Mitt mörka hjärta 2011

Dokumentär
Sverige
90 MIN
Engelska
Portugisiska
Afrikaan
Mitt mörka hjärta poster

Synopsis

Fyra krigsveteraner från olika sidor i Angolas blodiga inbördeskrig kliver på en båt vid mynningen av floden Kwando. De är på väg tillbaka till de före detta slagfälten där de som unga stridit mot varandra. Men nu, tjugo år senare, binds de istället samman. Inte bara av krigets trauman utan också av sitt behov av att förstå, förena och förlåta.
Ditt betyg
2.7 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
My Heart of Darkness
Biopremiär
8 april 2011
Språk
Engelska, Portugisiska, Afrikaan
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

7 april 2011 | 10:38

Krigsfasornas dunkla minnen

"Mitt mörka hjärta" är inte bara en film om krigets fasor och hur det påverkar människors liv, utan det handlar även om förlorad självrespekt och hur man faktiskt kan vinna den tillbaka. Vi får följa med på en inre resa och en kamp för överlevnad.

Marius van Niekerk är den sydafrikanske boerättlingen som tog värvning som 17-åring och snart fann sig mitt i krigets verklighet i Angola. Det var inte hans krig och han hade svårt att förstå vad det gick ut på. Allt det hemska som han upplevde, död, våld, ondska, har lagt sig som ett hårt skal runt honom. Marius inser att det enda sättet att verkligen gå vidare är att åka tillbaka till Angola för att be om förlåtelse och möta sina gamla fiender. Tillsammans med Patrick, Mario och Samuel ger han sig ut på floden Kwando för att återse platser som framkallar allt annat än ljusa minnen.

Filmen lyckas både berätta en privat tragisk historia, samtidigt som den ger en kommentar till krigets bistra och orättvisa verklighet. Det är främst de fattiga som drabbas av kriget, som Patrick säger "det var aldrig några söner till de stora ledarna som deltog". Att ingen av dem förstår exakt vad de strider för gör inte saken bättre. Som alla krig handlade även det här om makt. Makt över politiken, oljan, guldet och diamanterna. Och det är knappast de stridande unga männen som får ta del av den. Inte bara Sydafrika blandade sig i, utan även USA, Kina, Sovjetunionen, Israel och Kuba.

"Mitt mörka hjärta" viker inte undan för hemskheterna. Det är som att de före detta fienderna behöver få fram varenda vidrig detalj för att kunna gå vidare. Utförliga beskrivningar om människor som bränns levande, personer som spetsas och fiendesoldaten som Marius van Niekerk skulle ge en snabb död, men som istället fick ett blodigt och plågsamt slut. Kriget kan förvandla vem som helst till ett monster.

Mitt i allt det hemska får filmen även fram en vacker, poetisk känsla. Bidragande är förstås det fina fotot med vackra naturbilder från floden och djuren som lever där, samtidigt som Marius berättarröst filosoferar över sakernas tillstånd. Resan för dem onekligen närmare varandra, men den är definitivt inte smärtfri. Att göra sig av med gamla bördor, något som mänskligheten ständigt försöker, är inte det lättaste. Marius blir dessutom ifrågasatt och misstrodd av sina forna fiender, som till en början inte är säkra på att han talar sanning om kriget.

"Mitt mörka hjärta" visar hur man kan helas och renas efter att ha varit med om fruktansvärda händelser och hur man kan bygga något nytt. Den visar också det totalt meningslösa med krig och hur det bara skapar offer och hur våldet kan fortplanta sig i årtionden framåt. Huvudpersonernas samtal och försök att förstå varandra är tankeväckande, men vid några tillfällen känns det som att filmen stampar runt i samma fotspår. De korta stunder det känns så glöms dock snabbt bort eftersom den lyfter igen och tar oss vidare. "Mitt mörka hjärta" är Marius van Niekerks personliga berättelse, vilket väl förklarar avsaknaden av kvinnor. De nämns som offer för männens våld, men de finns knappt alls med som riktiga personer.

Filmens budskap, förutom att man kan ta sig vidare efter att man har varit i helvetet, är helt enkelt att krig är skit. Det finns inget gott med det och det är väldigt synd att så många mäktiga personer inte förstår det.

| 7 april 2011 10:38 |