Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 juli 2013 | 11:01

5 superhjältefilmer som nästan blev av

Vi kikar in i ett alternativt universum där fem omtalade superhjältefilmer aldrig försvann från radarn.

För varje superhjältefilm som når biodukarna finns flera som av olika orsaker aldrig blir av. Även stora namn som James Cameron och Tim Burton har fått kämpa mot inkompetenta producenter, skenande budgetar eller manus som blivit lite för mycket för studion. Nätet kryllar av historier om både spännande och konstiga blockbusters som fallit ihop, här är fem filmer som vi gärna hade ställt oss i kö för.

Wonder Woman

Regi: Joss Whedon
I huvudrollen: Cobie Smulders
Biopremiär: 2007

Buffy-skaparen har gjort sig känd för att låta starka kvinnor ta plats i sina filmer och TV-serier. Joss Whedon hade länge planer på att ta DC Comics egna superkvinna till bioduken. Han hoppades på Cobie Smulders i huvudrollen men såg paralleller till Angelina Jolie, har han berättar i intervjuer:

- Hon reste jorden runt, hade en väldig makt men var också naiv. Hon var en gudinna och där såg jag hennes svagheter. Hon ser på oss människor, hur vi dödar varandra och svälter, och hon tänker att det här verkar ju vansinnigt. "Jag förstår det inte."

Men Warner Bros delade inte Whedons vision.

- Vi såg helt enkelt två olika filmer, och med tanke på prisklassen hade det aldrig funkat. Sånt händer hela tiden. Alla vet hur länge jag kämpade med manuset, och även om det kändes bra så visste jag att det inte skulle bli en enkel match.

Än finns det hopp för Wonder Woman på bioduken (karaktären ryktas dyka upp i "Justice League"), men troligtvis utan Joss Whedon som ju gått vidare med Marvels "The Avengers".

Spider-Man

Regi: James Cameron
I rollistan: Arnold Schwarzenegger som Dr. Octopus
Biopremiär: 1995

Mer tio år innan serietidningsfilmer blev mörka på allvar, planerade James Cameron att ge världen Spider-Man på vita duken. Under arbetet med "True Lies" skrev han flera utkast, där Peter Parker beskrevs som en sexuellt hämmad tonåring med hallucinationer efter att ha blivit biten av en radioaktiv spindel. Doc Ock var en tänkbar skurk, som senare ersattes av duon Electro och Sandman.

Camerons utkast har senare letat sig ut på nätet och några element letade sig senare in i Sam Raimis "Spider-Man" från 2002.

Men den här versionen, fylld av svordomar och sex, är de flesta fansen överens om att de gärna skulle skippa. Jag säger däremot, underskatta inte regissören som gav oss "Terminator"-filmerna. Det hade varit spännande att se en vuxen superhjältefilm ta upp kampen mot 90-talets färgglada och ibland för skruvade Batman-serie.

X-Men Origins: Magneto

Regi: David S. Goyer
I rollistan: Ian McKellen, Patrick Stewart
Biopremiär: 2008

Efter "X-Men 3" fanns det planer på flera spinoff-filmer där vi skulle få följa karaktärernas uppväxt och unga år. Halle Berrys Storm var bland annat på tapeten men Magneto var en av de mest omtalade. "X-Men Origins: Wolverine" var först ut, i regi av Gavin Hood. Men den floppade, och författarstrejken kom i vägen för Magnetos historia.

David S. Goyer anlitades för att skriva och regissera Magnetos film, så här berättade han om projektet på den tiden:

- Handlingen kommer att kretsa starkt kring Professor X. Karaktären var soldat hos de allierade styrkor som befriade fångarna i koncentrationslägren. Professorn möter Magneto efter Andra världskriget, de inser att de båda delar speciella krafter, men deras olikheter förvandlar dem snart till fiender.

Delar av manuset kom senare med i "X-Men: First Class".

Batman: Year One

Regi: Darren Aronofsky
I huvudrollen: Clint Eastwood
Biopremiär: 2000

Efter dunderfloppen som var "Batman & Robin" kom Joel Schumacher med idén att filma Frank Millers "Batman: Year One" som en reboot av serien. Warner Bros nappade på tanken men visade regissören var dörren fanns, och började se sig om efter någon annan - Darren Aronofsky fick jobbet.

Mannen bakom "Requiem for a Dream" skrev ett manus tillsammans med Miller, och hade följande att säga:

- Det är någorlunda baserat på Millers serieroman, men också helt annorlunda. Glöm allt du tror dig veta om Batman! Vi börjar om helt från början.

I Aronofskys version skulle Batman bo på gatan och bygga sina egna vapen av allt han kan hitta. Det fanns också planer på att låta Clint Eastwood spela huvudrollen som en äldre Bruce Wayne än vi är vana vid, och att låta hela filmen utspela sig i Tokyo. Troligen var det för långt från Batmans kärna för filmstudion, för att släppa igenom "Batman: Year One". Det finns intressanta rykten som säger att Christian Bale erbjöds huvudrollen redan här, men tackade nej. Fem år senare skulle han och Christopher Nolan framgångsrikt reboota serien med "Batman Begins"...

Superman Lives

Regi: Tim Burton
I rollerna: Nicolas Cage
Premiär: 1998

Kevin Smith skrev manuset som Tim Burton skulle regissera under sent 90-tal. Den bygger på en populär story där Superman dör och återupplivas, och skulle bland annat inkludera skurken Brainiac.

Så kom producenten Jon Peters som krävde att Superman bar en helsvart dräkt, att han inte ska kunna flyga, och måste slåss mot en jättespindel i slutet, bland mycket annat. Det var bara toppen av märkliga problem som filmen fick dras med, och efter lång tids förarbete drog man ur pluggen. Floppen "Batman & Robin" kan ha bidragit.

Till många nördars glädje har en dokumentärfilmare sett till att skramla fram allt det material som togs fram för filmen, och kommer också att själv spela in några av manusets scener. Jon Schnepps "The Death of Superman Lives: What Happened?" släpps i november.

- Den här filmen hade klarat tidens test och stuckit ut idag som en kultklassiker. Jag är inte ensam om att vilja veta allt om projektet, så nu vill jag göra en dokumentärfilm som täcker allt som någonsin har gjorts kring den. Allt lät så galet och udda, säger han.

Vilken av filmerna hade du helst velat se? Kommentera nedan.

| 8 juli 2013 11:01 |