att hedra Dominic Toretto.

Vad oroade dig mest?

Jag frågade mig själv ofta: "Offrar jag något av min integritet genom att ställa upp?"

Vad krävde du av manuset för att Dominic skulle kunna återvända?

Universal var väldigt stöttande och noga med att sätta ihop en historia som gav den första filmen en värdig uppföljare, och fortsatte på alla viktiga teman.

Ångrar du att du inte gjorde det tidigare?

Inte alls, jag valde andra roller och var inte redo att hoppa in i karaktären för fort.

Har du överhuvudtaget förändrats mycket?

Landskapet har förändrats för oss. Förr var vi alla unga rebeller, nu börjar vi bli lite till åren. Vi har vuxit upp, och nyckelfrågan var: Hur gör man en film om unga rebeller när man inte är rebell, eller ens ung längre? Svaret behövdes för att göra filmen på rätt sätt.

Och som producent, var det svårt att få med alla?

Det var det svåraste tricket! Men vi uppnådde det genom att skapa en bra historia som skulle intressera alla.

För du var tvungen att få med dem.

Ja, vi var tvungna, och även få tillbaks så mycket som möjligt av känslan från den första filmen, samtidigt som vi öppnar upp för något nytt.

Hur ser du på Paul, Jordana och Michelle idag?

De har blivit äldre, gått vidare i sina liv och, viktigast av allt, blivit en del av filmbranschen under de här åtta åren. Och det är stort! Jag minns när jag och Paul satt på flygplatsen i Mexiko för många år sen, ingen kände igen oss, och vi pratade om hur det snart skulle förändras. Det är intressant att se hur de alla har handskats med det.

Stämmer det att du gjorde en kortfilm som tar historien vidare?

Ja, de bad mig att regissera en kortfilm vid namn ”Los Bandoleros” som binder samman första filmen med den här, och det gjorde jag! Vi tänkte inte så mycket på det förrän det faktiskt var dags att filma. Den är inspelad i Dominikanska republiken och visar vad Dominic haft för sig under tiden mellan filmerna.

Vad tycker du att regissören Justin Lin tillför serien?

Justin fick bra träning under ”The Fast and the Furious: Tokyo Drift”, där han fick experimentera hejvilt med snabba bilscener. Så han var taggad. Jag älskar Rob Cohen och jobbar gärna med honom igen, men Justin Lin stod i en klass för sig.

Hur valde ni ut rätt bilar för filmen?

Vi försöker alltid hitta bilar som matchar de olika karaktärernas personligheter. Själv föredrar jag bilar med stora muskler, och det har jag alltid hållt fast vid.

Behövde du gå i en särskild bilskola inför filmen?

Ja, och inte bara för körningens skull utan för att kunna uppnå allt som fotografen och regissören behövde för tagningen – som att vända 360 grader mitt framför kameran utan att ta död på hela teamet!

Blir du nånsin rädd bakom ratten?

Jag tror att jag får en sådan kick av det, samtidigt som jag har alla fantastiska stuntmän omkring mig, att de snarare får hålla mig tillbaka. Jag gillar det hela för mycket för att tänka på rädslan.

Men har faderskapet påverkat din inställning till farofyllda situationer?

Ja, man tänker såklart inte bara på faran mot sig själv när man har barn. Jag måste tänka över allt jag gör. Det handlar inte bara om stunts utan allt jobb. Barn förändrar hela ens syn på livet.

Och din dotter föddes faktiskt under inspelningen...

Ja, vi var nästan klara. Jag sa inget till någon men ville egentligen bara vara hemma hela tiden och se vad hon gjorde!

Du låter förändrad.

Jag har alltid varit självständig och klarat mig själv, men nu är jag helt fäst vid denna lilla ängel.