Inside Job 2010

Dokumentär
USA
109 MIN
Engelska
Inside Job poster

Synopsis

Dokumentär som avslöjar den chockerande sanningen bakom 2008 års finansiella kris. Den globala finansiella härdsmälta, som kostade över 20 biljoner dollar och där miljoner människor förlorade sina hem och jobb. Genom research och intervjuer med finanshöjdare, politiker och journalister, ger filmen en bild av en falsk och girig industri och avslöjar de nedbrytande förhållanden som korrumperat politik, regelverk och studievärlden.
Ditt betyg
3.3 av 172 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Inside Job
Biopremiär
18 februari 2011
DVD-premiär
22 juni 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 februari 2011 | 14:25

Relevant film för den insatte

Är man insatt i USA:s politik och finansvärld är den här ett måste. Är man demokrat som gillar att bli förbannad kan den också locka men trots befriande humor är det mycket snack och många namn att hålla reda på.

Problemet med många dokumentärer är att ämnet kan finnas ointressant eller icke lockande för ej insatta personer. "Inside Job" gör ett bra jobb med att tidigt reklamera att filmen är högst relevant för alla tittande. Det handlar om den världsdrabbande finanskrisen och hur några giriga amerikanares misstag gav upphov till den.

Vi börjar på Island där blind ansvarslöshet gör nationen djupt skuldsatt och sätter hela dess ekonomi på spel. Vi rör oss sedan snabbt till USA där läget är lite annorlunda. Efter en guide genom rikets ekonomiska historia så får vi följa de ansvariga till den största lågkonjunkturen sedan Den stora depressionen. Bl.a. derivathandel (spekulation i kortsiktiga kursändringar) har lett pengakåta investmentbanker och försäkringsbolag in i en ekonomisk bubbla som lett till att miljontals människor världen över förlorat sina jobb och i vissa fall sina hem.

De ansvariga har inte någonstans prioriterat sina kunders välmående utan sina egna försäljningssiffror. Försäkringsbolagen har i många fall sålt bevisligen uttalat dåliga försäkringar och bankerna gett för höga lån till folk som inte har råd med dem. Det har fifflats, böjts på regler och ändrats siffror, allt för att kunna få in en extra dollar utan någon tanke på konsekvenserna. Men det värsta är ändå att när smällen kommer så slipper girigburkarna undan med sina bonusar och fallskärmar i behåll medan det vanliga folket får ta smällen.

Det här är en film som gör en arg och frustrerad. Man skakar uppgivet på huvudet och knyter näven för att hindra sig själv från att i ilska riva ner bioduken. Människorna som tas upp i filmen är mer självbelåtna, giriga och maktgalna än valfri Bond-skurk och det är med en blandning av förskräckelse och äckel man tar del av historien.

Endast ett fåtal av namnen som nämns har gått med på att intervjuas och de som blir det bryter en efter en ihop av regissören Charles Fergusons hårda frågor. De biter ifrån, försöker bortförklara eller slingra sig, blir förvirrade och desperata. Det är generande att se på men ger även en liten om än behövlig känsla av revansch.

Det är en extremt smart dokumentär där man flitigt flätat ihop intervjuer och bra research. Matt Damons berättarröst och välvald musik bidrar också till helheten men tyvärr verkar man i valet och kvalet av att försöka förklara ingående för de utan koll eller köra en rättfram, bitsk version för de insatta ha gått på den senare versionen.

För intressant det än må vara blir det många namn, företag och termer att hålla reda på. Det är en utmaning att hänga med, på både gott och ont. Stundtals känns det som en rad fakta som läses upp, inte helt olikt en samhällslektion även om en intressant sådan. Det är en troligt aktuell film som alla bör se men lär gynna de insatta mest.

| 5 februari 2011 14:25 |