Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

10 januari 2014 | 20:01

MovieZine möter Chris Pine

"Spionfilmer är alldeles för ofta fyllda med alldeles för mycket, allting vräks på. Det här är den tänkande personens thriller", säger Pine om bioaktuella "Jack Ryan: Shadow Recruit".

Någon gång under 2014 börjar inspelningen av nästa "Star Trek"-film. Än så länge är allt kring den höljt i dunkel - och Chris Pine, som spelar kapten Kirk, hävdar med bestämdhet att han vet lika lite som vi andra. 

- Det enda jag vet är att J.J. Abrams inte ska regissera och att han just nu letar efter en bra regissör, säger Pine i en exklusiv MovieZine-intervju.

Jag träffar den 33-årige Pine på innehotellet Soho Hotel i London. Han är klädd i jeans och vit skjorta och är så där öppen och sympatisk som amerikanska skådespelare kan vara när de är som bäst i intervjusituationer. Jag har nyligen kommit hem från en veckas semester på Kreta och Pine undrar varför alla skandinaver alltid är så solbrända. Det leder till en liten diskussion om midnattssol, vintermörker och jag demonstrerar hur solsvultna svenskar alltid står upptryckta mot en husvägg för att fånga de första solstrålarna på våren. Pine gapskrattar.

Den film jag kommit för att tala med honom om är "Jack Ryan: Shadow Recruit", regisserad av Kenneth Branagh. Det är den femte filmen baserad på Tom Clancys berättelser om CIA-agenten som jobbar sig upp mot maktens topp i USA. Tidigare har Ryan i tur och ordning spelats av Alec Baldwin ("Jakten på Röd oktober"), Harrison Ford ("Patrioter" och "Påtaglig fara") och Ben Affleck ("The Sum of all Fears"). Hur skiljer sig Pines Ryan mot de andra?

- Jag gör det här till mig egen karaktär helt enkelt genom att vara med i filmen, säger han.

- Jag växte upp med de här filmerna. Jag hade aldrig läst Tom Clancys böcker, men jag såg filmerna och jag älskade spiongenren.

Den nya filmen bygger inte på någon av Clancys böcker, utan är, som det brukar heta, "baserad på karaktärer skapade av...". Den unge agenten Ryan dras in i ett spel där hela världsekonomin hotas, och bakom detta ligger en ryss, spelad av regissören Branagh själv. Ryan far till Moskva i sällskap med sin fästmö (Keira Knightley) och våldsamheterna drar igång.

- Det är väldigt mycket bra action i filmen, men samtidigt hoppas jag att de våldsamma scenerna är lite annorlunda mot andra filmer. Ofta i actionfilmer är det ingen som bryr sig om när någon dör, man rycker på axlarna och går vidare. Jag vill visa våldets ansikte och jag vill få fram vad som händer med en person som Jack Ryan när han själv är tvungen att döda eller skada andra.

Pine är också mycket tydlig med att filmen inte bara ska vara underhållning utan att den också ska vara förankrad i en politisk verklighet.

- Spionfilmer är alldeles för ofta fyllda med alldeles för mycket, allting vräks på. Det här är den tänkande personens thriller, det är en bra intrig, men ge den tid. Och det vi skildrar när det gäller ekonomisk terrorism är alldeles för verkligt, vi lever i en ny värld, där krig kan se upp på väldigt många sätt. Det är ruggigt, det kan gömma sig under något som ser väldigt oskyldigt ut.

- Sen var det viktigt för mig att innan jag började inspelningen fråga mig själv vad en patriot är. Efter 11:e september har kriget blivit mycket gråare. Under det kalla kriget och under andra världskriget var det enklare, det var svart mot vitt, det fanns tydliga good guys och tydliga bad guys.

- Men jag var inte intresserad av att göra en film som säger "USA är bäst, vad vi än gör". Ryan står upp för vad hans moral säger är rätt, han älskar sitt land, men han är motståndare till sådant som Guantanamo och de övergrepp som sker i patriotismens namn. Han har en moralisk kompass och det är viktigt att han följer den.

- Ryan har fått sin rygg skadad i Irak, och jag besökte flera sjukhus och talade med konvalescenter där, och jag mötte många krigsveteraner. Det han varit med om har en effekt på Ryan, men han vill fortfarande tjäna sitt land.

Vi kommer tillbaka till ämnet våld på film, och jag frågar om han skulle kunna tänka sig att vara med i en riktigt våldsam och blodsprutande film.

- Det är en viktig fråga. Jag tycker om mitt jobb, jag ser och blir underhållen av våldsamma filmer, samtidigt som jag inte är blind för vilken påverkan det kan ha på de som ser filmerna. Jag antar det är något som jag får ta film för film. I vår film är det viktigt att visa effekterna av våld. Jack råkar ut för det, han lider, han konfronterar effekterna. Våld är en del av vår värld, och vi visar det.

- Men USA är väldigt puritanskt och hycklande. Det är ok för en 14-åring att spela "Grand Theft Auto", men om det är något naket eller lite sex, usch. Det måste väl vara bättre att visa vad två människor som älskar varandra gör än att visa hur de dödar varandra.

Jag berättar för Pine att Helen Hunt-filmen "Mitt längtande hjärta", vars sex- och nakenscener gjorde den mycket kontroversiell i USA, i Sverige var helt barntillåten men att våldsamma filmer får vår högsta åldersgräns.

- Wow! Men det är ju mycket bättre än i USA.

Den tjugo minuter långa scen jag får se ur "Jack Ryan" är ännu inte riktigt färdigklippt, men den är tät och spännande och det känns som om detta kommer att bli en framgångsrik film som får en uppföljare. Vilket innebär att Chris Pine plötsligt kommer att ha huvudroller i två framgångsrika filmserier. Nu är ju detta ingen omöjlighet att klara av - Ian McKellen har ju fixat att samtidigt som han är med i "X-Men"-filmerna göra 58 olika Peter Jackson-filmer på Nya Zeeland.

- Vi får hoppas att "Jack Ryan" blir en framgång, säger Pine och knackar i bordet.

- Det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera. Vi kommer troligen att göra nästa "Star Trek"-film under 2014, och om "Jack Ryan" blir en framgång, kommer vi nog att göra en fortsättning så fort som möjligt.

Tror du att ni kommer att använda några av böckerna som Clancy skrev då?

- Jag vet inte. Jag bryr mig inte så mycket, i böckerna slutar det ju med att Ryan blir president och jag vet inte om de vill ta det ändå dit. För mig är det viktiga att det blir en bra story, sen gör det detsamma om det baseras på en av böckerna eller är nyskrivet eller kanske en hybrid.

Och om den kommande "Star Trek"-filmen kan han inte säga någonting. Han säger att det beror på att han faktiskt inte vet någonting, och han ser ärlig ut när han säger det. Men vem vill han se som regissör, nu när J.J. Abrams inte ska sköta det jobbet?

- Hmmm, vem vill vad jag se som regissör? Förutom att det självfallet ska vara någon som har den tekniska kunskapen och en är en bra regissör, måste det vara någon som smälter in i det gäng som vi redan har efter två filmer. Jag kan inte tänka mig att de skulle anlita någon som inte kan göra det, för det skulle inte bli så kul.

2016 fyller "Star Trek" 50 år. Kommer det att märkas?

- Antagligen. Även om filmen skulle komma tidigare, så blir det säkert någon form av hyllning.

"Jack Ryan: Shadow Recruit" har biopremiär 17 januari.

| 10 januari 2014 20:01 |