4684 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4684 inlägg
Titel: Goodfellas (sv. Maffiabröder)
Genre: Drama/Thriller
Regissör: Martin Scorsese
Manus: Nicholas Pileggi och Martin Scorsese
Speltid: 139 min
Skådespelare: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco m.fl.
IMDB-länk: [url:1f11i6lu]http://imdb.com/title/tt0099685/[/url:1f11i6lu]

Min recension:

När Martin Scorsese och Robert De Niro samarbetar brukar det resultera i fantastiska filmer. Så är fallet även denna gång. GoodFellas är baserad på boken Wiseguy av Nicholas Pileggi som berättar den sanna historien om gangstern Henry Hills liv i Maffian.

”When I was broke, I’d go out and rob some more. We ran everything. We paid off cops. We paid off lawyers. We paid off judges. Everybody had their hands out. Everything was for the taking. “
Ja, så beskriver Henry Hill ”maffiakulturen” och sin livsstil. Och även om Hills beskrivning av Maffians makt känns skrämmande så är det även fascinerande. Det samma gäller för den här filmen. Även om de handlingar som utförs är minst sagt otrevliga, så kan jag inte låta mig bli fascinerad av denna ”organisation” som kallas Maffian.

Filmen handlar alltså om Henry Hills liv i maffian och handlingen sträcker sig från mitten av 50-talet till början av 80-talet. Henry, som spelas av Ray Liotta, växer upp i New York på 50-talet och han kommer redan i de tidiga tonåren i kontakt med maffian som håller till i hans kvarter. Han börjar som en springpojke men introduceras snart i mer kriminell verksamhet. Som ung pojke i maffian träffar han också de personer som kommer att stå honom närmast de kommande trettio åren. Den ena av de två är den jämngamla Tommy DeVito, som spelas fantastiskt bra av Joe Pesci. Den andre är den drygt 10 år äldre Jimmy ”The Gent” Conway, som spelas av den oftast fantastiske Robert De Niro.

Tommy DeVito måste nog vara en av de vidrigaste filmskurkarna någonsin. En totalt oberäknelig person som även har ett otroligt hetsigt temperament. Som ett exempel kan jag berätta om en scen i filmen där Tommy blir förolämpad av en yngre kille. Men istället för att ge igen verbalt som kanske ”normala” människor skulle göra så skjuter han istället ihjäl honom. Men tack vare, eller på grund av, Joe Pescis fantastiska rollgestaltning så utvecklar man en slags hatkärlek till Tommy, vilket gör att man till slut inte riktigt vet vad man ska tycka om honom. Pesci fick även en mycket välförtjänt Oscar för sin roll och det kan även vara intressant att veta att den riktige Henry Hill har sagt att Pescis rolltolkning av Tommy är 90-99 % korrekt. Fast i verkligheten var Tommy en stor, muskulös man till skillnad från Pesci som snarare är en ganska kort person.

Denna film är dock inte helt mansdominerad eftersom att en av de viktigaste personerna i filmen är Henrys fru Karen, som porträtteras av en strålande Lorraine Bracco. Detta är ytterliggare en sak som gör denna film så bra, den fokuserar inte bara på det kriminella livet utan även på det privata livet och dessa personers familjeliv, i synnerhet då Henrys familj. Det är intressant att se hur Henry och Karen förändras under filmens gång och hur deras relation förändras och utvecklas.

Något annat som bidrar till känslan och atmosfären i filmen är musiken. Från början till slut så får man höra en härlig kavalkad av gamla pop- och rockklassiker från 50-, 60- och 70-talet. Och även om man själv inte ens var född vid denna tid så kan man inte låta bli att älska musiken, som bidrar mycket till helhetsintrycket av filmen.

Mästerregissören Martin Scorsese verkar ha en fascination för de lite annorlunda och även våldsamma människorna, eller ska vi säga männen, i det amerikanska samhället. I Taxi Driver är det Vietnamveteranen och taxichauffören Travis Bickle (Robert De Niro) som står i fokus och i Tjuren från Bronx berättar Scorsese den verkliga historien om den temperamentsfulle och våldsamma boxaren Jake La Motta (De Niro). I GoodFellas ligger fokus främst på Henry Hill men det är svårt att inte uppmärksamma och lägga märke till karaktärerna Tommy DeVito och Jimmy Conway. Med facit i hand kan man väl påstå att kombinationen Scorsese-De Niro aldrig sitter fel.

Jag älskar verkligen Goodfellas och jag tror inte att jag har någonting ont att säga om denna film. Det ska dock sägas att filmen innehåller några ganska våldsamma scener men det tycker inte jag borde vara något skäl för att inte se denna film. För Goodfellas är en fantastisk film som utforskar det kriminella livet på ett sätt som ingen annan film tidigare gjort.

[b:1f11i6lu]Mitt betyg: 5[/b:1f11i6lu]

[i:1f11i6lu](Eftersom Goodfellas är min favoritfilm så var jag tvungen att skriva en lång recension)[/i:1f11i6lu]
4488 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4488 inlägg
Ja, Maffiabröder är en mycket bra film... Starkt skådespeleri från många håll inte minst från Robert De Niro och Joe Pesci men också från resten av gänget...

