Intervju

Skribent

Erik Augustin Palm

8 oktober 2012 | 12:30

Blodet sprutar i Oliver Stones marijuanathriller

Genom "Savages" har Oliver Stone återupplivat sin rått sensationalistiska stil, där ultravåld, sex och droger står i fokus. Filmen - som är baserad på Don Winslows roman - kombinerar en sydkaliforniskt förförisk hyllning till marijuana med en brutal och kritiskt granskande blick på den blodstänkta knarkhandeln i USA och Mexico. MovieZine träffade regissören och huvudrollsinnehavarna i Los Angeles.

De som föredrar "Natural Born Killers" framför mer konventionella Oliver Stone-filmer som "World Trade Center" och "Wall Street: Money Never Sleeps", kommer troligtvis att få sitt lystmäte med "Savages". Blod sprutar, huvuden kapas och kroppar exploateras i ett till synes ändlöst flöde av droger och sex, allt bland till största del högst excentriska karaktärer. Det ska sägas att Don Winslows bok med samma namn är ännu mer extrem än Stones adaption, men filmen är definitivt inget att rekommendera för överkänsliga.

"Savages" utspelas nära gränsen mellan Kalifornien och Mexico, där huvudrollerna Ben (Aaron Johnson från "Kick-Ass") och Chon (Taylor Kitsch från tv-serien "Friday Night Lights", samt "John Carter" och "Battleship"), på den amerikanska sidan driver en marijuanaodlingsverksamhet i lyxiga strandstaden Laguna Beach. Ben är en spirituell mysman och Chon en hård före detta legosoldat. Ophelia - eller "O" som hon kallas - är deras gemensamma musa och älskarinna, gestaltad av Blake Lively ("Gossip Girl"), med sydkalifornisk strandbränna och pårökt lidelse. Trions behagliga flumtillvaro rivs upp av en mexikansk kartell - ledd av den skoningslösa Elena (Salma Hayek) - som vill ta del av Ben och Chons gröna guld. Där kommer även Elenas kufiska högra hand in i bilden, galghumoristiskt porträtterad av Benicio Del Toro - liksom en korrumperad narkotikapolis spelad av en gubbig John Travolta. Och sedan bryter våldsorgien lös.

Inför den amerikanska premiären av "Savages" den 6:e juli har Oliver Stone inte gjort någon hemlighet av sin entusiasm för marijuana. Han kan till och med ses puffandes på en maffig joint på omslaget av senaste High Times, världens största magasin för cannabiskonnässörer (vilket har gjort att skämten har börjat hagla om likheten mellan namnet Stone och ordet hög på engelska, "stoned"). Att "Savages" trots sitt mörker ändå bär på en romantisk bild av gräsrökning, är därför inte så konstigt. När MovieZine träffar Stone tillsammans med huvudrollsinnehavarna på Four Seasons Hotel i Los Angeles, kommer regissören snabbt in på varför han ville filmatisera Winslows bok:

- Det är en känsloladdad, färgstark och oförutsägbar berättelse som skildrar något som är väldigt aktuellt; kriget mot droger vid kaliforniska och mexikanska gränsen.

Regissören fortsätter med att lägga fram sin ståndpunkt att "den vackra plantan" på sikt bör legaliseras och omedelbart avkriminaliseras, samt att den rådande situationen bland annat leder till den enorma våldsproblematik som "Savages" skildrar så detaljerat. Efter att ha förhandsvisat filmen för testpublik i både USA och England, valde Stone bort de mest fruktansvärda våldsscenerna. Men många magstarka partier finns kvar:

- Det är en grym värld, men vi ville inte skapa äckel. Vi har scener när kartellen dödar folk som är obeskrivligt motbjudande. Vi kunde ha chockat publiken bortom alla gränser och visat när en människa upplöses av kemikalier. De våldsscener vi till slut bestämde oss för är effektiva men inte omöjliga att uthärda. Jag tror att en del kvinnor kommer att vända bort blicken, visst. Och jag är själv känslig när det gäller skräckfilmer. Jag ser inte på dem alls. Men det var nödvändigt att visa verkligheten här. Faktum är att jag är säker på att det sker betydligt värre saker än de som vi visar.

