3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
Att det inte finns en tråd om honom är ju ett brott mot filmens lagar! I snart 30 år har han gett oss guldkorn till filmer, den första var "Lupin III: Castle of Cagliostro" och senast var det "Howl's Moving Castle" och nu är ännu en på gång: "Ponyo on a cliff". Med klassiker som "Spirited away" och "Princess Mononoke" har han tillsammans med sitt Studio Ghibli blivit erkänd och prisbelönt med bl.a en Oscar för bästa anmerade film (Spirited away). Gång på gång har han sagt att han ska pensionera sig, men gång på gång gläder han oss genom att komma tillbaka med ytterligare en film. Animationens mästare!

Namn: Hayao Miyzaki
Född: 5 januari, 1941 i Tokyo
Filmer: Lupin III: Castle of Cagliostro, Nausicaä, Castle in the Sky, My Neighbor Totoro, Kiki's Delivery Service, Porco Rosso, Princess Mononoke, Spirited Away, Howl's Moving Castle
Kommande: Ponyo on a cliff

[img:3kay0mvg]http://productionweekly.com/wp-content/uploads/2006/10/42-15832596.jpg[/img:3kay0mvg]
4680 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4680 inlägg
Skrämmande! Jag satt precis och funderade på om jag skulle starta en tråd om denne man (och Studio Ghibli), men nu slapp jag "besväret".

Jag har sett några av hans filmer och har märkt att jag verkligen älskar hans stil. Själva animationen är ruggigt snygg och berättelserna är fantasifulla och härliga. Dessutom bjuds man för det mesta på Joe Hisaishis underbara musik (The Legend of Ashitaka Theme från Princess Mononoke är magisk).

[b:zjr8vbz7]Nausicaä of the Valley of the Winds[/b:zjr8vbz7]

[b:zjr8vbz7]Castle in the Sky[/b:zjr8vbz7]

[b:zjr8vbz7]Princess Mononoke[/b:zjr8vbz7]

[b:zjr8vbz7]Spirited Away[/b:zjr8vbz7]

[b:zjr8vbz7]Howl's Moving Castle[/b:zjr8vbz7]

Spirited Away var den första Miyazaki-filmen jag såg (för inte alls så längesedan) och jag fullständigt älskade den. Sedan dess har jag hunnit med att se några till och fler ska ses!

EDIT: Jag såg [b:zjr8vbz7]Kiki's Delivery Service[/b:zjr8vbz7] nu ikväll, superhärlig film! Verkligen en må-bra film, man satt med ett stort leende på läpparna under slutet av filmen. Och det är ju hur coolt som helst att inspirationen till den stora stadens utseende är Stockholm och Visby! Det var ju verkligen lätt att se iaf, på arkitekturen m.m...det fanns t.om. en ringmur!

Betyg:
Inga inlägg
Saknas
för
Inga inlägg
Jag har bara sett Spirited Away och Princess Mononoke, men båda de filmerna är på gränsen till mästerverk. Det jag älskar mest med Miyazaki är att man kan tydligt se att han har en egen stil. Man kan inte förväxla honom med någon annan. Jar har då bara sett två av hans filmer och jag längtar efter att få se fler!
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
Har inte sett så många:

Spirited away

Whisper of the heart

Det levande slottet

Min granne Totoro

Egentligen är alla mästerverk, nårgra är bara bättre än andra. Själv är min favorit Whisper of the heart(som sällan nämns bland hans verk, kanske på grund av att han bara skrev manus, och animerade såklart), men som sagt alla är mästerverk.
3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
[quote="Walter Sobchak":14t2234h]Själv är min favorit Whisper of the heart(som sällan nämns bland hans verk, kanske på grund av att han bara skrev manus, och animerade såklart), men som sagt alla är mästerverk.[/quote:14t2234h]

han regisserade drömsekvenserna i WotH, men det är ju som sagt Miyazaki som skrivit manus och stått för storyboarden. det kunde lika gärna varit ett av hans originalmanus då filmen skiljer sig nåt så förbannat från förlagan. Kunde lika gärna varit ett "sammanträffande" att karaktärerna hette likadant och såg likadana ut. Också min favorit, fast alla kategorier.

Men om man ska lista en topplista med hans filmer (dvs. manus, storyboard och regi) så ser min ut såhär:

1. Spirited away
2. Kiki's Delivery Service
3. Princess Mononoke
4. My neighbor Totoro
5. Castle in the Sky
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
Såg äntligen [b:36fb4stf]Princess Mononoke[/b:36fb4stf] och måste säga att den var hans absolut bästa, så himla stark och fantasifull film, så det är otroligt.

En till den.
1161 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
1161 inlägg
Kan bara ställa mig i ledet av beröm till denna filmskapare!
Betygen på filmerna (som jag har sett hittills, för mer ska de ju såklart bli!) säger allt!
[b:dy2kmz2j]Spirited Away
Min Granne Totoro
Det Levande Slottet
[/b:dy2kmz2j]
Inga inlägg
Saknas
för
(inlägget har redigerats)
Inga inlägg
har bara sett
My Neighbor Totoro,
Kiki's Delivery Service,
Spirited Away,
Howl's Moving Castle

totoro var lite för seg. tycker bäst om sprited away och moving castle fast sprited away är ingen film jag skulle låta mina små bröder att se
hans filmer är en av mina favoriter i genren tecknat
3462 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3462 inlägg
Hur kommer det sig att samtliga i den här tråden använder sig av de engelska titlarna och inte originaltitlarna?
3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
[quote="Mats":2fmtdcqq]Hur kommer det sig att samtliga i den här tråden använder sig av de engelska titlarna och inte originaltitlarna? [/quote:2fmtdcqq]

förmodligen för att de är jäkligt svåra att skriva. jag kan originaltitlarna utantill, men folk ska förstå vilken film det handlar om också om man bara skriver titeln och betyget.

