Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 september 2012 | 14:01

Topp 10: Tidsresor på film

I väntan på att tidsresor blir verklighet, är det ett ämne som fortsätter att fascinera på bioduken.

I bioaktuella "Looper" jagar yrkesmördaren Joseph Gordon-Levitt sitt framtida jag i form av Bruce Willis. Men Bruce är knappast den första på film att testa tidsresor (även om han gjort det tidigare).

Här är några av de bästa filmerna på temat...

10. The Butterfly Effect

Tidsresenär: Evan (Ashton Kutcher).

Resa: Från barndomen på 70-talet fram till diverse versioner av framtiden, beroende på beslut tagna som ung.

Kulturkrock: Stackars Evan - hur han än gör råkar alltid någon av hans nära och kära illa ut i framtiden, inte minst han själv i en version där han blir av med armar och ben medan alla andra är lyckliga.

Filmen: Utan tvekan den bästa och mest intressanta meriten på Kutchers CV, som låg länge på Hollywoods hylla innan han klev in som exekutiv producent. Ett spännande och intelligent drama med en uppenbar - men tragisk - upplösning.

9. Midnatt i Paris

Tidsresenär: Manusförfattaren Gil (Owen Wilson).

Resa: Från nutida Paris till 1920-talet då folk som Picasso, Hemingway, Dalí och paret Fitzgeralds huserade i barerna.

Kulturkrock: Nästan tvärtom då Gil dras till den gammeldags intellektuella och konstnärliga världen.

Filmen: Woody Allens största succé på sisådär 20 år. En charmig bagatell och historielektion med (som alltid i regissörens filmer) en guldgruva till ensemble.

8. Army of Darkness

Tidsresenär: Butiksbiträdet och demonslaktaren Ash (Bruce Campbell).

Resa: Från öde stuga i skogen till medeltida England.

Kulturkrock: Ash är en skön snubbe men knappast särskilt ridderlig eller gentlemannamässig... Hans hagelgevär är dock rejält effektivt mot diverse, övernaturliga fiender.

Filmen: Sam Raimis andra uppföljare till sina kultsplatters "Evil Dead" är en hejdlös kombo av slapstick och våldsam B-skräck. Campbell må aldrig vinna någon Oscars men få kan slänga ur sig repliker som "Gimmie some sugar, baby" med sådan övertygelse...

7. Tidsjakten

Tidsresenär: H.G. Wells (Malcolm McDowell) och Jack the Ripper (David Warner).

Resa: Från 1893 års London till Los Angeles 1979.

Kulturkrock: 1800-talets stela britter i 70-talets svängiga USA är klart en syn att beskådas.

Filmen: En fyndig variation på Wells klassiker "Tidsmaskinen" med McDowell i toppform, innan han blev avdankad B-skådis... Han förälskade sig i och gifte sig f.ö. med motspelerskan Mary Steenburgen, som senare tog en annan sorts tidsresa i "Tillbaka till framtiden III".

6. Time Bandits

Tidsresenär: 11-årige Kevin Lotterby (Craig Warnock) och ett gäng dvärgar.

Resa: Från Kevins sovrum via hans garderob till allt från medeltiden till Napoleons tid.

Kulturkrock: När en inte fullt sympatisk John Cleese spelar Robin Hood så vet man att man kommit till en snurrig värld.

Filmen: Terry Gilliams barnvänliga fantasy var en av hans första egna filmer efter tiden med Monty Python och medförfattad av Michael Palin, som även spelar en roll. En härligt galen, stjärnspäckad film med folk som Sean Connery, Ian Holm (som Napoleon) och Kenny Baker (R2D2 i "Stjärnornas krig").

5. Bill & Teds galna äventyr

Tidsresenär: Korkade tonårspolarna Ted Logan (Keanu Reeves) och Bill S. Preston (Alex Winter).

Resa: Från nutida Los Angeles till 1800-talets Vilda Västern, franska revolutionen, Sokrates Grekland, Freuds Österrike, m.m.

Kulturkrock: Ta valfri historisk person och kombinera med två hårdrocksälskande slackers från 90-talet...

