Madagaskar 3 (2012)

Animerat, Familjefilm

 Visa synopsis

Full fart framåt en tredje gång

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

Den förrymda zookvartetten med vänner är tillbaka för ett tredje och sista (?) äventyr där de på flykt undan en sadistisk jägare slår följe med en kringresande cirkus. Full fart framåt med högt tempo, slapstick och skruvade karaktärer – inget revolutionerande men de mindre lär ha skoj.

Lejonet Alex och hans gäng - zebran Marty, flodhästen Gloria och giraffen Melman - har försökt ta sig tillbaka till Central Park Zoo i två filmer nu och fortsätter här sin resa från Afrika till New York. När de plockar upp sina piloter pingvinerna i Monte Carlo får de den sluga djurjägaren och trofésamlaren Chantel DuBois efter sig. Alex & co hoppar på tåget med en avdankad cirkus som de snart gör sig vänner med och hjälper till att rusta upp.

Det bästa med en sådan här film är att den inte tar sig själv på för stort allvar. Filmmakarna vet att de inte gör nästa "Citizen Kane" utan en tredje del i en harmlöst roande, animerad barnfilmsserie. Visst har de tidigare två filmerna visat prov, liksom många animerade barnfilmer i dagens era, på smart humor och kul referenser som passar vuxna likväl som barn. Här är det lite mer av samma sort och i stort sett vad man förväntar sig.

Man har klipskt nog insett att det inte finns alltför mycket mer att hämta ur filmens fyra huvudkaraktärer och man presenterar en rad nya djur med både charm och personlighet, medan "stjärnorna" mest fungerar som storyns kugghjul. En cirkus är självfallet en given men fungerande idé att hitta nya figurer - vi får en barsk tiger (originalröst Bryan Cranston), en näsvis jaguar (Jessica Chastain) och en korkad leopardsäl (Martin Short). Även kung Julian (Sacha Baron Cohen) får mer utrymme då han förälskar sig i en söt men temperamentsfull björn.

Den som stjäl showen är dock franska Chantel, en utsökt, effektiv skurk som fullkomligt dryper av ondska och platsar lätt bland klassiska, kvinnliga bovar som Rosa Klebb i "Agent 007 ser rött" och häxan i "Trollkarlen från Oz". Att hon begåvats med ett fantastiskt kroppsspråk och en strålande Frances McDormands röst gör inte saken sämre. Personliga favoritscenen är utan tvekan när hon brister ut i Edith Piafs "Non je ne regrette rien" även om jag snabbt tar de råbarkade cirkusvalparna (en med Vinnie Jones röst!) till mitt hjärta.

Precis som i övriga filmer är det högt tempo, ett lättsmält budskap på slutet, relaterbara karaktärer, charm såväl som flams och slapstick såväl som smarta skämt. Finalen bjuder på häftig action, härliga färger och stundom imponerande 3D-effekter. Väntar man sig något mer sofistikerat bör man kan titta vidare men man bör främst komma ihåg att de här filmerna ursprungligen är menade för barn - och målgruppen lär ha stormkul.

Gillar du denna film?
Poster Madagaskar 3 (2012)

MovieZines läsare tycker

(2,87/5)

Baserat på 148 betyg

Är du peppad för denna film?

46 är redan peppade!

Filmfakta

 • Originaltitel:Madagascar 3: Europe's Most Wanted
 • Biopremiär: 1 augusti 2012
 • DVD-premiär:12 december 2012
 • Land:USA
 • Språk:Engelska
 • Längd:1tim. 33min.
 • Ålder:Från 7 år
 • Distributör:UIP
 • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Nyheter

Andra recensioner

 • “Filmreferenserna duggar tätt.„Mats Johnson - Göteborgs-Posten
 • “Tempot är halsbrytande och kosten rik på tomma kalorier men ganska smaskens är det att ta del av.„Jan Lumholdt - SvD
 • “Originalversionen får en fyra, Chris Rock som Marty är oslagbar liksom Sacha Baron Cohens Julian och Martin Short som sjölejonet Stefano, medan den svenska får tre i betyg.„Jorunn Amcoff - Expressen
 • “I Madagaskar 3 firar dataanimationen triumfer, men finesserna drunknar i ett allt för ymnigt actionflöde.„John Sjögren - UNT.se