Mitt betyg är en klar 4/5 ... för det nästan felfria skådespelet men också från Scorseses regi...En mkt bra berättad historia ...
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
Ja Goodfellas är en mycketbra berättad historia, Scorsese är grym.
Skådisarnas prestationer är fel fria i filmen, mest så gillar jag Joe Pesci som Tommy DeVito, Pesci är grym.

En [b:50tz7t7p]5[/b:50tz7t7p].
781 inlägg
för
781 inlägg
Ja,måste nog säga 4,5/5,den är näst intill perfekt,men ngt drar mig tillbaks för att ge den en 5:a. Som sagt så är det briljant skådespeleri,manus och regi. En av mina favvofilmer:) och det verkar som om att nästan alla gillar filmen,vet inte någon som tycker den är dålig eller värd mindre än en 4:a.Solklar film med andra ord:P
Inga inlägg
Saknas
för
Inga inlägg
I mina ögon är detta en perfekt film, men det var ett tag sen jag såg den. Jag gav ändå filmen ett betyg. Den får 5/5, Joe Pesci gjorde ett fanastiskt framförande av sin karaktär. Ska köpa denna filmen väldigt snart...
4684 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4684 inlägg
[quote="Return of the king":j0bh3kks]Ska köpa denna filmen väldigt snart...[/quote:j0bh3kks]

Mmm...jag har bara den värdelösa 1-disc utgåvan, så jag måset köpa 2-disc versionen snart. Extramaterialet verkar bra och dessutom ett kommentarspår med den riktige Henry Hill!
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
Jävla bra film tycker dock att den inte är Kung De Niro's bästa! Håller filmerna Taxi driver, Deer hunter och Once upon a time in America högre upp!

ps: Al Pacino är ingen match mot De Niro...alla borde säga det högt, Robert är bäst...Al kommer sen
4684 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4684 inlägg
[quote="Hector":1l9i04j6]Jävla bra film tycker dock att den inte är Kung De Niro's bästa! Håller filmerna Taxi driver, Deer hunter och Once upon a time in America högre upp!
[/quote:1l9i04j6]

Jag tycker faktiskt att hans bästa rollprestation (om det nu var det du menade?) är i Raging Bull, han är helt fantastisk i den!

[quote:1l9i04j6]ps: Al Pacino är ingen match mot De Niro...alla borde säga det högt, Robert är bäst...Al kommer sen[/quote:1l9i04j6]

Jo, men så är det faktiskt! Nr. 1: De Niro och nr. 2: Pacino, helt klart!
Inga inlägg
Saknas
för
Inga inlägg
3 är Jack Nicholsen
905 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
905 inlägg
Denna filmen är ju helt fantastisk. En av de bästa filmerna jag sett. ROllprestationerna är grymt bra av alla skådespelare. Amazin!

En klar 5:a
Inga inlägg
Saknas
för
Inga inlägg
En underbar film. Joe Pesci är bättre i den här filmen än vad han är i Dödligt vapen-filmerna. Där är han bara löjlig.
4684 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4684 inlägg
Joe Pesci är bra när han får jobba med Scorsese och De Niro. Det är bara att se på Raging Bull, Goodfellas och Casino. Han är grymt bra i alla de filmerna. Speciellt han samspel med De Niro är härligt att beskåda.

Man får ju inte glömma att Pesci vann en Oscar för bästa manliga biroll för hans roll som Tommy DeVito i Goodfellas. Mycket välförtjänt.
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
[quote="Richie":3he3d60f]

Man får ju inte glömma att Pesci vann en Oscar för bästa manliga biroll för hans roll som Tommy DeVito i Goodfellas. Mycket välförtjänt.[/quote:3he3d60f]

Fick han verkligen en Oscar? Jo tusan, det kanske han var värd!
2414 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
2414 inlägg
[b:1aib2xns]Goodfellas[/b:1aib2xns] är min favoritfilm efter [b:1aib2xns]Nyckeln Till Frihet[/b:1aib2xns]. Det är en fantastiskt bra film och lysande regisserad av kungen Scorsese. Skådespelarinsatserna är så sjukt bra, musiken perfekt och allting är bara så briljant. Jag vill inte att filmen ska ta slut när jag ser den.

Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
En av dom bästa Maffiafilmerna som gjorts.. Jag fångades direkt av filmen och den är riktigt bra från början till slut !
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
åååååååååååååå!!!!!! den eeee bäääääst!!!!! den får verkligen en ååå när jag tänker på den så ryser jag
648 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
648 inlägg
Filmen är en komplett manual för alla som vill göra en gangsterfilm av högsta klass
Tre favoriter, Ray Liotta Robert De Niro coh Joe Pesci, i samma film.
Fast Ray verkar vara lite ur form numera minst sagt.
1721 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
1721 inlägg
[b:x2z2wkt3]Goodfellas[/b:x2z2wkt3] är, och förblir, men favorit film! Såg den första gången när jag var 12(!) och redan då blev det min favorit, ingen har slagit den på 5 år... det ni!! Finns ingen film som är bättre än denna! Behöver jag ens säga vilket betyg den får?

Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
Fan att man inte har sett denna än!
Ska nog ta och köpa den om jag ser den till lämpligt pris nån dag.
235 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
235 inlägg
Goodfellas är ju ett måste om man gillar gangster och maffia film!
Tillhör bland dom bästa i genren
Du måste logga in för att kunna skriva i tråden. Att skapa ett konto är gratis och går blixtsnabbt. Logga in för att svara i tråden