men då ska jag väl slå till då med alla hans filmer som jag nu sett sen senast:

1. Sen to Chihiro no kamikakushi
2. Majo no takkyûbin
3. Tonari no Totoro
4. Mononoke-Hime
5. Tenkû no shiro Rapyuta
6. Hauru no ugoku shiro
7. Kurenai no buta
8. Rupan sansei: Kariosutoro no shiro
9. Kaze no tani no Naushika

Sen väntar man på "Gake no ue no Ponyo" med stora förväntningar

Sen en snabb fråga: Vem skrev artikeln om "The Last Airbender" och titelbytet? För det första så är inte serien japansk, utan amerikansk. de försöker efterlikna stilen i anime. Och Hayao Miyazaki har inget med serien att göra. Shyamalan vill däremot göra det som om Miyazaki hade gjort den. En slags spelfilm i stil med "Howl".

EDIT: Sådärja. Nu stämmer nyheten.
3462 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3462 inlägg
Det var vår praktikant som läste Variety-artikeln lite för hastigt, men är nu som synes korrigerad. Jag ska fundera ut ett lämpligt straff för detta oförlåtliga slarv. Kan en 2-sidig biografi om Uwe Boll vara rättvist straff?
3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
[quote="Mats":1jaqpgj5]Kan en 2-sidig biografi om Uwe Boll vara rättvist straff? [/quote:1jaqpgj5]

Hell yes
1161 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
1161 inlägg
Gör som du hempo och längtar som fäjn till "Gake no ue no Ponyo". Förväntningarna är skapligt stora med tanke på vilka filmer han har skapat.
Premiären av filmen är 19 juli i Japan. Någon som vet när filmen har premiär i resten av världen?

Såg att när jag senast skrev hade jag enbart sett 3 filmer, nu så uppdaterar vi! (skriver med engelsk titel, så att jag själv fattar vilken film jag menar )

[b:2pmla7xm]Spritied Away
Princess Mononoke
My Neighbour Totoro
Howl's Moving Castle
Porco Rosso
Kiki's Delivery Service
Nasusicaä of the Valley of the Vind
[/b:2pmla7xm]
3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
Än en gång har man sett en film av denne underbara man utan att bli besviken. hela recensionen finns i filmens tråd här: viewtopic.php?f=3&p=260511#p260511

Ponyo var en helt underbar film som jag genast ska beställa den japanska DVDn av. Den har engelska undertexter så jag tänker inte vänta på en västerländsk DVD. Det blir dock bara singeldiscen då specialutgåvorna (bl.a en 5-disc med 12 timmars bakomfilm) blivit försenad till december. dessa har jag dock ingen nytta av just nu då extramterialet inte har engelska undertexter och så bra kan jag inte japanska att jag kan hänga med i det där utan att lyssna typ fem gånger o hoppas jag uppfattat rätt.
403 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
403 inlägg
Jag har sett båda, och jag håller "Princess Mononoke" högre. Men du gör ju som du vill. Två sevärda filmer hur som helst.
Inga inlägg
Saknas
för
Inga inlägg
Tonari no Totoro ska du se. Fyfan vad bra den är.

EDIT: Och Street Fighter II: The Animated Movie. Så jävla bra.
3198 inlägg
för
3198 inlägg
alla miyazakis filmer rekommenderas starkt. fler o fler släpps i sverige nu o börjar även visas en del på teve, främst canal+
3198 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
3198 inlägg
Inte bara Isao Takahata så är på gång igen efter 10 års frånvaro. Miyazaki, trots att "Ponyo" precis kommit på DVD i Japan, förhandlar om två(!) nya projekt inom 3 år. Låter helt underbart i mina öron!
http://www.cinematical.com/2009/09/29/studio-ghiblis-new-film-and-more-miyazaki/
4680 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
4680 inlägg
Härliga nyheter. Takahatas film låter intressant, jag läste på lite om The Tale of the Bamboo Cutter igår. I just den där artikeln står det att "this is the first time that Ghibli has ventured into folklore territory"...det är väl inte helt sant? Jag har iaf fått för mig att en del av Miyazakis filmer har inslag av diverse japanska sägner och myter. Eller är allt bara hämtat från Miyazakis underbara fantasi?
Två Miyazaki-filmer till låter ju minst sagt trevligt, överraskande men trevligt. Jag fick för övrigt hem den första svenska Miyazaki-boxen idag, så nu har jag Totoro, Kiki, Spirited, Howl, och Mononoke sen tidigare. Nu väntar jag på den andra boxen som kommer i november. I den kommande boxen ingår Whisper of the Heart, och visst han var manusförfattare på den men hade det inte varit bättre att ta med The Castle of Cagliostro istället? Eller om jag ska tänka på andra än mig själv, varför inte Mononoke som inte heller finns på svensk dvd ännu.

 [b][/b]
-4 inlägg
för
(inlägget har redigerats)
-4 inlägg
Ska bli väldigt kul med en ny Takahata, har alltid tyckt mer om honom än Miyazaki. Han är vuxnare och har mer känsla i animationsstilen. Only Yesterday av Takahata är det klart bästa Ghibli släppt.
Du måste logga in för att kunna skriva i tråden. Att skapa ett konto är gratis och går blixtsnabbt. Logga in för att svara i tråden