Salma Hayek, som spelar kartelldrottningen Elena, har svårt för våldsscenerna men ser dem som nödvändiga för berättelsen. Och hon tycker inte att "Savages" faller in i den långa tradition av filmer som slentrianmässigt skildrar latinamerikaner som skurkar:

- Oliver Stone är en väldigt ansvarsfull person, som här nästan har skapat en sorts journalistik genom fiktion. Den korruption som filmen beskriver äger inte bara rum i Mexico, utan även i USA. I den aspekten blir inte Latinamerika missrepresenterat här.

Elena har starka likheter med den nu fängslade "Stillahavsdrottningen", Sandra Ávila Beltrán, som länge var en av nyckelpersonerna i kokainhandeln mellan Mexico och Colombia. Men Hayek säger sig ha inspirerats av andra inflytelserika kvinnor:

- Jag gjorde lite research om kvinnor i den här branschen, men främst skapade jag mig en bild av en skicklig affärskvinna som är villig att göra allt för sin överlevnad.

Aaron Johnson vill inte kommentera vilken substans han använder i de scener där Ben röker gräs, men betonar samtidigt att förberedelserna i allmänhet var omfattande:

- Jag sätter ju eld på en person i filmen, så det går inte att vara metodskådespelare i alla avseenden. Men vi gjorde definitivt en djupdykning i den här världen. Vi träffade människor inom marijuanabranschen för att lära oss om de vetenskapliga och tekniska sidorna av att odla cannabis, samt narkotikapoliser och människor från knarkkarteller. De berättade om sina erfarenheter från tortyr och kidnappningar. Vi ville helt enkelt göra det så autentiskt som möjligt. Man vill förstås lära sig allt man kan inför sin roll.

Filmens titel kräver frågan om vilka som faktiskt är de riktiga "vildarna", både i filmen och i verkligheten. Taylor Kitsch tror att vi alla bär på en inre vilde inom oss:

- Den befinner sig självklart på olika nivåer hos olika människor, eftersom de flesta av oss inte springer runt och hugger huvudet av folk. Det handlar om omständigheter.

Gräsrökande och vilda sexscener utmärker Blake Livelys roll i "Savages", vilket enligt skådespelerskan har varit ett återkommande drag hos flera av hennes roller:

- Jag har insett att jag i mina tre senaste filmer spelar sexuellt laddade narkomaner. Jag vet inte varför jag alltid verkar dras till det temat. Kanske har det att göra med de karaktärernas komplexitet - att de har mörka sidor och bär på hemligheter. Det är ovanligt med kvinnliga karaktärer som är behagliga men samtidigt så här nyanserade.

Droger har varit ett återkommande ämne även för Benicio del Toro. Från "Fear and Loathing in Las Vegas" till "21 gram" vidare till "Traffic". Den puertoricanska stjärnan använde sig av minnen från inspelningen av den sistnämnda filmen inför "Savages":

- Min introduktion till det här ämnet, som man kanske kan säga har bidragit till att bygga min karriär, kom dock redan 1991. Då var jag med i en tv-serie som heter "Drug Wars", som är baserad på den sanna historien om DEA-agenten Kiki Camarena. Han var en mexikansk amerikan som försökte infiltrera kartellerna under 80-talet och blev mördad. Den tv-serien, "Traffic" och "Savages" är de tre saker jag har gjort som handlar specifikt om droghandeln. Under de här inspelningarna har jag träffat narkotikapoliser, kartellmänniskor och de som är allra mest insyltade i det här kriget. Så ja, jag har lärt mig en hel del om det, men jag skulle trots det inte kalla mig själv för någon expert.

Oliver Stones "Savages" går upp på bio fredagen 12 oktober.

| 8 oktober 2012 12:30 |