Filmen: Skönt lättsam och charmig kultkomedi om en kanske inte helt korrekt historielektion. En av de sista filmerna Reeves gjorde innan han fick för sig att bli "seriös" skådespelare. Ursprungligen var tidsmaskinen i filmen en bil, något som p.g.a. eventuella jämförelser med "Tillbaka till framtiden" ändrades till en telefonkiosk, som dock redan använts för tidresor i TV-serien "Doctor Who"...

4. De 12 apornas armé

Tidsresenär: Fängelseinternen James Cole (Bruce Willis).

Resa: Från 2035, då ett virus utplånad majoriteten av mänskligheten, till 1990 (dock var 1996 målet).

Kulturkrock: Att påstå sig komma från framtiden för att stoppa ett dödligt virus får dig bara till ett ställe - mentalsjukhuset.

Filmen: En av Terry Gilliams mest populära filmer, baserad på franska kortfilmen "Terrassen" (1962) och med Brad Pitt i en av sina bästa roller. En lagom flummig och tänkvärd thriller som blev den första där regissören tilläts ha överseende av slutversionen.

3. Terminator

Tidsresenär: En cyborg (Arnold Schwarzenegger) och en mer fredlig människa, Kyle Reese (Michael Biehn).

Resa: Från ett postapokalyptiskt 2029, då en ond dator närapå förintat människan, till 1984.

Kulturkrock: Mordiska mördarrobotar med österrikisk accent är de inte de mest kommunikativa - både punkare, vapenförsäljare, poliser och dörrvakter får på truten.

Filmen: James Camerons starka kultfilm som blev genombrottet för både honom själv och Arnold. Följdes som bekant av en likvärdig tvåa och två till, mindre minnesvärda uppföljare. En fenomenal actionrulle men även en fyndig story om en revolutionär som sänder en man till en tid innan han själv var född för att rädda sin mamma.

2. Tidsmaskinen

Tidsresenär: Vetenskapsmannen H.G. Wells (Rod Taylor).

Resa: Från viktorianska England 1900 via 1917, 1940 och 1966 till framtiden år 802,701.

Kulturkrock: Framtidens människor har delats upp i två raser - de primitiva och de kannibalistiska vildarna som bor i underjorden. Gissa vilka som snor tidsmaskinen?

Filmen: Troligen den bästa filmatiseringen av Wells science fiction-klassiker, med Oscarsbelönade specialeffekter. Regissören George Pal - som även gjorde "Tummeliten" och producerade originalversionen av "Världarnas krig" - designade tidsmaskinen efter en släde, en av hans favoritleksaker som barn.

1. "Tillbaka till framtiden"-serien

Tidsresenär: Galna vetenskapsmannen Doc Brown (Christopher Lloyd) och tonåringen Marty McFly (Michael J. Fox)

Resa: Först från Kalifornien 1985 till 1955, sedan till framtidens 2015 och slutligen Vilda Västern 1885.

Kulturkrock: En hel del men den värsta är utan tvekan när Marty sabbar sina blivande föräldrars romans och morsan (Lea Thompson) blir betuttad - i honom!

Filmen: 80-talsklassiker som gjorde Fox till stjärna och Lloyd till kultgubbe. Rolig, intelligent och spännande med (för sin tid) häftiga effekter. Tvåan är egentligen en ganska lättglömd parantes men trean tillhör en av komedigenrens bästa uppföljare.

Bubblare:

En julsaga, Livet är underbart, Star Trek (flera av dem), Primer, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, Timecrimes, Någonstans i tiden, Välkommen till Pleasantville, Slakthus 5, Source Code, Harry Potter och fången i Azkaban, Visitörerna, Tidsresenärens hustru, Hot Tub Time Machine, Experiment Philadelphia, Borta med tiden, Frequency, The Jacket, En yankee vid kung Arthurs hov, Galaxy Quest, Familjen Robinson

Mindre minnesvärda tidsresor...

Kate & Leopold, Timeline, Déjà vu, Prince of Persia, Black Knight, Timecop, Freejack, Time Machine, Lost in Space, Click, Men in Black 3, Detention, Next, 13 snart 30.

| 23 september 2012 14:01 |