My Brother the Devil (2012)

Drama

 Visa synopsis

Bröder i nöd

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Jake Bolin
(jake@moviezine.se)

#SFF12 - Ett socialrealistiskt kriminaldrama med höga autenticitetsanspråk och skådespelarprestationer som ofta är så starka att de inte känns som skådespelarprestationer överhuvudtaget.

Det är att ta i att säga att den här historien om två bröders minst sagt dramatiska tillvaro i en tröstlös förort i East London på något sätt förnyar genren, men det faktum att Mo och Rashid kommer från en traditionell egyptisk familj är väsentligt (och något man inte ser särskilt ofta).

När den karismatiske gängledaren Rashid beslutar sig att lägga pistolen på hyllan efter att hans vän har mördats styr han nämligen sitt liv i en riktning som lillebror varken kan förstå eller acceptera, delvis på grund av sin kulturella bakgrund och uppfostran. Men framför allt skär sig storebroderns, den forne store hjältens beslut att bli hederlig mot den bedrövliga sociala kontext som bröderna lever.

Där representeras de enda rimliga framtidsutsikterna av gänglivet. Rashid försöker å sin sida desperat att rädda sin lillebror från den tillvaron.

Inte mycket nytt under solen vad gäller tematik eller historia alltså; "My Brother the Devil" lever på känslan av realism - som tyvärr stundtals bryts av små men ändå irriterande dramaturgiska klichéer - och på samspelet mellan de två bröderna. Inledningsvis lyser det av stolthet i blicken på Mo när han iakttar sin älskade storebror ta för sig av allt som ghettot har att erbjuda. Att se den beundran långsamt förbytas i förakt är stundtals hjärtskärande.

Gillar du denna film?
Poster My Brother the Devil (2012)

Är du peppad för denna film?

Ingen är peppad ännu.

Filmfakta

  • Originaltitel:My Brother the Devil
  • Land:Storbritannien
  • Språk:Engelska
  • Längd:1tim. 51min.
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Andra recensioner

  • “...El Hosaini’s voice remains crisp, cool and consistently street-smart.„Guy Lodge - Empire